Vasvár: csatornahálózat és korszerű szennyvízkezelés

Frisss.hu • 2014. január 29., szerda •
Vasvár történetének legnagyobb beruházása fejeződött be a közelmúltban. A kiadott sajtóközlemény szerint a beruházás az Európai Unió Kohéziós Alapja és a Magyar Állam közel 93 százalékos támogatásával valósul meg.
Vasvár: csatornahálózat és korszerű szennyvízkezelés

Tanai Ibolya kommunikációs felelőstől megtudtuk, hogy Vasváron hivatalos ünnepélyes projektzáró rendezvénnyel fejeződött be az uniós támogatással megvalósult szennyvízberuházás. Az egész városban és a hozzá tartozó településrészeken (Kismákfán és Nagymákfán) kiépült a csatornahálózat és korszerűsítették a szennyvíztisztítót.
A vasvári Polgármesteri Hivatal nagytermében a Vasvári Zenei Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak műsora után Kovács Tilda polgármester köszöntötte a megje¬lent vendégeket, majd V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Kovács Tamás, a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. vezérigazgatója méltatta a beruházás jelentőségét. 
Vasvár Város Önkormányzata szennyvízelvezetésre és -tisztításra a Környezet és Energia Operatív Program keretében 1.230.542.093,- forint támogatást nyert, amely a költségek 92,6 százalékát fedezte. A fennmaradó 7,4 százalékot az önkormányzati önrész és az érintett ingatlantulajdonosok befizetése biztosította. A beruházás összköltsége 1.389.665.530 Ft volt.
Vasváron korábban csak a város egyharmad részén, a központban volt megoldott a szennyvízelvezetés. A csatornázatlan területeken elkerülhetetlen volt a talaj és a talajvíz szennyeződése, és időnként kellemetlen bűz volt érezhető. 
A pályázati támogatás segítségével 2011-ben elkezdődhetett és 2013 végére befejeződött a csatornahálózat kiépítése a szennyvízelvezetéssel nem rendelkező területeken. Vasvár belterületén, valamint Kismákfán és Nagymákfán összesen 26 kilométer vezetéket fektettek le, és egy szakaszon a meglévő hálózat is megújult. A szennyvíz elvezetése nagyrészt gravitációs rendszeren, a mélyebben fekvő utcarészekben nyomóvezeté¬keken történik. A sajátos domborzati viszonyok miatt 13 új szennyvízátemelő kialakítására is szükség volt. 
A csatornahálózat bővítése miatt növelni kellett a Vasvártól 300 méterre 2002-ben épült szennyvíztisztító telep kapacitását. Ez jelentős építészeti átalakítások nélkül, speciális aerob, eleveniszapos, fixbetétes technológia kalakításával történt. 
A beruházásnak köszönhetően újabb közel 1100 háztartás csatlakozhat a szennyvízelvezető rendszerhez, amely 96 százalékos lefedettséget jelent. 
Az új hálózat kiépítésével és a főgyűjtő felújításával megszűnt a káros anyagok talajba szivárgása, s a jövő nemzedékek számára is biztosítható az egészséges ivóvíz. A kiépített infrastruktúra alapfeltétele a város és környéke fejlődésének, új befektetések, munkahelyek megtelepedésének.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére