Uniós biztos: Rendben van, ha a tagállamok orosz vagy kínai vakcinát vásárolnak

• 2021. március 06., szombat •
Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos értelmes lépésnek nevezte, ha valamely uniós tagország különböző forrásokból szerez be oltóanyagokat.
Uniós biztos: Rendben van, ha a tagállamok orosz vagy kínai vakcinát vásárolnak

„Amire ma szükségünk van, az az oltóanyag, nem az új vakcinák” – idézi Bretont a Politico hírportál. Véleménye szerint az egyes uniós tagországok orosz és kínai vakcinabeszerzése azonban „csak csepp a tengerben, milliókra van szükségünk”. Kijelentette: az Európai Unió megrendeléseinek köszönhető, hogy az uniós tagországok megkapják ezt a több millió adagot.

Azzal kapcsolatban, hogy Oroszország és Kína a világ számos országába, köztük az EU országaiba is szállítana oltóanyagokat, Breton kijelentette: egyértelmű, hogy csak az Európai Unió és az Egyesült Államok képes ellátni vakcinával a világot. A legtöbb ország nem képes a tömeges előállításra, ezért az EU-nak kiemelt felelőssége a segítség – tette hozzá.

Az uniós biztos üdvözölte Ausztria és Dánia azon bejelentését, hogy közös oltóanyag fejlesztéséről tárgyal Izraellel. Véleménye szerint a világ és Izrael csak profitálhat Európa csúcskategóriás kutatólaboratóriumaiból.

„Ösztönözzük az együttműködést az Egyesült Államokkal, ösztönözzük az együttműködést Izraellel, és bárkivel, aki szeretne együttműködni tudományos laboratóriumainkkal. Ez rendkívül fontos” – fogalmazott. Egy globális világban „teljesen normális”, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár azt mondja: országa nem támaszkodhat kizárólag az európai oltásokra – tette hozzá az uniós biztos.

A Policio emlékeztet: az uniós tagállamok közül Ausztria, Dánia, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország gyorsította – vagy tervezi gyorsítani – a vakcinák beszerzését az EU-n kívüli forrásokból.


Forrás: MTI, Politico
Kép: Martin Bertrand / Hans Lucas / AFP

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére