Újabb csúcstechnológiájú eszközzel gazdagodik a Markusovszky-kórház

Szerző: frisss.hu Fotó: frisss.hu • 2018. március 23., péntek •
Sajtótájékoztatón jelentette be a Markusovszky-kórház vezetése, hogy egy csúcstechnológiájú PET-CT (pozitron emissziós tomográfia) gépet állítanak a betegek szolgálatába. A félmilliárd forint értékű beruházást követően a daganatos elváltozásokat pontosabban-, és hamarabb ismerhetik fel az orvosok. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón rámutatott, a tény, hogy szinte kéthetente jelent be a kórház vezetésével újabb és újabb komoly beruházást, azt mutatja, hogy a magyar kormány és Szombathely városa elkötelezett az egészségügy fejlesztése iránt.
Újabb csúcstechnológiájú eszközzel gazdagodik a Markusovszky-kórház

A rosszindulatú daganatok kezelésénél nagyon fontos, hogy a páciens kezelését a betegség korai szakaszában kezdjék meg, de az is elengedhetetlen, hogy pontos diagnózissal rendelkezzenek.  Mai világunkban egyre modernebb eszközök állnak rendelkezésre, hogy nem csak a szervi elváltozásokat, de azok megváltozott anyagcseréjét is kimutassák, hisz köztudott, a rákos sejtek anyagcseréje gyorsabb az egészséges sejtek anyagcseréjénél.  Ilyen diagnosztikai eszköz az a PET-CT készülék, melyet félmilliárd forintból vásárol meg a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház.

Prof. dr. Nagy Lajos a kórház főigazgatója a fejlesztéssel kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Emberi Erőforrás Minisztériuma, az OEP és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által kiírt pályázatra több intézménnyel együtt indultak, és a megosztott fejlesztési forrásból 340 millió forintot kaptak a PET-CT gép beszerzésére, amelyhez további 270 millió forintot hozzátett az  állam, Szombathely városa, maga a kórház a saját megtakarításaiból, valamint 77 millió forint egy magyar származású német úriember adományából.

Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője a tájékoztatón elmondta: "Az, hogy Szombathely Megyei Jogú Város évről évre jelentős összeggel, több tízmillió forinttal támogatja a kórházat, az azt mutatja, hogy a város vezetése elkötelezett az itt és a régióban lakók jóléte és egészsége iránt. "
A betegség gyógyításában az egyik legfontosabb, hogy helyes, de főleg pontos diagnózist állítsanak fel az orvosok egy- egy beteg kezelése előtt.  Egészen más célzottan a kialakult betegséget telibe találva gyógyítani, és más csak találomra eltalálni a problémás területet.  A PET-CT készülékkel a rosszindulatú daganatos elváltozások hamarabb kimutathatók, mint a hagyományos CT, vagy MR készülékekkel.  Az ilyen jellegű beruházások ismét emelik a szombathelyi Markusovszky-kórház rangját az országos onkológia területén.

Hende Csaba kiemelte, ez az újabb, immár sokadik fejlesztés, amit az elmúlt időszakban volt szerencséje bejelenteni itt a kórházban.  Ez egyértelművé teszi, hogy amikor néhányan szembeállítják a sportjellegű beruházások költségeit az egészségügybe invesztált pénzekkel, akkor azt gondolják, az állam többet költ stadionokra, mint az egészségügyre. Ez pedig nem így van -jelentette ki.
Ha eltekintünk attól, hogy a sportpályák építése is szorosan kapcsolódik az egészségünk megőrzéséhez, akkor is kijelenthetjük, az elmúlt években lényegesen többet költöttünk Szombathelyen az egészségügy, a Markusovszky-kórház fejlesztésére, mint amennyibe a Haladás Sportkomplexum került." - hangsúlyozta a képviselő.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére