Válasz a feladónak

sd • 2020. szeptember 18., péntek •
Hirtelen egyik napról a másikra Ungár Péter lett a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia legnagyobb szurkolója. Miután Hende Csabát szólította fel olyas valami miatt, amihez semmi köze sincs Szombathely országgyűlési képviselőjének, tegnap Kocsis Mátét, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökét "találta meg" a zöldpárti rózsadombi milliárdos, hogy felhívja figyelmét az SZKKA teremproblémáira.
Válasz a feladónak

"Szombathelynek szüksége lenne egy újabb csarnokra, ami otthona lehetne az SZKKA kézilabda csapatainak" - írta nyílt levelében Ungár, amit Kocsis Máténak címzett. A Facebook-on keresztül. Ezt jobb helyeken hivatalos formában intézik, de spongyát rá, a régi jó dolgokból nem maradt semmi - ahogy egy korábbi reklámban mondta az öreg úr.
Ami viszont az érdekességét adja ennek a kérésnek az az, hogy ezt egy olyan ember mondja, aki korábban azt se tudta, hogyan tiltakozzon a sportberuházások ellen. Ilyen az, amikor valaki már olyan görcsösen akarja azt a hatalmat, hogy bármire képes lenne érte. Ungár bármire képes, éppen ezért még Kocsis Máténak is írt egy levelet, csak hogy elhitesse a szombathelyi sportbarátokkal mekkora SZKKA fan. Érdekes, a 100 éves Haladásról még nem hallottuk ódákat zengeni.

Nem váratott sokat magára a válaszlevél, amelyben Kocsis Máté világosan fogalmaz:

"Tisztelt Ungár Péter!

Közösségi oldalán tegnapelőtt közzétett nyílt levelére az alábbi választ adom.
Először is ne haragudjon meg, hogy szóvá teszem, de a hazai kézilabdasport valódi szereplői között nem szokás nyílt levélen keresztül intézni a felek esetleges vitás ügyeit. A nyílt levél a politika fontos eszköze, az Ön levele is főként politikai célzatú, hiszen az nyilvánvalóan Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselőjének befeketítésére irányul, azonban tisztelettel megkérem, a sportágat hagyja ki ebből a - főként választási versengésnek tekinthető - vitából.

Mindezek ellenére nyílt levelére kénytelen vagyok ugyanebben a formában választ adni az ügy érdemére vonatkozóan.

1. Senki nem vitatja, hogy az SZKKA-ban sok fiatal sportol, de a tárgyilagossághoz hozzátartozik, hogy őket javarészt a Haladásból vitte el Pődör Zoltán. A gyermekek edzéséhez szükséges TAO keretet a szövetség mindig biztosította, részükre a legutóbbi hat támogatási időszakban összesen több mint 740 millió forint TAO keretet ítélt meg az MKSZ.

2. A Lenti városával húzott párhuzama nem méltányos és nyomokban csúsztatást tartalmaz. Az ott épülő csarnok nem TAO-ból valósul meg, hanem a Kormány által meghirdetett Kézilabda Munkacsarnok-fejlesztési Program keretében. 2015-ben az MKSZ a megyei szervezetek bevonásával felmérte a lehetséges helyszíneket, ahol a Zala megyei szövetség Lentit javasolta az egyik munkacsarnok helyszínéül. Eközben a Vas megyei Szombathelyen két pályás állami beruházás megvalósítására is sor került. Ezen túlmenően azért sem tartom helyesnek, hogy Ön igyekszik szembeállítani Lentit Szombathellyel, mert Lentiben is - bár kisebb, mint Szombathely - több mint 200 fiatal kézilabdázik, sőt a minden idők legjobb magyar női kézilabdázójának választott Gódorné Nagy Mariann otthona, aki komoly erőfeszítéseket tesz a hazai utánpótlás-nevelésért.

3. Hende Csaba feleségének emlegetése nem fair és nem elegáns az ön részéről. Hende Csaba felesége ugyanis díjazás nélkül, társadalmi munkában, egykori kézilabdázóként segítette a sportágat, és már semmilyen tisztséget nem visel, TAO támogatásokról pedig soha nem döntött. Tájékoztatom, hogy a TAO támogatások megítélésére általában is igaz, hogy azokra a megyei kézilabda szövetségeknek semmilyen ráhatásuk nincs, az ön ezzel ellentétes állítása valótlan.

4. Ön azt írja, hogy az általam vezetett szövetséghez az SZKKA hiába pályázott, soha nem kapott támogatást. Nos, a fent említett, megítélt 740 millió forintos kereten túl az SZKKA a 2017/2018-as támogatási időszakra szóló sportfejlesztési programjában szerepeltetett egy kézilabdacsarnok beruházást 2 milliárd forint értékben, amelyről azonban 2017. 08. 17. napján lemondott.

5. Véleményem szerint egy ilyen ügyben az érintett felek egyetlen feladata az egyezségre törekvés, kizárólag a gyerekek érdekének szem előtt tartásával. Kérem, ön is ezen dolgozzon inkább, legyen mediátor!

Végezetül - ha már tudunk a szombathelyi kézilabdáról szót váltani -, kérem járjon el az új városvezetésnél, hogy lehetőség szerint igyekezzenek a kézilabda környékére legalább olyan pártfunkcionáriusokat ültetni, akik nem kukkolják a kiskorú kézilabdázókat az öltözők ablakain keresztül, ahogy az a sajtóban is megjelent, de ha lehet, ennek még a gyanúja se merüljön fel!

Válaszom elfogadásában bízva, maradok tisztelettel:
Kocsis Máté"


illusztráció: computerworld.hu

közösség

további frisss

lap tetejére