Újra szól a jazz – egy héten át Szombathelyen a szakma színe-java

EB • 2012. június 19., kedd •
Fool Moon, Hans Theessink, Snétberger Ferenc, Tóth Viktor- néhányan azok közül, akik fellépnek majd a Lamantin Színpadán. A mindig magas színvonalú rendezvény idén sem adja alább, a részletekről hétfőn tájékoztatták a sajtó képviselőit.

Az egész estét betöltő koncert mára egyhetes táborral és kísérő programokkal egészült ki, és igazi, országos hírű jazz-eseménnyé nőtte ki magát.  Az idén 14. születésnapját ünneplő Lamantin Jazz Fesztivált már a város és a régió is magáénak tartja, mellyel egy időben  improvizációs tábor is zajlik.  Utóbbi tíz éves jubileuma alkalmából olyan művészeket és zenekarokat is viszontláthatunk a Lamantin színpadán, akik néhány éve még diákként látogattak ide.

Timár Péter, a rendezvényt szervező Improvizatív Zenei Egyesület vezetője kiemelte, az egy hetes intenzív kurzusra, ahol elméleti és gyakorlati órákon is bepillanthatnak az érdeklődök a jazz rejtelmeibe, már külföldi, idegen nyelvű  hallgatók is érkeznek.

Szólt arról is, hogy idén először élvezhetik az önkormányzat támogatását is, így a már megszokott magas színvonal mellett bővebb kínálattal jelentkeznek. Körülbelül 80 fellépő 22 koncertet ad majd, és lesz külön blues nap is, jelesül június 27-én- tette hozzá.

Lazáry Viktor alpolgármester a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Szombathelynek színes kulturális élete van, és ennek egyik kiemelkedő része a zene. A zene mindenkinek örömet okoz, annak is, aki műveli, és annak is, aki hallgatja. Szombathelyen mindkettőre van lehetőség- fűzte hozzá.  Lazáry hangsúlyozta, öt millió forinttal támogatja a város a fesztivált, hiszen ez egy olyan rendezvény, amely évről évre magas színvonalat hoz és tovább fejlődik. A cél ennek a megtartása, és ehhez a városnak hozzá kell járulnia- mondta.

Sok más mellett itt lesz Hans Theessink, aki igazán szokatlan jelenség a blues és a roots music világában: holland létére bejárta ugyanis az összes blues-fesztivált, begyűjtötte a legnagyobb díjakat, ma pedig Bécsben él. A 2001-ben alakult Fool Moon vokálegyüttes a széles repertoárból ezúttal számos jazz, és a templomi atmoszféra kedvéért több gospel darabot is műsorára tűz. Fellép még Meleg Tamás Quintetje, Snétberger Ferenc, és itt lesz a magyar jazz egyik legnagyobb formátumú képviselője, Szakcsi Lakatos Béla  is. A fellépők névsora és a részletes program a www.lamantin.hu oldalon elérhető.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére