Új iroda nyújt segítséget a család mellett dolgozni vágyó nőknek Szombathelyen

frisss.hu • 2018. május 12., szombat •
A munkáltatók és munkavállalók közötti feszültséget szeretnék csökkenteni, a család és karrier egyensúlyát elősegíteni.
Új iroda nyújt segítséget a család mellett dolgozni vágyó nőknek Szombathelyen

A „Szombathely NŐ” című EFOP projekt célja a szombathelyi járásban a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása, a nők munkavállalásának elősegítése, a család és munka összeegyeztetésének előmozdítása, a családbarát megoldások népszerűsítése. A konzorcium tagjai a női foglalkoztatás, női támogatás különböző területein rendelkeznek tapasztalatokkal, kompetenciákkal.

A konzorciumvezető a Női Erőforrás Társaság Egyesület. A konzorcium további tagjai a Vas Megyei Kormányhivatal, a Szülőföld Kulturális, Sport, Pénzügyi Fogyasztóvédelmi és Örökségvédelmi Egyesület, valamint a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft.

Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a munkahely és a család közötti egyensúly pozitív hatásaira. Csökkenteni szeretnék a munkavállaló nők és munkáltatók közötti feszültséget, ezzel szemben növelni informáltságukat jogi, pénzügyi, támogatási lehetőségekről a munka és magánélet összehangolása kapcsán. Kezdeményezik egy megyei elismerést biztosító, helyi szereplők számára hiteles díj alapítását a jó gyakorlatokat alkalmazó cégek elismerésére - összegezte a legfontosabb tudnivalókat Jagodits Zsuzsa, a projekt kommunikációs munkatársa.

A projekt megvalósításának időtartama alatt egy országos hálózat részeként Család és KarrierPONT-ot működtetnek, melyet május 11-én, pénteken ünnepélyes keretek között nyitottak meg Szombathelyen, a Kossuth Lajos utca 29. szám alatt. Gál-Binger Lívia, a SAVARIA Család és KarrierPONT vezetője elmondta, az iroda szolgáltatásai a következők lesznek: a célcsoportok tájékoztatása, személyes konzultációs szolgáltatás biztosítása a női foglalkozatás témájában. Nőket és foglalkoztatókat megismertetni a már működő jó példákkal, így az atipikus foglalkoztatás, a távmunka, a rugalmas munkaidő, és a home office előnyeivel. Képzések szervezése a munkaadók és munkavállalók számára egyaránt. Szakmai rendezvények, szakértői beszélgetések szervezése a munka- és magánélet összehangolását segítő célok érdekében. A CSAKPONT működtetése során fontos feladat egy helyi hálózat létrehozása, ami segíti az egyének, az egyéni igények és a szervezetek, szolgáltatók, szolgáltatások egymásra találását.

Az irodaátadót követő nyitórendezvényen dr. Kondora Bálint a megyei közgyűlés alelnöke köszöntőjében elmondta, a jó példák vonatkozásában a Vas Megyei Önkormányzat az élen jár, hiszen tavaly a Családbarát-munkahely elismerését is elnyerte. Kiemelte, több intézkedést is bevezettek, mely a családos nők foglalkoztatását teszi könnyebbé: például az éves rendes szabadságokat a munkavállalók felülbírálat nélkül, saját döntésük szerint vehetik ki, és évi 5 szabadon választható napon home office jelleggel dolgozhatnak. Támogatják a családalapítást és az otthonteremtést is, de a belföldi családi nyaralásokhoz is évi 120 ezer forintos támogatással járulnak hozzá. Felidézte, az elmúlt időszakban több 3 gyermekes családanya állt munkába a megyei önkormányzatnál 10 év kihagyás után, személyes tapasztalat alapján pedig kifejezetten hatákonyan dolgoznak, hiszen a hétköznapokban tökélyre fejlesztették a szervezőkészségüket.

Dr. Puskás Tivadar polgármester emlékeztetett, a családok nevét hagyományosan a férfiak adják, de a családok lelke, jelene és jövője a nők kezében van. Hangsúlyozta, ma 7 bölcsődei intézmény működik Szombathelyen, benne 538 férőhellyel. Kiemelte, ha valaki úgy dönt, hogy a munkalehetőségek miatt a városban telepedik le, akkor gyakorlatilag azonnal bölcsődei ellátást kaphat a gyermeke.

Láthatatlan hőseink – Nők a magyar társadalomban címmel Schmittné Makray Katalin, az esemény díszvendége tartott előadást, melyben felelevenítette történelmünk meghatározó hölgy alakjait. A Tanácsadó Testület elnöke, Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária pedig az immáron 18 kötetes Szombathelyi Nők könyvsorozaton keresztül mutatta be, hogy nem kell messzire mennünk, városunk múltjában is fellelhetőek olyan női karakterek, amelyek példaértékűek a 21. századi családanyák számára.

 

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére