Újabb nagy lehetőség előtt Szombathely: intermodális pályaudvar körúttal

EB • 2013. március 08., péntek •
224 millió forintos összköltségű, száz százalékban támogatott pályázatot nyert a város, melyből elkészíthető az intermodális közösségi csomópont megvalósíthatósági terve - jelentette be dr. Puskás Tivadar és Marton Zsolt alpolgármester.

Fontos aláíráson vagyunk túl, Szombathelynek ismét egy régi álma teljesülhet, ugyanis megvalósulhat az intermodális közösségi közlekedési csomópont - kezdte a rendkívüli sajtótájékoztatót a polgármester. Kiemelte: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata az Új Széchenyi Terv keretében 224 millió forint támogatást nyert a projekt kivitelezéséhez szükséges megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. A polgármester ezután köszönetet mondott Hende Csaba honvédelmi miniszternek sikeres támogatásáért.

E tanulmányhoz önerőt nem kell nyújtania a városnak, és azért nagyon lényeges, mert csak azok az önkormányzatok pályázhatnak a konkrét projektre, amelyek rendelkeznek a megvalósíthatósági tanulmánnyal.

Az előző városvezetés is próbálkozott már a belvárosi közlekedés rendbetételével, hiszen vásároltak területeket, de ez az első konkrét lépés a megvalósulás felé - mondta Marton Zsolt, alpolgármester. A megvalósíthatósági tanulmány majdnem a kész projektet tartalmazza, műszaki felméréseket, számításokat és utasszámlálást is végezni kell. Ez olyan összegekbe kerül, hogy önerőből nehéz lett volna kivitelezni - tette hozzá.

Az alpolgármester kiemelte, történelmi léptékű, ciklusokon átívelő projektről van szó, mely nemcsak a buszpályaudvar áthelyezését jelenti, hanem teljes úthálózat átalakítást is.

A legnagyobb közlekedési problémák most abból adódnak, hogy a körút csak háromnegyed részben bezárt. A megoldást az jelentheti, hogy mind a Vasút utcát, mind a Pálya utcát bekapcsolnák az áramlásba, valamint egy vasúti felüljárót építenének, mely összekötni az északi és a déli városrészt. A grandiózus tervek megvalósítása több tízmilliárd forintba kerül. A megvalósíthatósági tanulmány elkészítésével azonban lehetőség lesz ilyen projektre pályázni.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére