Újabb kerékpárutak épülhetnek

sd • 2020. október 01., csütörtök •
A Miniszterelnökség meghívására a Vas megyei országgyűlési képviselők egy videokonferencián vettek részt, ahol megfogalmazták a következő hét évre vonatkozó kerékpárút-fejlesztési javaslataikat.
Újabb kerékpárutak épülhetnek

"Egyeztettük a tervezési feladatokat, jövő júniusig el kell készülniük a terveknek. Saját javaslatomat a csatolt dokumentum tartalmazza. Úgy tűnik, ezen felül még lehetőség nyílik a konferencia eredményeként a Szombathely - Söpte kerékpárút megtervezésére, majd megépítésére is!" - adta hírül Hende Csaba közösségi oldalán.

Az egyik általa javasolt szakasz megvalósítaná a kerékpáros összeköttetést a magyar-osztrák határig, rácsatlakozást biztosítva az Eurovelo 13 (Vasfüggöny-kerékpárút) nyomvonalára. Plusz hozadékként a szombathelyiek által egyre kedveltebb dozmati víztározó is megközelíthetővé válik. A víztározó környékén a Vízügyi szakhatósággal egyeztetve célszerű lenne egy e-bike töltőállomást is kialakítani, ennek opcionális helye lehet még a bucsui közlekedési emlékhely is.

Szombathely és térségének országgyűlési képviselője a "zöldlámpás" gondolkodás jegyében megjelölt egy erdei útvonalat is. Nárai és Pornóapáti között a műúton kerékpározva lehet lefordulni jobb kéz felé egy, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében lévő széles, jó minőségű murvás útra, amely egészen Dozmat határáig vezet. Az Erdőgazdasággal együttműködve minimális beruházással (információs táblák kihelyezésével, egy pihenőhely kialakításával) újabb útvonallal egészülhetne ki a választókerület kerékpáros kínálata.

A harmadik tervezett szakasz hidat képezne a déli városrész két területe között, összekötve két észak-déli kerékpárutat. Ugyanis a Táplánszentkereszt felől a városba érve egészen a második vasúti átjáróig vezet a kerékpárút, majd a forgalom kiterelődik a közútra, egészen a forgalmas 86-os kereszteződéséig (Mozaik Szaküzlet, Örökzöld Kertészet). Ha innen akarjuk megközelíteni Újperintet, a Körmendi utat, meglehetősen nagyot kell kerülni, vagy bevállalni a 86-os főút nem kerékpárosbarát forgalmát. Ennek a problémának a megoldását segíthetné a tervezett szakasz megépülése.

Hende Csaba mellett részt vettek az egyeztetésen Ágh Péter és V. Németh Zsolt országgyűlési képviselők is, valamint Révész Máriusz, az aktív- és ökoturisztikai fejlesztések kormánybiztosa, és Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke is.
V. Németh Zsolt arról számolt be közösségi oldalán, hogy az online megbeszélés eredményeként rövidesen megkezdődhet az Őriszentpéter - Zalalövő szakasz tervezése és szorgalmazta a Körmend - Zalalövő kerékpárút kiépítését. Utóbbival kapcsolatban a GYSEV Zrt. megbízásából már megkezdődött a tervezés. Az országgyűlési képviselő fontosnak tartotta a Körmend - Molnaszecsőd, Szombathely - Vasvár (Rumon keresztüli) kerékpáros kapcsolatának megteremtését. De vizsgálandó a Vasvár - Döröske közti kerékpárút kiépítésének lehetősége is.


Illusztráció: bringazas.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére