Változik a hulladékgazdálkodás, jó ez nekünk?

• 2021. március 06., szombat •
A Frisss.hu kérdésére dr. Hende Csaba elmagyarázta a csütörtöki videós fórumán, hogy mi a lényege az új hulladéktörvénynek.
Változik a hulladékgazdálkodás, jó ez nekünk?

Egyértelműen előnyös Szombathely számára az a nemrég benyújtott és elfogadott törvény, amely a hulladékgazdálkodást szabályozza - szögezte le az országgyűlési képviselő. - A törvény lényege az, hogy 2023-tól - tehát nem egyik napról a másikra - egy koncessziós szerződés megkötése után egyetlen nagy cég fogja az ország teljes hulladékkezelését megvalósítani, és a jelenlegi hulladékszállító cégek adott esetben az ő részeiként vagy alvállalkozóiként végzik majd ezt a tevékenységet.

Garancia lesz arra, hogy a mainál nem drágábban mindenkitől el fogják vinni a szemetet - ez a dolog lényege. Amíg jelenleg egy nagyon tarka összevisszaságban szivárog el a pénz, a jövőben az állam a koncesszió jogosultjától bevételhez jut majd.

A cég hasznosítja a hulladékot, ami tulajdonképpen egy sajátos nyersanyag is egyben

- fogalmazott a politikus. Hozzátette: - Ez tehát ez egy hasznot hajtó tevékenység tud lenni. Az állam  - és a társadalom szempontjából ez lényeges - nem támogatja majd a céget, hanem bevételt könyvel el tőle, amit közös feladatainkra, az egészségügyre vagy más fontos dolgokra lehet majd fordítani.
Ez a körforgásos gazdaságra való átállásnak a része, amely az Európai Uniónak egy fontos, és általunk teljes mértékben támogatott törekvése - jegyezte meg dr. Hende Csaba.

illusztráció: www.dontwasteit.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére