Újabb horgászturisztikai fejlesztések indulnak Vas megyében

• 2020. szeptember 29., kedd •
A most elnyert több mint 136 millió forintos támogatásból négy újabb horgásztó újul meg.
Újabb horgászturisztikai fejlesztések indulnak Vas megyében

A projektindító rendezvényen Seregi Miklós a Vas Megyei Horgász Szövetség elnöke felidézte, hogy korábban egy korábbi pályázat révén 110 millió forintból nyolc helyszínen kilenc projektet valósítottak meg. A mostaniban az Abért-tavak, a Máriaújfalui Hársas-tó, a Vasvári Csónakázótó és a celldömölki tó újul meg.

- Ennek a pályázatnak nem csak a horgászok örülhetnek, hanem mindenki, aki használja ezeket az eszközöket, fejlesztéseket. Hét évvel ezelőtt mi horgászok alig voltunk többen 4000-nél, idén pedig tizenegyezer regisztrált horgászt tartunk nyilván. Elmondhatjuk, hogy csak itt a megyében körülbelül 40 ezren használják a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége által megvalósított fejlesztéseket. Az elmúlt években több projektet is elnyertünk, ezek keretében nyolc tó tudott teljesen megújulni és kulturált környezetet biztosítani a horgászoknak, és a tavakhoz látogatóknak, a mostani projektben pedig négy új helyszínen fogunk fejlesztési tevékenységeket folytatni - fogalmazott Seregi Miklós.

Majthényi László rámutatott arra, hogy a fejlesztések sikerét mindenki láthatja, tapasztalhatja, aki ezeknek a tavaknak a környékén horgászott, vagy családjával, baráti társasággal időt töltött. A Vas megyei közgyűlés elnöke örömét fejezte azzal kapcsolatban, hogy sikerült a TOP keretein belül négy új helyszínt is bekapcsolni a horgászturisztikai fejlesztésbe.

- Megváltozott a világ, és bár ez egy horgászturisztikai fejlesztés, nem az lesz a legfontosabb, hogy hány vendégéjszakát indukál. Biztos, és kimutatható, hogy a horgászturizmus nagyon fejlődőképes ágazat, de mégiscsak az a legfontosabb eleme, hogy jól érezzük magunkat, itt Vas megyében, a saját közösségünkben - ezt már V. Németh Zsolt mondta. A miniszteri biztos, országgyűlési képviselő hozzátette: tavasszal két területen is látványos változások voltak - az egyik, hogy a kiskertek még soha nem voltak ennyire gondozottak. Felértékelődött a falusi lét, a saját környezetünkben való tevékenység, a természet felé fordulás. A másik pedig, hogy soha ennyi ember nem látogatott még ki a tavakhoz. A járvány időszakában felismertük, hogy van olyan tevékenység, ami közben biztonsággal vigyázhatunk egymásra, és valami ellentéteset csinálunk azzal, mint például a nagyon távoli célok felkeresése, külföldi élmények hajszolása.

A tervezett fejlesztések célja, akárcsak korábban, ismét az, hogy a megújuló horgásztavak és környezetük az idelátogatók rekreációs igényeit minél jobban kiszolgálja, rendezettebb körülményeket biztosítva a szabadidő eltöltéséhez. A horgászati fejlesztések közcélúak, a tavak nincsenek körbekerítve, így bárki által szabadon látogathatók.

A vízpartok horgászturisztikai fejlesztése során a szakemberek elvégzik az utak, parkolók, rézsűk, műtárgyak karbantartását, valamint padok, pihenőhelyek, információs táblák kihelyezését. A pályázathoz készült tanulmánytervek alapján összesen 162 kültéri elemet helyeznek ki és mintegy 6-7 ezer négyzetméternyi partszakaszt újítanak meg a tervek szerint jövő év végéig.

Forrás: vasivizeken.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére