V. Németh Zsolt: újuljanak meg a LEADER szervezetek

MTI • 2013. november 15., péntek •
A vidékfejlesztési tárca szerint a hazai LEADER együttműködésnek szervezeti megújulásra van szüksége ahhoz, hogy az eddiginél jobban ki tudják használni azokat a pályázati lehetőségeket, amelyek a 2014-2020 közötti uniós tervezési ciklusban rendelkezésre állnak. Erről V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára beszélt szerdán a Vas megyei Bükfürdőn, egy önkormányzati tanácskozáson.
V. Németh Zsolt: újuljanak meg a LEADER szervezetek

Fotó: helyitermekmagazin.hu

Szavai szerint az Európai Unió úgy döntött, hogy nagykorúsítja a közszféra, az önkormányzatok és a civil szféra, valamint a helyi gazdaság együttműködésén alapuló LEADER módszert, és kiterjeszti a gazdaságfejlesztés más területeire is. Így a jövőben még nagyobb tere lesz a vidékfejlesztési elképzelések megvalósításának, amire az államtitkár szerint a hazai LEADER szervezeteknek is fel kell készülniük - tette hozzá.
V. Németh Zsolt, a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzat Szövetsége (KÖSZ) közgyűlésén kistelepülési polgármesterek előtt úgy fogalmazott: a Vidékfejlesztési Minisztériumban most azon dolgoznak, hogy megújítsák a LEADER szervezeti rendszerét.
Mint mondta, azt szeretnék, ha a következő időszakban a LEADER egyesületek újjáalakulnának és vagy egy járás, vagy egy tájegység, vagy egy kistérség szintjén szerveződnének. Az új uniós tervezési ciklusban ugyanis arra lehet számítani, hogy a vidékfejlesztéshez több operatív program keretéből is elérhetővé válnak fejlesztési források, ezt pedig a jövőben helyi programok kidolgozásánál is figyelembe kell majd venni.
Az államtitkár jelezte: a jövőben nem általános fejlesztési programokat, hanem inkább konkrét projektekből álló "programfüzéreket" kell majd kidolgozni ahhoz, hogy egyszerre vagy egymásra épülően több területről is fejlesztési forrásokhoz lehessen jutni.
Wekler Ferenc, a KÖSZ elnöke elmondta: az utóbbi időben azt tapasztalják, hogy valóban több lehetősége van a kistelepüléseknek a pályázatokra, amelyek ügyintézése a korábbinál kevésbé bürokratikus.
Hozzátette ugyanakkor, hogy a kistelepülések szövetségeinek érdekérvényesítő képessége az utóbbi időben sem sokat javult, ezt mutatja az a tény is, hogy azoknak az önkormányzatoknak, amelyek nem halmoztak fel adóságot, 10 milliárd forintot szán a kormányzat, míg a városok adósságának konszolidációja 400 milliárd forintba kerül.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére