Újabb hitelfelvételre kényszerül Szombathely önkormányzata

bz • 2012. február 22., szerda •
Az idei év költségvetéséről is tárgyal csütörtökön a Szombathelyi Közgyűlés. A februári rendes ülésen feltehetőleg hosszú vita bontakozik majd ki a gazdálkodási rendeletről, amelyben az előző ciklusban felvett hitelek törlesztésére „finanszírozási bevételek” címszó alatt 3 milliárd 371 millió forinttal gyarapítanák a város már így is tetemes adósságállományát. A februári közgyűlésen ezen kívül dönthetnek az bölcsődei díjak bevezetéséről, kerékpárút építésről és egy mamutfenyő sorsáról. A Frisss.hu úgy értesült, új nevet kaphat egy közterület is: Tóth Géza, Világ- és Európa bajnok súlyemelőről teret neveznének el.
Újabb hitelfelvételre kényszerül Szombathely önkormányzata

Tizenhat-milliárd - a 16 után még kilenc nullát kell írni, ha valaki közelítőleg ki szeretné fejezni mennyi tartozással vágott neki Szombathely a tavalyi évnek. A helyzet problémás, az Állami Számvevőszék legutóbbi elemzése az ötödik legeladósodottabb városnak titulálja a vasi megyeszékhelyet. (Az elemzés ezen a linken letölthető az ÁSZ honlapjáról.) Ha holnap változatlan számokkal fogadja el a költségvetést a közgyűlés, akkor újabb 3,3 milliárddal gyarapszik törlesztési kötelezettségünk. A felvenni tervezett hitelből kétmilliárd ráadásul arra megy el, hogy a korábban felvetteket  törlesszük. Az idei büdzsé tervezői egyébként 17 és fél milliárdos bevétel mellett majdnem 19 milliárd forintnyi kiadásra számítanak.

A februári közgyűlésen nem kevesebb, mint 32 napirendi pont szerepel, amelyből az első 28 nyilvános. A bizonyára igen hosszú tanácskozáson a városatyák dönthetnek egy osztrák-magyar kerékpárút építési projektről. A megvalósítás érdekében Savaria Turizmus Nonprofit Kft egy uniós pályázaton indulna, a szükséges önrészt egy korábbi hasonló témájú, de sikertelen kiírás után megmaradt pénzből fedeznék.

Szó lesz a sokat emlegetett Szűrcsapó utca 24-es számú ház esetéről és annak tanulságairól. A tömbház példáján okulva az önkormányzat fontosnak tartaná, hogy széleskörű tájékoztatást nyújtsanak a gázszolgáltató, a tervező, a kivitelező és a hatóságok bevonásával. A képviselők elfogadhatják a bölcsődei díjak emeléséről illetve a szociális szolgáltatások árainak csökkentéséről szóló rendeletet is. Ennek értelmében 2012. szeptember elsejétől az önkormányzati intézményekben fizetni kellene a bölcsődés gyermekek ellátásáért.

Eladna néhányat lakásai közül az önkormányzat. Ha a grémium rábólint, akkor néhány üresen álló bérlakás kerülhet piacra, amelyek esetében a felújítás költségeit túlságosan magasnak ítélik. Ha a képviselők jóváhagyják, a 2010-es áron bérelheti idén a szombathelyi halastavakat a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége. A nonprofit szervezet gazdasági körülményeire hivatkozva kérte az önkormányzatot, hogy ne emeljen árat, sőt csökkentse azt a két évvel ezelőtti szintre.

A megyei vagyon konszolidácója során két intézményt vett saját fenntartásba Szombathely. A Mesebolt Bábszínház és a Savaria Szimfonikus Zenekar is szerepel a februári közgyűlésen. A zárt ülés napirendjére vették fel a SZOVA idei üzleti tervéről, valamint a cég hosszú távú fizetőképességének megőrzésére kidolgozott intézkedések tárgyalását.

Megvédjük-e a Saághi István utcában, az arborétum mellett álló mamutfenyőt? A kérdést csütörtökön azért teszi fel magának a közgyűlés, mert egy állampolgár komolyan aggódik a fás szárú épségéért, például egy tervezett útépítés miatt.

Tóth Géza tér lehet a képen látható terület


Lapunk úgy értesült, hogy Tóth Géza, Világ- és Európa bajnok súlyemelőről neveznék el Szombathelyen a Szegedi Györgyné utca végén lévő teret. A 79 éves korában tavaly elhunyt sportolót korábban a város díszpolgárává választották,. A Frisss.hu úgy tudja, a közgyűlésen napirendre veszik a névadás ügyét.

A februári közgyűlést csütörtökön élőben közvetítjük portálunkon!

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére