Új orvosi rendelők, és garzonok az egészségügyi szakdolgozóknak - erről is szól majd 2019 Szombathelyen

frisss • 2018. december 27., csütörtök •
Dr. Hende Csabát, a Parlament alelnökét, Szombathely országgyűlési képviselőjét kértük fel évértékelésre.
Új orvosi rendelők, és garzonok az egészségügyi szakdolgozóknak - erről is szól majd 2019 Szombathelyen

 

Az idei esztendő a családok éve. Hogy értékeli?

Európában Magyarország költ a legtöbbet családtámogatásra, mert a demográfiai kihívásokra ez a mi válaszunk, és nem a migráció. Erről szólt a Nemzeti Konzultáció is. Örülhetünk annak, hogy nálunk más városokkal ellentétben békés, nyugodt és biztonságos az adventi időszak és a karácsony. Megrendüléssel gondolunk a strasbourgi karácsonyi vásárban elhunytakra ugyanúgy, mint a 2 éve Berlinben történt terrorcselekmény áldozataira, és örülünk annak, hogy Magyarországot sikerült békésnek, nyugodtnak és szabadnak megőriznünk. A megfelelő döntéseknek köszönhetően az ország gazdasága gyors ütemben fejlődik, a bruttó nemzeti termék (GDP) növekedése meghaladta az 5 %-ot, ami példátlanul nagy gazdasági siker. Ezért van pénz arra, hogy a családoknak, a gyermeket vállaló és nevelő szülőknek több támogatást tudjunk adni, hiszen ők jelentik a jövőt. Szombathelyen nagyon sok óvoda, bölcsőde és iskola újult meg, vagy újul meg a közeljövőben. Emellett a gazdaság remek teljesítménye lehetővé tette, hogy a törvénynek megfelelően idén is nyugdíjprémiumot kaptak az idősek. Átlagosan mintegy 16-17 ezer forint érkezett meg az elmúlt időszakban a nyugdíjaskhoz, és nemsokára következik az éves esedékes nyugdíjemelés is.

Az egészség fejlesztése szintén állandó és fontos feladat, ezzel kapcsolatban mire számíthatnak a szombathelyiek?

A következő évben megépítjük azt a húsz új orvosi rendelőt magába foglaló alapellátó központot a kórházzal szemben a régi városi strand területén, amelyhez 150 új parkolóhelyet is építeni fogunk, és ezzel megoldjuk a kórház körüli áldatlan parkolási helyzetet. Hamarosan átadjuk a teljesen felújított sebészeti osztályt, amely a belgyógyászathoz hasonlóan csodálatos lesz. A korábbi 6-8 ágyas, vizesblokk nélküli kórtermekhez képest, 2-3 ágyas szobák lesznek saját fürdővel, WC-vel, mintegy félmilliárd forintból. Emellett a 11-es Huszár úti kórházi telephelyen hamarosan elkezdődik annak a 20 garzonlakásból álló nővérszállónak a kialakítása, mely reményeink szerint nagymértékben hozzájárul majd ahhoz, hogy meg tudjuk tartani Szombathelyen, a mi kórházunkban azokat az egészségügyi szakdolgozókat, akiknek a bére egyébként a következő időszakban összességében 72 %-kal fog emelkedni. A másik állandó feladatunk az oktatás fejlesztése. Megnyugvással tapasztalom, hogy jó döntést hoztunk, mikor a soproni egyetemről leválva csatlakoztunk az ország legnevesebb egyeteméhez az ELTÉ-hez. Azóta több, mint negyedével nőtt a jelentkezők száma, és a legkiválóbb hallgatók célozták meg a szombathelyi campust, ami visszaigazolja erőfeszítéseink helyességét.

A sportlétesítmények fenntartására új megoldás született.

Nemrég elfogadtuk a Parlamentben azt az új törvényt, amely a jövő évtől lehetővé teszi, hogy mind a Haladás Sportkomplexum, mind az új vízilabda uszoda, mind pedig a most épülő jégcsarnok működési költségének a felét a jövőben a társasági adó terhére, tehát az állam által átengedett adó forintokkal támogathatnak célzottan a cégek, vállalatok. Így városunk pénzügyi terhei is felére csökkennek majd. Hozzátenném, hogy a Kormány december 23-i ülésén a Haladás VSE részére sportszakmai többletfeladatainak támogatására 180 millió forintot biztosított, amelyet külön köszönünk a Haladás szakosztályaiban sportoló sok száz szombathelyi fiatal, edzőik és szakvezetőik nevében is!

Szeretném megköszönni azt a kiemelkedően nagy bizalmat és támogatást, amivel a tavaszi országgyűlési választáson engem megtiszteltek. A jövőben is az itt élőkért dolgozunk tovább, hogy méltók lehessünk az Önök bizalmára.

közösség

további frisss

lap tetejére