Utakról, fűnyírásról és a tavalyi botrányokról is beszélt Nemény András

• 2021. január 15., péntek •
A koronavírus-járvány hatásairól, a választási ígéretekről és a Falco Zrt. működéséről számolt be Nemény András polgármester a vaol.hu-nak.
Utakról, fűnyírásról és a tavalyi botrányokról is beszélt Nemény András

Városvezetői munkájában mit tart a legnagyobb sikernek a 2020-as évben?

– A legnagyobb siker inkább személyes, ami nem is az egész városra vonatkozik, hanem az alapmunkára: nagyon jó csapatom van. Személyesen ezt tartom a legnagyobb sikernek.

És a legnagyobb a kudarc?

– Az a járványhoz kötődik. Azt szerettem volna, ha Szombathelyen senki sem veszíti el az életét a vírus következtében. Ez nem sikerült.

Utak felújítására évente legalább másfél milliárd forintot fordítunk, gondozottak lesznek a parkok, közterületek, az első évben ezer fát ültetünk és ezer új parkolót alakítunk ki – ezek voltak az Éljen Szombathely! Egyesület kampányígéretei 2019-ben. Felelősségre vonta-e már azokat, akik miatt ezek nem valósultak meg?

– Nehéz lenne a vuhani tartományban a vírust rosszul kezelő embereket innen felelősségre vonni.

Mindent a vírusra fognak?

– Nem fogunk mindent a vírusra, de reálisan kell látni a helyzetet. Mint ahogy a kormány is számolt egy gazdasági növekedéssel, aztán kiderült, hogy a recesszió miatt sokkal rosszabb lesz a helyzet. Az összes gazdasági szereplőt, amelyik tervezte az évét, számon lehetne kérni, hogy az miért nem úgy alakult. A közgyűlés nem ülésezett az év jelentős részében, de a veszélyhelyzet idején kormánydöntés miatt nem lehet átstrukturálni intézményeket sem. Hiába akartam volna intézményeket összevonni és racionalizálást elérni, abból pedig forrást szerezni, az meg volt tiltva, illetve most is meg van tiltva.

Az ezer fa programnál a közbeszerzés zárult eredménytelenül.

– Azzal sem tudunk mit tenni, mert mi nem azok vagyunk, akik egy hibás közbeszerzési ajánlatot „megjavítunk”. Nagyon gondos előkészület után, az egész városban kijelöltük, hol és milyen fákat szeretnénk ültetni. Arról, hogy nem volt megfelelő számú jelentkező, illetve olyan, aki szabályosan adta volna be a pályázatát, a városvezetés nem tehet. Egy évet csúszik ez a program, de ez is rajtunk kívülálló okok miatt. A köztisztaságban is tettünk előrelépést. 90 millió forinttal több pénzből gazdálkodik a Szompark, vettünk új gépeket, tehát több ember, több pénzből, több géppel végzi ugyanazt a munkát, aminek egyébként a visszajelzések alapján van eredménye. Hogy lehet-e ezt jobban csinálni? Biztos, de azon dolgozunk, hogy ez jobb legyen. Az ezer parkoló tervezése megtörtént, a kivitelezők ott is leálltak a vírus miatt, de a következő évben annak is lesznek látható nyomai. Nyilván amivel nem számoltunk még, az a vírushelyzethez kapcsolódó pénzügyi kiesés, ami sok milliárd forintos. Ez egyrészt a gazdasági visszaesés, másrészt a kormányzati elvonások következménye.

Éppen a polgármester úr által anyagilag is támogatott nyugat.hu írt a napokban arról, hogy a legfrissebb munkaügyi adatok alapján úgy tűnik, Vas megyét érintetlenül hagyta a második hullám, és a vasi cégeknél, köztük szombathelyieknél is, számos beruházás történhet kormányzati támogatás mellett. Ez azt is jelenti, hogy az embereknek lesz munkahelye, az önkormányzatoknak bevétele.

– Én azt látom, hogy vannak olyan önkormányzati bevételek, amiket a kormány minden településtől elvesz, és míg a fideszes vezetésűek visszakapnak, az ellenzéki városok ebből nem részesülnek. Ha minden környező megyei jogú város kap mintegy 1,4 milliárd forint szabad felhasználású kormányzati támogatást, csak Szombathely nem, akkor az szerintem diszkrimináció.

Úgy tudom, legutóbb 33 fideszes és 38 nem fideszes vezetésű település részesült kormányzati támogatásban.

– A megyei jogú városok között csak a fideszesek.

Békéscsaba is kapott, ahol független a polgármester.

– A békéscsabai polgármester fideszes háttértámogatással indult, amit meg is köszönt. Mindig a fideszesekkel együtt szavaz a Megyei Jogú Városok Szövetségében, és az ellenzéki városok szövetségében nem vesz részt.

Miskolc bent van a szövetségben, és kapott kormányzati támogatást.

– Ők célzott támogatást kaptak a miskolctapolcai fürdőre, de nem működésre. Ezt minden évben megkapják.

Kaptak támogatást!

– Működési támogatást nem kaptak.

Szó volt arról, hogy a 25 ezer lakosnál nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét áttekintik, és azután döntenek a kormányzati támogatásukról. Tud-e ennek részleteiről többet? Kereste ebben az ügyben Hende Csaba országgyűlési képviselőt?

– Mint láthattuk, a fideszes megyei jogú városok gazdasági helyzettől és lakosságszámtól függetlenül megkapták a mintegy 1,4 milliárd forint kormányzati támogatást. A miniszterelnök pedig azt mondta, hogy ebben az ügyben a Pénzügyminisztériumból keresnek majd minket január végéig. Egyelőre nem kerestek.

Az Éljen Szombathely! Egyesület fontos kampányígérete volt, hogy a környezetvédelem terén lesznek előrelépések. Ez hogy áll? Ebben a kérdésben nem lehet megkerülni a Falco Zrt. működését sem.

– A Parkerdő most sokkal tisztább – kamerákkal és a közterület-felügyelettel közösen itt nagyot léptünk előre. A szemetelés problémájánál a szemléletformálás szintén fontos. A Fogadj örökbe egy parkot program például sikeres, hiszen a civilszervezetek örömmel vállalták egy-egy park gondozását, rendben tartását. Beléptünk több olyan szervezetbe, amelynek hosszú távon lehet haszna. A Falco-gyárral az első pillanatban leültünk tárgyalni. Azt tudjuk, hogy az új kéménnyel a károsanyag-kibocsátás a határérték alá került. A szállópor-koncentráció a fűrészpor miatt eleve adottságként megvolt. De új, zárt silókat vezettek be, és ez a koncentráció ma már minimális.

A Szombathely Keleti városrész Facebook-csoport ezt másként látja. Ott rendszeresen arról írnak, hogy szerintük továbbra is magas a zajterhelés és a szállópor-koncentráció. Ebben az ügyben tesz-e valamit a városvezetés, hiszen van klímapolitikáért, zöld ügyekért felelős tanácsnok is?!

– A silók beruházása mellett zajterhelést csökkentő falakat húznak fel, ennek is megvan a maga ütemezése. Folyamatosan egyeztetünk a cég vezetésével, legutóbb december 16-án jártak itt.

Akkor miért nincs látszata?

– Amit egy város megtehet, azt mi megtesszük. A környéken élők közül vannak olyanok, akik nehezen élik ezt meg, de azoknak is el kell ismerni, hogy a korábbinál jobb a helyzet. A környezetvédelmi hatóság pedig folyamatosan vizsgálja a gyár működését. Mi megoldásokat, segítséget nyújthatunk, és elvárásokat támaszthatunk a cég felé.

Az elmúlt évben Szombathely neve többször került az országos médiumok felületeire nem túl pozitív szövegkörnyezetben. Ha csak a médiaközpont egykori ügyvezetőjének ügyére gondolok, a Vasivízre, vagy Czeglédy Csabára, illetve számos alkalommal polgármester úr is véleményt mondott a kormányt kritizálva, tüntetésen is megjelent. Békét ígért 2019-ben a választóknak. Hol van itt a béke?

– Szerintem kevés olyan város van, ami ennyire apolitikusan gondolkodna. Meg kell kérdezni az embereket. Közvélemény-kutatások szerint az emberek nagy többsége elégedett a városvezetéssel.

Akkor minek köszönhető a sok botrányról szóló cikk?

– A Vas Népének.

Hallgassuk el a botrányos ügyeket?

– Nyilván nem érthet mindenki egyet a tevékenységünkkel, és nyilván vannak olyan dolgok, amikben hibáztunk is. A győri polgármester egy nyilatkozatát olvastam a napokban. Arról beszélt, hogy van olyan önkormányzati cég, ahol már két ügyvezetőt is cserélt. A megfelelő feladatra az alkalmas embert nem mindig találjuk meg elsőre. Mi abban vagyunk mások, hogy nem tartunk ki a rossz döntéseink mellett.

 

Forrás: vaol.hu
Fotó: Cshe Gábor

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére