Még 96 út járhatatlan és 19 település megközelíthetetlen

BB, FE • 2013. március 16., szombat •
Folyamatosan javul az idő: mérséklődik a szél, megszűnnek a hófúvások. Ezzel együtt - bár több lesz a napsütés - hideg időre kell készülni, a leghidegebb órákban helyenként mínusz 15 fok is lehet. Zalában lassan helyreáll a buszközlekedés, közben megindult a forgalom az M1-esen a főváros felé. Figyelje frisss.hu-t. Cikkünk folyamatosan frissül.
Még 96 út járhatatlan és 19 település megközelíthetetlen

12 óra 04 perc - A Telenor is jóváírást ad ügyfeleinek

A szélsőséges időjárási és közlekedési körülményekre tekintettel a Telenor is jóváírja ügyfelei belföldi hívás- és sms-költségeit a katasztrófa sújtotta térségekben - közölte a cég szombaton az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint a jóváírás pontos részleteit a jövő héten ismertetik. Pénteken a Vodafone és a Magyar Telekom is jelezte: jóváírást ad ügyfeleinek a március 15-i hívásokból, tekintettel a rendkívüli helyzetre.


12 óra 00 perc - Még 96 út járhatatlan és 19 település megközelíthetetlen

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 11 órai összesítése alapján 96 járhatatlan út és 19 elzárt település van az országban.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: a társaság munkagépei megállás nélkül dolgoznak, így a reggeli órákhoz képest több mint 30 utat és 10 települést sikerült felszabadítaniuk. Ugyanakkor arra kérik a közlekedőket, hogy továbbra is fokozott óvatossággal vezessenek, főleg a dunántúli megyékben. A tájékoztatás szerint továbbra is vannak járhatatlan utak Somogy, Zala, Komárom-Esztergom, Tolna, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér, Bács-Kiskun, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az ország közlekedése a csütörtökön kezdődött rendkívüli, télies időjárás miatt omlott össze.


10 óra 32 perc - Folyamatosan javul az idő, de a hét végéig hideg időre kell készülni

Folyamatosan javul az idő: mérséklődik a szél, megszűnnek a hófúvások. Ezzel együtt - bár több lesz a napsütés - hideg időre kell készülni, a leghidegebb órákban helyenként mínusz 15 fok is lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra kilenc megyére és Budapestre adott ki citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést hófúvás miatt. E szerint Somogy, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Veszprém, Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében, valamint a főváros területén szombaton is várható gyenge hófúvás, a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

A meteorológiai szolgálat szombat reggel az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a kisebb hóátfúvások délelőtt a Dunántúl nyugati felén, majd délutánra várhatóan országszerte megszűnnek.

Szombaton napközben a Dunától keletre kisebb területen időnkénti havazás még kialakulhat, de ennek során nagyjából maximum 2 centiméternyi friss hó hullhat.

Az előrejelzés szerint szombaton az eleinte borult területeken is felszakadozik, csökken a felhőzet. Az ország nagy részén több-kevesebb napsütés várható, számottevő mennyiségű csapadék nem valószínű. A hőmérséklet kora délután mínusz 1 és plusz 4, késő este mínusz 8 és mínusz 2 Celsius-fok között alakul.

Vasárnap napos idő várható, csapadék nem valószínű. A szél viszont a keleti területek kivételével többfelé megerősödhet. A minimumhőmérséklet általában mínusz 12 és mínusz 7 fok között alakul, de egyes szélcsendes, derült, vastag hóval borított tájakon mínusz 15 fok alá is hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 7 fok között alakul - írta a meteorológiai szolgálat.


 

10 óra 32 perc - ORFK: megindult a forgalom az M1-esen a főváros felé

Megindult a forgalom az M1-es autópályán Hegyeshalom felől Budapest irányában - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata szombat délelőtt a police.hu oldalon. Az ORFK hajnalban arról számolt be, hogy a rendőrség felvezetéssel megnyitotta az M1-es autópályának az országhatártól Budapest felé tartó teljes szakaszát, később azonban ismét lezárták a sztráda főváros felé vezető oldalát az M19-es kereszteződésnél, a 107-es kilométernél.

Zalában lassan helyreáll a buszközlekedés

Néhány kivételtől eltekintve szombat reggel ismét elindultak távolsági autóbuszjáratok Zala megyében, ahol várhatóan estig nagyrészt helyreáll a közlekedési rend - tájékoztatta a Zala Volán zalaegerszegi üzemvezetője szombaton az MTI-t. Németh Csaba elmondta: Győrbe és Székesfehérvárra nem indultak el egyelőre a járataik, de minden más településre közlekednek, és többségében is érkeznek is buszok a zalai megyeszékhelyre. Budapestről a délelőtt folyamán indulnak vissza azok az autóbuszaik, amelyek csütörtök óta vesztegeltek a rendkívüli időjárási körülmények miatt. Az útállapotoktól függően 10-15 perces késésekre számítani kell még. Elmondta azt is: a megyén belüli helyközi járatok nagy része szintén ismét közlekedik, de azokat az útszakaszokat kénytelenek egyelőre elkerülni, amelyek még zárva vannak. Németh Csaba hozzátette: reményeik szerint legkésőbb vasárnap reggelre minden vonalon helyreállhat a zalai autóbusz-közlekedés.


10 óra 29 perc - Helikoptert is bevetett az E.ON Zrt. a hibaelhárításba Szabolcsban

Helikoptert is bevetett az E.ON Zrt. a hibaelhárításba Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol szombat délelőtt még mindig 50 fogyasztói helyen nem volt áramszolgáltatás - közölte a cég szóvivője az MTI-vel.

Egyházi Nikoletta elmondta: a helikopter Nyírbogdány térségében segít az üzemzavar elhárításában, mert a környék a hóakadályok miatt más módon megközelíthetetlen.

Szabolcsban Nyíregyháza környékén jelenleg felhőtlen az ég, teljes szélcsend van, így a közeli nyírbogdányi körzetben egyelőre nincs időjárási akadálya annak, hogy a helikopter segíthesse a villanyszerelők munkáját.

Az E.ON Zrt. szóvivője a hibaelhárítással kapcsolatban fontosnak tartotta hangsúlyozni: Szabolcs és Hajdú-Bihar megyében, ahol a legnagyobb üzemzavar keletkezett, összesen 5250 kilométer hosszúságú vezetékhálózatot kellett bejárniuk a cég szakembereinek, hogy a hibahelyeket számba vehessék. Több mint 200 vezetékszakadás történt, a kábelek újbóli csatlakoztatásához legalább egyórás szerelési idő szükséges. Eltört 220 villanyoszlop, s azok kicseréléséhez darabonként minimum három óra kell. Szigeteléstörés 820 esetben történt, a cseréhez minden érintett oszlopra fel kell mászniuk a szerelőknek, és egyórás munkálatot végezni. Az áttelepítendő vezetékrendszer hossza pedig meghaladja a 30 kilométert - tette hozzá Egyházi Nikoletta.

Elmondta még, hogy a cég szakemberei és alvállalkozói közül sokan közel negyven órája vannak talpon, és csak rövid pihenőt tartanak, hogy minél hamarabb elhárítsák a nagy kiterjedésű üzemzavart. Az előre jelzett rossz időjárásra - folytatta - egyébként készült az E.ON Zrt., 400 dolgozót, valamint 100 alvállalkozót mozgósítottak a várható feladatok ellátására.

Szabolcsban csütörtökön nap közben eső esett, ami talaj felszíne feletti hidegben folyamatosan ráfagyott a villanyoszlopokra, a vezetékekre, és az egyre vastagabb jégréteg alatt a viharos, 100 kilométer feletti széllökésekben szakadtak a kábelek, összeomlottak a vas- és betonoszlopok. Emellett a kidőlt fák ugyancsak okoztak vezetékszakadásokat, oszloptöréseket. Csütörtökön késő estétől az eső hóra váltott, pénteken szinte egész nap esett, míg a viharos erejű szél megmaradt, így további kábelszakadások, oszlopdőlések keletkeztek. Összesen 98 szabolcsi település több mint százezer lakosa maradt áram nélkül.


 

01 óra 23 perc - Fejér megyében tizenegy elzárt település volt szombatra virradóra

Tizenegy település megközelíthetetlen közúton Fejér megyében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton nem sokkal 0 óra utáni közlése szerint. Az elzárt települések: Zámoly, Csákberény, Vértesboglár, Bodmér, Gánt, Kincsesbánya, Isztimér, Gúttamási, Bakonykúti, Bakonysárkány, Felsődobos. A szombati közlés szerint a különleges helyzetre tekintettel a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság törzsének vezetője - ahogy más megyékben is - engedélyezte a tehergépkocsik közlekedését szombaton 22 óráig, így a korábban Szabadbattyánban várakozó kamionok is elindulhattak.

01 óra 21 perc - Még dolgoznak az M1 autópálya megtisztításán

Hómarókkal és hóekékkel dolgoznak az M1-es autópálya Győrből Budapest felé vezető oldalán a 119-es és a 103-as kilométerszelvények közötti szakasz felszabadításán - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton nem sokkal 0 óra után. A közlemény szerint szakaszosan, "apró lépésenként" jutnak egyre előrébb a munkagépekkel a pályatest tisztításában.


00 óra 40 perc - Öt elzárt település szabadult fel Komárom-Esztergom megyében

Öt, korábban a külvilágtól elzárt település szabadult fel Komárom-Esztergom megyében, és a 81-es számú főúton is megindult a forgalom - közölte Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság nem sokkal péntek éjjel. A közlemény szerint Súr, Ácsteszér, Bakonyszombathely, Réde és Bársonyos vált újra megközelíthetővé. A rendőrség kéri a közlekedőket, hogy a 81-es számú főúton fokozott óvatossággal vezessenek, és tartsanak a megszokottnál nagyobb követési távolságot.


00 óra 36 perc - Teljes hosszában járható az M7-es és az 1-es főút

Az M7-es autópálya teljes szakaszán mindkét irányban járható. Az M1-es autópálya Győr-Hegyeshalom közötti szakaszát (jobb pálya), valamint a 62-es kilométerszelvénytől Budapestig tartó szakaszát (bal pálya) szintén megnyitották a gépjárműforgalom előtt, az 1-es főút teljes hosszán megindult a személygépkocsi-forgalom - közölte péntek este 11 órás összefoglalójában az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

A tájékoztatás szerint a hóban elakadt járművekben tartózkodók mentése folyamatos. A péntek 23 óra 15 perckor rendelkezésre álló adatok szerint a mentő egységek országszerte 13 035 embert és 3490 gépjárművet szabadítottak ki a hó fogságából, a katasztrófavédelem 692 műszaki mentést hajtott végre, és 42 járműből 42 ember mentése volt folyamatban. Az elzárt utak száma 114.

Az úton rekedtek ideiglenes elhelyezésére 495 melegedő áll rendelkezésre, nyolcezren kapnak ellátást.

Az ország területén az elmúlt 24 órában 55 települést szabadítottak ki a hó fogságából. A rendőrség továbbra sem engedélyezi számos település elhagyását.

A 108 településen, ahol áramkimaradás van (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében), folyamatos a rendőri jelenlét.

A katasztrófavédelem, a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, a honvédség, a polgárőrség, a készenléti szolgálatok és az együttműködő szervezetek, valamint a karitatív szervezetek munkatársai embert próbáló erőfeszítéseket tesznek a rendkívüli időjárás következtében kialakult helyzet normalizálása érdekében - áll a közleményben. A rendkívüli helyzet kialakulása óta 10 427-en teljesítettek szolgálatot, közülük 1848-an továbbra is a bajbajutottak mentésén dolgoznak.

A rendőrség ismételten kéri a mentésre várókat, hogy a gépjárműből ne szálljanak ki, működtessék az elakadásjelzőt, ezzel is hívják fel magukra a figyelmet; a rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai folyamatosan dolgoznak mentésükön.00 óra 02 perc - Éjszaka is nyitva lesznek a nagyobb vasúti állomások

A nagyobb vidéki állomásokat éjszakára sem zárja be a MÁV a melegedni betérők érdekében, a Keletiben fűtött hálókocsik várják a csatlakozást lekéső utasokat, a biztos vonatközlekedés érdekében éjszaka ötszáz hómunkás dolgozik a vasúti pályákon, és megerősített szolgálatban dolgoznak a vasutasok - közölte a Mávinform péntek éjszaka.

Továbbra is azt kérik az utasoktól, hogy mielőtt útnak indulnának, tájékozódjanak a vonatok aktuális közlekedési helyzetéről a MÁV-Start weboldalán (www.mav-start.hu). Telefonon a Mávdirekt 06-40-49-49-49-es helyi tarifával hívható számán érdeklődhetnek, de a sok beérkező hívás miatt türelmet kérnek.

A tájékoztatás szerint este 11 órára a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Szombathely-Székesfehérvár, a Miskolc-Nyíregyháza és a Nyíregyháza-Záhony vonalszakaszok kivételével szinte minden vasútvonalon, ahol eddig jelentős fennakadások voltak, csökkentek a késések a gyérebb éjszaki vonatforgalom mellett.

Normalizálódott a helyzet a Budapest-Szolnok-Békéscsaba, a Budapest-Szolnok-Debrecen és a Budapest-Pécs vasútvonalon. A szerelvényfordulókból adódóan egyes vonatoknál még előfordulhatnak egy óránál hosszabb késések. A főváros elővárosi közlekedésében nincsenek jelentős fennakadások a győri vonal kivételével.

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonal Komárom-Nagyszentjános közötti szakaszán a hóátfúvások és a méteres hótorlaszok miatt mintegy másfél óráig szünetelt a vonatközlekedés mindkét vágányon. Az egyik vágányt már felszabadították, és megindulhatott a forgalom. Ezen a vonalon továbbra is többórás késéssel közlekednek a belföldi és nemzetközi vonatok.

Késő éjjel állhat helyre a közlekedés mindkét vágányon. A Szombathely-Székesfehérvár vonalon is jelentősek még a késések, elérhetik a 200 percet is.

A Miskolc-Nyíregyháza vonal Nyíregyháza és Görögszállás közötti szakaszán dízelvontatással megindult a forgalom. Ott a felsővezetékekre boruló faágak miatt nincs még feszültség a hálózatban.

A nagyobb vidéki állomásokat szombatra virradó éjszakára nem zárja be a MÁV, hogy a várható éjjeli fagyok miatt betérőknek melegedőhelyet biztosíthasson. A Keleti pályaudvarra három hálókocsit állított be a MÁV-Start, hogy a nap utolsó csatlakozásait lekéső utasok éjszakára szállást és alvóhelyet kapjanak. Mintegy 120-an férnek el a fűtött kocsikban. Ezen a főpályaudvaron forró teát is oszt a vasúttársaság egész éjszaka.


 

23 óra 29 perc - Kevesebb az elzárt település Veszprém megyében

A korábbi tizenötről nyolcra csökkent az elzárt települések száma Veszprém megyében, kevesebb a járhatatlan utak száma is - közölte a megyei rendőr-főkapitányság a honlapján péntek késő este.

A közlemény szerint a 83-as számú főúton továbbra sem haladhatnak a 7,5 tonna feletti járművek, miként a 8-as számú főúton Devecsertől Vas megye irányába, valamint a 82-es számú főút Veszprém és Zirc közötti szakaszán, Zirctől Győr felé a 82-es főúton továbbra is teljes az útlezárás.

A nyolc elzárt település: Lókút, Pálihálás, Felsőpere, Jásd, Tés, Szápár, Csetény és Bakonynána.


22 óra 33 - Orbán: mindenkit kihoztunk a hóakadály mögül

Mindenki biztonságban van, "az utolsó embert is kihoztuk az utolsó hóakadály mögül is" - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök péntek este.

A kormányfő ezt a Szépművészeti Múzeumban közölte azon a hagyományteremtő vacsorán, amelyet a nemzeti ünnepen Kossuth-díjjal kitüntetett művészek tiszteletére adtak. Az ott készült videó kevéssel háromnegyed tíz előtt került fel Orbán Viktor Facebook-oldalára.

A miniszterelnök - aki péntek délután, miután hazaérkezett az európai uniós tagállamok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozójáról, felkereste a mentést irányító operatív törzset - rövid beszédében úgy fogalmazott: "a hír az, hogy az utolsó embert is kihoztuk az utolsó hóakadály mögül is, tehát nincs olyan magyar ma este, aki ne kapna enni, inni, és ne lenne biztonságban". A kormányfő bejelentését taps fogadta.

Orbán Viktor az egybegyűltekhez fordulva azt mondta: az asztaltársaság is bizonyítja, "nagy és komoly nemzet a mienk". Hozzátette: a boldog élethez az anyagi biztonság mellett szükség van a szellem szabadságára, szárnyalására, a művészetre és a kultúrára is, ezt pedig nagy részben a jelenlévő művészeknek köszönheti az ország.

A miniszterelnök elismerését fejezte ki a friss Kossuth-díjasoknak, és azt mondta: bizonyára ők is osztják azt a gondolatot, hogy "az ember nem azért szereti a hazáját, mert nagy, hanem mert az övé".


21 óra 48 perc - További négy hókotrót küld az osztrák autópálya-kezelő

A korábbi öt után újabb négy hókotrót küld Magyarországra az osztrák autópálya-kezelő társaság (ASFINAG) - közölte a vállalat péntek este.

A közlemény szerint a négy jármű a Bécstől hatvan kilométerre délre fekvő Traiskirchen térségéből, összesen nyolcfős személyzettel, rendőri kísérettel indulhat Magyarországra.

Az ASFINAG öt másik hókotrója délután az osztrák-magyar határ, valamint a Győrt az autópályával összekötő M19-es gyorsforgalmi út és az M1-es csomópontja között kezdte meg tisztítani az utat.

A délután rendelkezésre bocsátott járművekkel együtt összesen kilenc osztrák hókotró jármű és az ASFINAG 18 munkatársa segíti majd a magyar katasztrófavédelem munkáját.

Egy speciális hómarót adott az ASFINAG ahhoz a konvojhoz, amelyet az Osztrák Vöröskereszt indított kora délután az M1-es autópályán elakadt autósok megsegítésére.


 

21 óra 31 perc - Még mintegy százötvenen várják, hogy kimentsék a hó fogságából

A rendőrség péntek esti adatai szerint 146 ember és 73 jármű mentése van folyamatban az ország közútjain, a havazás miatt elzárt utak száma 141, az áramszolgáltatás 129 településen szünetel.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) este kilenc órai tájékoztatása szerint a mentőegységek 20.15 óráig országszerte 12.670 embert és 3.466 gépjárművet szabadítottak ki a hó fogságából, a katasztrófavédelem 692 műszaki mentést hajtott végre.

Az úton rekedtek ideiglenes elhelyezésére 523 melegedő áll rendelkezésre, ellátásban 7946-an részesültek.

A közlés szerint a rendőrség továbbra is korlátozza számos település elhagyását, az áramszolgáltatási kimaradással érintett 129 településen a rendőri jelenlét folyamatos.

A rendőrség ismételten arra kéri az állampolgárokat, hogy saját biztonságuk érdekében ne induljanak útra, tájékozódjanak a meteorológiai körülményekről, és egyben felhívják a figyelmet arra: a még mentésre váró elakadt gépjárművek vezetői és utasai ne szálljanak ki a járművekből, a rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai folyamatosan dolgoznak mentésükön. A rendőrség kéri továbbá, hogy az elakadt gépjárművek vezetői működtessék az elakadás jelzőt, ezzel is hívják fel magukra a figyelmet.

A katasztrófavédelem, a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, a honvédség, a polgárőrség, a készenléti szolgálatok és az együttműködő szervezetek, valamint a karitatív szervezetek munkatársai embert próbáló erőfeszítéseket tesznek a rendkívüli időjárás következtében az országban kialakult helyzet normalizálása érdekében - olvasható az ORFK közleményében.


 

19 óra 39 perc - Már csak kilenc település van elzárva Veszprém megyében

Kilencre csökkent az elzárt települések száma péntek estére Veszprém megyében - közölte a megyei rendőr-főkapitányság a honlapján. A 8-as főúton a 72-es főút elágazójától Várpalota irányában a hajmáskéri, az ösküi, a litéri, a sólyi, illetve a várpalotai lakosok csak lakcímkártya felmutatása után utazhatnak tovább, míg Veszprémtől Bakonygyepesig a 8-as főúton korlátozás nélkül lehet haladni.

A rendőrség tájékoztatása szerint Pécsely, Lókút, Pálihálás, Felsőpere, Jásd, Tés, Szápár, Csetény, Bakonynána még el van zárva a külvilágtól. (Péntek délelőtt az elzárt települések száma még tizenöt volt a megyében.)

Veszprém és Zirc között a 82-es főúton a 7,5 tonnás teherautók számára forgalomkorlátozás van érvényben. Zirctől teljes az útlezárás Győr felé, Veszprémtől Balatonfüred, Balatonalmádi felé szabadon járhatóak az utak, míg Balatonfüred felől Pécsely megközelíthetetlen. Késő délutántól fel lehet hajtani mindkét irányból az M7-es autópályára - tették hozzá.

Le van zárva a Tapolca és Gyulakeszi közötti út, a 7301-es út teljes hosszában (Veszprém-Tapolca), a Sümeg és Devecser közötti 7324-es út, a Tótvázsony és Balatonszőlős közötti 7304-es út, az Óbudavár és Szentantalfa közötti út, a Devecser, Kolontár és Ajka közötti 7339-es út, a 8301-es út a Zirc-Akli és Pénzesgyőr közötti szakaszon, a 8302-es út Nagygyimót után, a 8303-as út Homokbödöge után, a 8305-ös út Vaszar után, valamint a 8216-os út Nagyesztergár után - áll a rendőrség közleményében. Tájékoztatásuk szerint a 8-as főutat Ajka-Bakonygyepestől - Vas megye irányában - lezárták a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek előtt. Járható viszont a 8308-as út Adásztevelig, a 8402-es út Pápakovácsiig, a 8403-as út Dákáig a helyi lakosok számára - tájékoztatott a rendőrség.


19 óra 27 perc - Nagyrészt helyreállt a buszközlekedés Győr megyében

Nagyrészt helyreállt a buszközlekedés péntek délutánra Győr-Moson-Sopron megyében, de néhány vonalon továbbra sem közlekednek a járatok - közölte a Kisalföld Volán a honlapján.

A tájékoztatás szerint sem Győrben, sem Sopronban nincsenek fennakadások a helyi buszközlekedésben. A megyeszékhelyen féltucatnyi járat marad vagy maradt ki pénteken. A helyközi forgalom Kapuváron és Mosonmagyaróváron lényegében zavartalan, Csornáról Acsalag, Földsziget, Páli és Vág településekre nem indulnak buszok.

Sopronba péntek reggel több távolsági járat nem érkezett meg, így azok vissza sem indulnak, Győrből délután három órakor "néhány irányban" megindult a közlekedés, de ezt három és fél órás kihagyás követte. Jelenleg nincs autóbusz-közlekedés a Győr-Mezőörs-Kisbér, a Győr-Tápszentmiklós, a Győr-Tényő-Sokorópátka és a Győr-Győrújbaráthegy vonalon - közölték.


19 óra 19 perc - Mávinform: kissé csökkentek a késések az elővárosi vasúti közlekedésben

A havazás és a viharos erejű szél még okoz fennakadásokat a vasúti forgalomban, néhol még többórás a várakozás, de a helyzet valamelyest javult, számos elővárosi vonalon mérséklődtek a késések - közölte a Mávinform péntek este az MTI-vel.

A szerelvényfordulókból adódóan az észak-alföldi, az északkeleti térségben, valamint a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Szombathely-Székesfehérvár és a Budapest-Pécs vasútvonalon a távolsági közlekedésben még jelentős, akár többórás késésekre is számítani kell.

A budapesti elővárosi közlekedésben azonban több vonalon már nincsenek jelentősebb késések, fennakadások, a főpályaudvarok fogadnak és indítanak járatokat, de a távolsági vonatok indítása a szerelvényfordulók miatt sok esetben jelentős, akár többórás késéssel történhet meg.

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonal Komárom és Győr közötti szakaszán az egyik vágányon keletkezett méteres hóakadályokat hóekés mozdonnyal lehet csak áttörni. A közúton elakadt autósokat a vasúttársaság vonatai felveszik az Ács és Nagyszentjános közötti megállókban.

A Szombathely-Székesfehérvár vonalon jelentős, 60-140 perces késéssel járnak a vonatok. A Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes vonalon a martonvásári elővárosi járatok nem közlekednek, a távolsági vonatok személyvonatként minden állomáson és megállóhelyen megállnak.

A Budapest-Pécs vonalon átlagosan 40-50 perces (egyes vonatoknál 90-180 perces) késések fordulnak elő. Budapest és Miskolc között átlagosan 20-30 perces késéssel közlekednek a vonatok. Az InterCity és gyorsvonatok megállnak Rákos, Gödöllő és Aszód állomáson, valamint Hatvan és Füzesabony között minden állomáson.

A Miskolc-Nyíregyháza vonalon a vonatok továbbra sem közlekednek Mezőzombor és Görögszállás között.

A Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza vonal Keleti pályaudvar és Szolnok közötti szakaszán a zónázó vonatok minden állomáson megállnak, a Keleti pályaudvar és Sülysáp közötti elővárosi járatok pénteken nem közlekednek.

A Békéscsaba felé tartó vonatok átlagosan 120 percet késnek.

A viharos erejű szél a felsővezetéket is elmozgatja az áramszedők fölül, emiatt több vonalon, főleg az északkeleti országrészben sebességcsökkentést vezettek be.

Az Észak- és a Dél-Dunántúlon, valamint az észak-alföldi és az északkeleti térségben újabb vasutasok álltak külső szolgálatba a vasúti pálya mentén, így már több mint ötszáz hómunkás dolgozik a váltók és a peronok tisztításán.

Péntek éjfélig az InterCity, a Railjet és EuroCity vonatokon nem kell helyjegyet váltani.

A vasúttársaság továbbra is arra kéri az utasokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak vonattal. Azok az utasok, akik lemondanak az utazásról, nemcsak pénteken, hanem a következő napokon is jelezhetik jegyár-visszatérítési igényüket.

A vasúttársaság kéri az embereket, hogy ha mégis útnak indulnak, előzőleg mindenképpen tájékozódjanak a vonatok aktuális közlekedési helyzetéről a MÁV-Start weboldalán (www.mav-start.hu) elérhető menetrendi keresőben, valamint a rendkívüli hírblokkra kattintva. A rendkívüli időjárási helyzet aktuális információiról telefonon a MÁVDIREKT 06-40-49-49-49-es, helyi tarifával hívható számán lehet tájékozódni.


18 óra 57 perc - Javul a helyzet Zala megyében

Zala megyében már csak egy település van elzárva a külvilágtól, mindenütt helyreállt az áramszolgáltatás és kevesebben vannak az ideiglenes melegedőhelyeken is - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság péntek este az MTI-vel.

A korábbi öt helyett már csak egy települést, a csaknem 300 lakosú Pötrétét zárja el a hó a külvilágtól. A megyében a reggeli csaknem 40 után 11-re csökkent a nem vagy csak nagyon nehezen járható utak száma.

Továbbra is le van zárva a 75-ös főút tíz kilométeres szakaszon, járhatatlan a Sandhoz vezető bekötőút, a Nagyrécse és Nagykanizsa, a Kilimán és Zalaszabar, a Gelse és Pölöskefő, a Felsőrajk és Pötréte közötti összekötőút, Kisgörbő és Zalaszentgrót között két alsóbbrendű út, valamint a 7528 jelű út Újudvarnál.

Keszthely környékén továbbra is rendkívül rosszak az útviszonyok, azt javasolják, hogy a 75-ös főúton az utazók ne közlekedjenek. A 86-os főúton a 30-as kilométer közelében műszaki hibás kamion lassítja a forgalmat.

Zalában mindenütt helyreállt az áramszolgáltatás, Cserszegtomajon egy utca 15 háztartásában azonban nincs vezetékes vízellátás.

Az utakon rekedtek elhelyezésére kijelölt helyek közül Keszthelyen még 24-en vannak az ideiglenes melegedőhelyen, Sármellékről, Nagykanizsáról és Letenyéről mindenki útnak indult a nap folyamán.

A zalai katasztrófavédelem egységeit péntek délután is számos helyre hívták a viharos szélben épületekre dőlt fák miatt, illetve újabb elakadt járművek mentéséhez. Becsehelyen egy menetrend szerint közlekedő autóbusz rekedt a hó fogságában, Homokkomáromban pedig egy bordasérülést szenvedett beteget csak a tűzoltók tudtak eljuttatni a mentőautóig.

 


18 óra 25 perc - A kormányszóvivő is elakadt a hóban

A rendkívüli időjárási helyzetben Giró-Szász András kormányszóvivő is bajba jutott, 15 órát autózott, míg elérte úti célját. Giró-Szász András az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta: csütörtök késő délután indult útnak kocsival, és péntek reggel érkezett meg. Az M7-es autópályán, a Velencei-tó magasságában terelték le az autóját a sztrádáról - olvasható a rádió honlapján. A kormányszóvivő szavai szerint "volt kiásás, kivontatás, várakozás", de - mint mondta - jó érzéssel töltötte el, ahogy az emberek egymásnak segítettek, továbbá az, hogy mindenhol ott voltak a rendőrök és a tűzoltók, akik mindent megtettek a bajbajutottakért. "Egy ilyen vis maior helyzetben senki nem lehet elégedett, de a hatóságok erejükön felül mindent megtesznek, hogy megoldják a helyzetet" - emelte ki Giró-Szász András. A kormányszóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a közmédia folyamatosan tájékoztatott a kormány kifejezett kéréséről: "csak halaszthatatlan ügy miatt induljanak útnak az emberek, akkor is készüljenek fel a rendkívüli helyzetre". Giró-Szász András hangsúlyozta, hogy a Belügyminisztérium óránként ad beszámolót, riportot, a mobilszolgáltatók pedig sms-ekben praktikus információkkal látják el a hóban rekedteket - olvasható az InfoRádió honlapján.


18 óra 14 perc - Vasban javul a helyzet, csökken a szél erőssége

Vas megyében fokozatosan javul az időjárás, fokozatosan mérséklődik a szél erőssége, péntek délutánra hazatérhetett otthonába az a 93 ember is, akit múlt éjszaka Sárvár körzetében ideiglenes melegedőhelyen helyeztek el - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a rendőrség már feloldotta az útzárat a 86-os főúton Hegyfalutól Csorna irányába, de továbbra is teljes szélességében le van zárva a 8-as számú főút Jánosházától Veszprém irányába. A közútkezelő továbbra is fenntartja az útzárat a Kám és Egervölgy közötti alsórendű úton, illetve folyamatosan dolgozik a megye közútjainak megtisztításán - tette hozzá. A szóvivő közölte azt is, hogy a GYSEV Zrt. tájékoztatása szerint a Porpác és Sárvár közötti villamos felsővezeték helyreállítása, a hiba elhárítása megtörtént. Balogh Nikoletta a közleményben arról is tájékoztatott, hogy Vas megyében az áramellátás több településen akadozik, de a szolgáltató folyamatosan dolgozik a hibák elhárításán. A megyében elzárt település továbbra sincs.


18 óra 3 perc - A honvédség lánctalpasokkal és teherautókkal szállítja haza Várpalotáról az embereket

A honvédség lánctalpas járművekkel és teherautókkal szállítja haza a Várpalotán rekedt embereket - erősítette meg az MTI értesüléseit a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának főtisztje pénteken. Tabiné Darabos Anna elmondta: Várpalotán, egy bevásárlóközpont parkolójában két PTSZ áll a katasztrófavédelem rendelkezésére, a járművek egyenként 40-50 embert képesek szállítani; úti céljuk Tés és Jásd. Ural teherautóval Székesfehérvár, Ősi és Berhida irányába visznek majd embereket, ha az útviszonyok lehetővé teszik - tette hozzá. Révész András, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Tésre és Jásdra mintegy húsz ember már hazajutott; itt a lánctalpas öt dialízisre szoruló beteget vett fel és szállított Zircre, ahonnan mentővel jutottak el a veszprémi kórházba. A szóvivő megjegyezte: megyeszerte több helyütt a honvédség segítségével juttatják el a művese-kezelésre váró betegeket a kórházba; szombatra nyolc ilyen beteg szállítását jegyezték elő, de lehet, hogy az időjárási viszonyok ezt "felülírják".


17 óra 46 perc - Megnyitották az M1-es egy szakaszát

Az M1-es autópálya Tata-Tatabánya-Budapest szakaszát megnyitották a forgalom előtt - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon pénteken délután. A közlemény szerint az 1-es számú út ismét járható Győr felé, és felszabadult az Ács és Komárom közti útszakasz is. Az autópályáról a 93-as szelvénynél - Bábolna közelében - a rendőrség letereli a forgalmat.


17 óra 23 perc - Tizenhárom megyében vannak járhatatlan utak

A rendkívüli időjárási körülmények miatt jelenleg az ország tizenhárom megyéjében vannak járhatatlan utak - olvasható a Magyar Közút Nonprofit Zrt. péntek délután az MTI-hez eljuttatott összesítésében.

E szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas, Baranya, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Tolna, Komárom-Esztergom, Zala és Somogy megyében csaknem 170 útszakasz járhatatlan. Emellett Zala, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyében több település megközelíthetetlen.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt írta: továbbra is változó intenzitással havazik az északi országrészben Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes területén, a Duna-Tisza közén és a Dél-Alföldön. A fő- és mellékutak havasak, latyakosak.

Mint kiemelték: a 7-es főúton Székesfehérvár és Polgárdi között csak Siófok felé lehet haladni, a főváros felé tartó oldal még zárva van. Sokfelé a hátrahagyott és hóval befújt járművek okoznak óriási gondot az utak felszabadításában - írták.A helyzetre való tekintettel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. nyomatékosan kéri az autósokat, hogy a hófúvásokban érintett területeken semmiképpen ne induljanak útnak!" - hangsúlyozta Pécsi Norbert Sándor, a társaság szóvivője közleményében.


17 óra 39 perc - Fejér megyében feloldották a járművezetési tilalmat

Fejér megye rendőr-főkapitánya feloldotta a gépjármű-vezetési tilalmat az egész megyében, ugyanakkor a kamionstop vasárnap estig érvényben marad – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-vel. Németh-Kész Mónika tájékoztatása szerint a példaértékű összefogásnak köszönhetően, illetve a szél mérséklődése miatt a megyében már csak három helyszínen vannak elakadt gépjárművek, illetve roncsok az utakon. Az M7-es autópálya Balaton irányába vezető oldalán a csütörtök délutáni halálos tömegbaleset roncsainak elszállítása, valamint az út tisztítása zajlik, ezért azt a szakaszt a járműforgalom előtt csak később fogják megnyitni. A 64-es úton Enying és Dég között mintegy 15 gépkocsi vesztegel. Az utasok melegedőben vannak, a műszaki mentés és az út megtisztítása folyamatban van. A legkritikusabb helyzet a 81-es úton, Söréd és Magyaralmás között van, ahol több mint száz gépkocsi akadt el. Vannak olyan utazók, akik jelenleg is járműveikben tartózkodnak. Az elakadt autóbuszokból mintegy háromszáz embert péntek hajnalban Sörédre szállítottak, onnan tovább viszik őket Mórra. Amennyiben nem móri lakosok, vonattal tovább tudnak utazni. Fejérben még kilenc település - Zámoly, Csákberény, Nagyveleg, Vértesboglár, Bodmér, Újbarok, Gánt, Kincsesbánya, Mány - van elzárva a külvilágtól.


17 óra 38 perc - Harminc járhatatlan út van Győr megyében

Harminc út járhatatlan Győr-Moson-Sopron megyében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. pénteken délután az MTI-vel. A tájékoztatás két főbb utat említ, továbbra sem járható a 81-es Pér és Töltéstava, illetve a 86-os Szil és a megyehatár között. A többi négy- és öt számjegyű út elsősorban a megye keleti és déli részében van. Az összefoglaló nem tesz említést hó által elzárt településről.


17 óra 31 perc - Több útszakaszon is megindult a forgalom

Ismét járható a 86-os főút Páli és Beled között – tájékoztatta a katasztrófavédelem Győr-Moson-Sopron megyei szóvivője pénteken délután az MTI-t. Dobos Viktória hadnagy jelezte: továbbra is arra kérnek mindenkit, hogy ne induljon útnak a megyében. A rendőrség csütörtökön közölte, hogy a hófúvások miatt részleges kamionstopot vezettek be a 86-os út ezen szakszán. Későbbi tájékoztatás szerint a két település között keresztbe fordult, elakadt járművek tették lehetetlenné a közlekedést.

Péntek délután megszűnt a járműforgalom korlátozása a zalai gyorsforgalmi utakon - tájékoztatta a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke az MTI-t. Rigó Csaba kormánymegbízott közlése szerint 17 órakor oldották fel a még csütörtökön elrendelt korlátozást, vagyis a személyautók és teherjárművek egyaránt elindulhattak az M7-es autópályán, az M70-es autóúton és a 86-os főúton Rédics közelében. A zalai védelmi bizottság a kialakult rendkívüli időjárási helyzet miatt csütörtökön 14 órától a 7,5 tonna összsúlyt meghaladó teherjárművek közlekedését tiltotta meg a horvát és a szlovén határ térségében. Csütörtök este 19 óra után viszont már mindenféle járműforgalmat leállítottak az M7-es autópályán a Somogy-zalai megyehatártól Letenyéig, valamint az M70-es autóút teljes hosszában a számtalan baleset és elakadás miatt.

Megindulhatott a forgalom péntek délután az M7-es autópálya somogyi szakaszán is, a megyében még mindig több útszakasz járhatatlan, a barcsi határátkelőhelyen Horvátország feloldotta a tehergépkocsikra egy napja bevezetett súlykorlátozást - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel. Orbán Zoltán tájékoztatása szerint Somogyban továbbra is lezárva tartják a Szulok-Homokszentgyörgy, az Iharosberény-Böhönye, a Tab-Kapolypuszta és a Balatonendréd-Lulla-Tab közötti útszakaszt. Nem közlekedhetnek járművek Kaposvár környékén a 6105. számú úton, a 61-es elkerülő úton, a 61-es út Kaposfő-Nagybajom közötti szakaszán, továbbá Kadakút-Bárdudvarnok, illetve Büssü-Kisgyalán között. Továbbra is elzárt településnek számít Edde község. A 65-ös főúton a forgalom Tolna megye irányába műszaki mentések miatt feltorlódott - közölte a sajtóreferens.


17 óra 22 perc - Az operatív törzshöz látogat a kormányfő

A brüsszeli uniós csúcstalálkozóról péntek délután hazaérkező miniszterelnök látogatást tesz a havazás miatt kialakult helyzetet kezelő és irányító, a belügyminiszter által összehívott operatív törzsnél - tájékoztatta Samu Attila, a tárcavezető főtanácsadója az MTI-t. Orbán Viktor kormányfő azt követően, hogy menet rendszerinti gépe landol a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren, a rendőrség Teve utcai igazgatási központjába megy, ahol Bakondi György altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője tájékoztatja majd a mentési munkálatokról és a pillanatnyi helyzetről.


17 óra 10 perc - Megjöttek a hótolók Austriából!

Dolgoznak az osztrák hókotrók az M1-esen

Megkezdték a munkát az M1-es autópályán az osztrák hókotrók - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese pénteken délután az MTI-vel. Tóth Gabriella elmondta: a járművek az osztrák-magyar határ és a Győrt az autópályával összekötő M19-es gyorsforgalmi út és az M1-es csomópontja között tisztítják az utat. Christoph Pollinger, az osztrák állami autópálya-kezelő társaság (AFSINAG) szóvivője korábban azt közölte az MTI érdeklődésére: öt hókotró járművet állítottak készenlétbe a hegyeshalmi határátkelőnél a segítségnyújtáshoz. Hozzátette: egy hatodik járművet, egy speciális hómarót adott az ASFINAG ahhoz a konvojhoz, amelyet az Osztrák Vöröskereszt készül indítani kora délután az M1-es autópályán elakadt autósok megsegítésére. A szóvivő az MTI kérdésére elmondta: a járműveket akár napokig is nélkülözni tudják, Ausztriában most nincs szükség rájuk.


17 óra 6 perc - Az áramkimaradások miatt a mobilszolgáltatásban is vannak fennakadások

A mobilszolgáltatásban is vannak részleges fennakadások azokban a térségekben, ahol akadozik az áramellátás, amiatt ugyanis a mobilszolgáltatók bázisállomásai sem kapnak áramot.

A Telenor a Facebook-oldalán közölte, hogy a rendkívüli időjárás okozta áramszünetek miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében, valamint a Dél-Dunántúlon szórványosan akadozik a szolgáltatás.Közleményük szerint a bázisállomásokat áramkimaradás esetén a saját tartalék akkumulátoraik látják el árammal, de ezek kapacitása is véges. A szolgáltató szakemberei igyekeznek az érintett területeken aggregátorokkal biztosítani az áramellátást, de vannak olyan bázisállomások, amelyek nem megközelíthetőek. Hozzátették, hogy a kimaradó állomások forgalmát ideiglenesen a környező állomások veszik át.

A Vodafone-nál a kialakult áramszünetek csütörtök kora estétől szakaszos szolgáltatáskiesést okoznak Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli, délkeleti részén, Hajdú-Bihar észak és északkeleti területein, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg egyes részein - közölte a szolgáltató az MTI-vel pénteken. A hang- és a mobilinternet szolgáltatásban egyaránt kiesést észlelhetnek a három megye egyes városaiban, így Nyíregyháza, Kisvárda, Sátoraljaújhely, Szerencs, Tokaj, Sárospatak egyes részein is. A helyreállítást nehezíti, hogy a havazás miatt egyes bázisállomások szinte megközelíthetetlenek. A Vodafone közölte azt is, a szokatlan márciusi időjárás miatt elakadt vagy vészhelyzetbe került ügyfeleit kívánja segíteni azzal, hogy a vészhelyzet során lebonyolított hívások költségeit jóváírja.

A Magyar Telekom vezetékes és mobil szolgáltatásában is okoznak kiesést az áramszünetek Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében, de péntek délelőtt óta már fokozatosan javul a helyzet - közölte a társaság kommunikációs igazgatósága az MTI-vel.

A legnagyobb gond azokon a helyeken van, ahol hosszú ideje tart az áramkimaradás, a berendezések ugyanis csak rövid ideig képesek a saját áramforrásukról működni. A Magyar Telekom folyamatos kapcsolatot tart az áramszolgáltatókkal annak érdekében, hogy ahol visszaáll az áramszolgáltatás, ott azonnal működésbe helyezze a hálózati berendezéseit.


16 óra 11 perc


Indulnak a bakonyi harci kiképző központból


16 óra 05 perc

Változatlanul valamennyi vonalon késnek a vonatok, és több vasútvonalon sebességcsökkentést vezettek be a hóhelyzet miatt, ami a késéseket tovább növeli, főleg a keleti országrészben - tájékoztatott a Mávinform péntek délután. Az ország területén több százan dolgoznak a peronok és a váltók tisztításán. A rendkívüli helyzetre való tekintettel még több dolgozót rendeltek be pluszmunkára. A déli órákban a Székesfehérvár-Veszprém szakaszon tartós felsővezeték-zárlat volt, ezt azóta megszüntették, a vonatok ismét közlekednek. A Dombóvár-Gyékényes vonalon Kaposvár és Somogyszob között a déli órákban a hóátfúvások miatt állt meg a közlekedés. A hóátfúvások megszüntetése érdekében egy nagyteljesítményű dízelgépet küldtek ki felszerelt hóekével. A kiküldött mozdony azonban meghibásodott, így egy másikkal kellett a hóakadályokat megszüntetni. Emiatt ezen a vonalon is tetemes késéssel közlekednek a vonatok. A budapesti pályaudvarok a szerelvényfordulók miatt továbbra is jelentős, többórás késéssel, de fogadnak és indítanak vonatot.

A Dunántúl több vonalán a pályatestre olyan magasan hordja össze a havat a szél, hogy a hóekével elhaladó mozdony után sem lehet indítani vonatot, mert a szélvihar pillanatok alatt újra behordja hóval a vasúti pályát. A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonal Komárom és Győr közötti szakaszán a hóátfúvások miatt továbbra is csak egy vágányon járnak a vonatok. A MÁV-START Zrt. a feláras vonatokra feloldotta a helyjegyváltási kötelezettséget. A vasúttársaság továbbra is azt javasolja, hogy aki teheti, ne induljon útra vonattal. Kérik, hogy az utasok figyeljék a vonatok közlekedését, tájékozódjanak a Mávdirekt 06-40-49-49-49-es, helyi tarifával hívható számán vagy a MÁV-Start "Térképes Vonatinfó" rendszerében (http://vonatinfo.mav-start.hu).

15 óra 50 perc


Forrás: idokep.hu, a jobb alsó sarokban szinte eltűnt az autó
 

15 óra 42 perc

Alább láthatóak azok, akik valamilyen formában segítséget tudnak nyújtani.

15 óra 40 perc

Reggel 9kor ez a látvány fogadta Szombathelyen a Százszorszép ovi (Bem J. 33.) udvarára betekintőket. A képet egyik olvasónk posztolta nekünk.

15 óra 25 perc

Lezárták a Szlovákiába irányuló átmenő teherforgalom előtt a pozsonyi megyében lévő határátkelőket - tájékoztatott a Pozsony megyei rendőrkapitányság szóvivője.

A forgalomkorlátozás három határátkelőt érint. Jelenleg szünetel a Szlovákiába irányuló teherforgalom Ausztria irányából a Járfalu-Kittsee határátkelőnél, valamint a Magyarországról érkező kamionok nem léphetnek be a Dunacsúny-Rajka átkelőnél. Hasonló a helyzet a Csehországból Szlovákiába irányuló teherforgalom esetében a Kúty-Breclav határátkelőnél is.
A forgalomkorlátozás kizárólag a hét és fél tonnánál nehezebb tehergépkocsikra vonatkozik, és csak a befelé irányuló forgalmat érinti. "Szlovák rendszámú kamionok és azok a gépjárművek, amelyeknek úti célja Szlovákiában van, továbbra is beléphetnek" - pontosította a szóvivő. Hozzátette: az intézkedést az országban a havazás miatt kialakult állapotok tették indokolttá. Mivel kérdéses, hogy mikorra javul a helyzet, az egyoldalú határzár visszavonásig érvényben marad.


Közben továbbra is tart az erős szél és a havazás okozta - a közúti és a vasúti forgalomban egyaránt fennakadásokat okozó - krízishelyzet az ország többi részében is. A közúti forgalomban, Pozsony megye kivételével, mindenütt súlyos a helyzet, és a vasútnál sem jobb: a vonatok átlagosan 50 és 100 perc közötti késéssel közlekednek, egyes szakaszokon pedig egyáltalán nem járnak.

15 óra 08 perc

A lezárt alsóbbrendű utak listája itt található.

A lezárt fő utak listája itt található.

15 óra 05 perc

A rendőrség felvezetéssel megnyitotta az M7-es autópálya (Letenye felé) Balatonvilágos és Letenye közötti szakaszát. A rendőrség felvezetéssel megnyitotta az M7 autópálya (bal pályatest) az országhatártól Budapest felé tartó teljes szakaszt - olvasható az Állami Autópálya Kezelő Zrt. honlapján. Az M1-es autópályán Hegyeshalom és Lébény között sikerült letakarítani a pályát, ott is megindulhattak a járművek. Az M1-es autópályán a 72, 75, 80 és 110 km körzetében a műszaki átjárókat bontják el annak érdekében, hogy az ott várakozókat vissza lehessen forgatni. Így próbálják kimenteni és az 1-es főútra átirányítani az ott rekedteket. A visszaforgatás csak a személyautókra vonatkozik, a teherjárműveknek továbbra is várni kell.

15 óra 00 perc

Így közlekednek a tankok:

14 óra 50 perc

Egy újabb havas kép:


Pér és Mindszent között a 81-es főút

14 óra 35 perc

"Az ETO Park az M1 120 km győri lehatójánál megnyitott! Konyhánkon már több, mint kétszázan ebédeltek, a Győri ETO FC ebédlőjében most újabb száz embert étkeztetünk. Folyamatosan érkeznek az autópálya felől az úton rekedt emberek. Klubunk maximálisan megtesz mindent, mindenkit kiszolgálunk. Meleg tea és zuhanyzási lehetőség is biztosított."
A Haladásos fiúk pedig elakadtak a havazásban: "Hét korosztályos válogatott valamint edzőik, Simon Attila és Marton Róbert csütörtök este Bábolna után, az M1-esen akadt el. A Haladás ügyvezető igazgatója, Tóth Miklós csütörtökön Budapesten járt az MLSZ-ben, ám ő már haza sem tudott indulni, így a fővárosban éjszakázott" - olvasható a klub honlapján.

 14 óra 30 perc

Kiszabadultak a hóból a hajmáskéri bázison lévő páncélosok, amelyek a tervek szerint fél háromkor a 8-as főúton indulnak el Várpalotára és ott várják meg a tovább pontos parancsokat – tájékoztatott Szausev Xénia, az MH BHK kommunikációs főelőadója.

14 óra 25 perc

Az Osztrák Vöröskereszt 40 járműből álló konvojt indít Magyarországra meleg teával, élelmiszerrel és elsősegély ellátásához szükséges eszközökkel! - úgy tűnik ma a Facebook a leggyorsabb hírforrás - persze csak utánunk! :P

Segítség a hóvihar miatt bajba jutottaknak: A Fiáker Panzió Turista szobáit a mai napon ingyenesen felajánlja a hóhelyzet miatt bajba jutottaknak. Szabad kapacitás miatt érdeklődés: 06-83/361-925
Cím: 8790, Zalaszentgrót, Eötvös K. u. 3.


Autópályán

14 óra 10 perc

Közben: 30 pávián szökött meg a nyíregyházi állatparkból egy kidőlt fa miatt. A városban, illetve a város szélén randalíroztak félóráig, majd mivel nagyon fáztak visszamentek eredeti lakhelyükre.


Mentés közben

14 óra 00 perc

Akadozik, helyenként pedig szünetel az áramszolgáltatás a rendkívüli időjárás miatt az ország északi térségében, ez mintegy 60 ezer háztartást érint - tájékoztatott az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Nyrt. Az áramszolgáltató társaság közölte: a havazás és a viharos erejű szél komoly üzemzavarokat okozott mind a Bodrogköz, mind pedig a Taktaköz településein. A tájékoztatás szerint csaknem 60 ezer lakos "van ellátás nélkül". A tartóoszlopok az orkán erejű szél miatt több helyen kitörtek, vezetékek szakadtak le, a cég minden emberét és eszközét a kritikus területre irányította. Az Émász hozzátette: a legtöbb településen várhatóan még pénteken helyreállhat a szolgáltatás.

13 óra 50 perc

A zord időjárás következtében az elmúlt órákban Nyugat-Magyarországon történt sorozatos balesetek helyszíneiről több mint 50 embert szállítottak kórházba az Országos Mentőszolgálat egységei - tájékoztatta Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője. A legnagyobb baleset Polgárdi térségében történt, ahova 21 mentőautót riasztottak, 37-en sérültek meg, egy embert pedig már nem tudtak megmenteni a mentők sem.


Forrás: hir24.hu

13 óra 40 perc

A HungarySOS létrehozott egy közösségi Google Térképet. Itt bárki bejelölheti, hogy hol tud elakadt emberekről vagy hol vannak melegedők.

Itt a link: https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=214097956251705172248.0004d7f42a7e1afbb0b36

13 óra 20 perc

Kecskéden a kápolnánál megcsúszott egy busz, két órája állnak a hóban. Az egyik utas osztolta: "Teljesen átfagytunk, az ablak belülről lefagyott. Valaki segítsen! 11 utas szeretne Oroszlányba hazajutni!"


Áldatlan állapotok a Balatonnál
 

13 óra 10 perc

Várpalotánál állítólag egy nő kénytelen volt az autójában szülni, és utána a hidegben várakoztak az újszülötteln a segítségre. Közben a hvg.hu írja, hogy Sms-ben küldött instrukciókat az utakon elakadt autósoknak a Belügyminisztérium: "Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe!" - áll az üzenetben. Mint megtudtuk tegnap és ma is díjmentessé tette az autópályahasználatot a felügyelet.


Az Aszód Mentők Facebook-oldalán ez a kép látható

12 óra 42 perc

Egyedülálló látvány: magyar városokban találkozhatunk tankokkal! Most így ünnepeljük március 15-t.


Forrás: Facebook

12 óra 35 perc

Szombathelyen a 86-os főút Rumi út és Körmendi út közötti szakaszán az árokba borult kamiont már kimentették, körülbelül 10 perc múlva feloldják a teljes útzárat. Közben az ott dolgozóktól megtudtuk, hogy Beled és Répcelak között (nem a Vas megyei szakaszon) 7 darab kamion borult az árokba, rájuk is hasonló mentés vár a következő órákban. "Közben Győrben a rendőrök pajzsokkal próbálnak ásni és segíteni, van olyan rendőr aki már 30 órája szolgálatban van. Meleg tea és étel nem csak a bent rekedteknek, nekik sem jut." - írják a közösségi oldalon.


Győri rendőrök munkában

A Magyar Honvédség T-72-es harckocsikat indított útnak a rendkívüli időjárás miatt bajbajutottak segítésére - közölte a Magyar Honvédség a Facebook-oldalán.


Komáromnál

Atabiné Darabos Anna őrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának (MH ÖHP) kommunikációs tisztjét idézve azt írták: a katasztrófavédelmi operatív törzs lánctalpas technikai eszközök bevetését rendelte el. A T-72-es harckocsik segítenek az elakadt járművek mentésében, míg a PTSZ harcjárművek főként a hóban ragadt emberek szállítására alkalmasak - idézték az ÖHP kommunikációs tisztjét. Az operatív törzs felkérésére egy órán belül összesen hat lánctalpas indul útnak Győr-Moson-Sopron, Veszprém, illetve Komárom-Esztergom megyében.


Környe-Tatabánya közötti szakasz

Hatalmas előny most a Facebook, szinte mindenki itt osztja meg az élményeit képek, bejegyzések formájában. Sokan segélykéréseket posztolnak.


Az M1-es autópálya

Az M1-es autópályán a képen láthatóan megállt az élet. A Facebook-on azt írják az ott tartózkodok, hogy semmilyen úttakarítási munkálatot nem láttak, semmi nem mozdul, a helyzet még mindig kritikus. Közben szintén a Facebook-on érkezett a hír, hogy Győrben kinyitották a plázát, hogy az emberek tudjanak hol melegedni.


M1 117-es kilométerénél

Szintén Facebook-on láthatóak az útonragadtak segélykérései:
"Győr felé az Ács/Bábolnai pihenőhelynél az OMV benzinkúton egy 2-3 hónapos gyereknek egyszeri étkezésre elegendő tápszer van, ha valaki tud segítsen!"

A katasztrófavédelem péntek délelőtti adatai szerint 1038 embert kellett elhelyezni Győr-Moson-Sopron megyében a rendkívüli hóhelyzet miatt.
A rászorulókat megyeszerte huszonkét befogadóhelyen – iskola, óvoda, művelődési ház, kollégium, sportcsarnok – látják el. Az M1-es autópálya két forgalmi iránya között a korlátot három helyen – a 110-es, a 112-es és a 114-es kilométerszelvényben – bontották meg a tűzoltók, hogy a hóban rekedt járművek minél hamarabb a környező településekre juthassanak a sztrádáról.

Kaposújlaknál
Győr-Moson-Sopron megyében a tegnapi nap lehullott hóréteg vastagsága kb. 20 cm, a hajnali óráktól kezdve megszűnt a csapadék. A havazást nagyon erős, kb. 70-90 km/h sebességű szél kísérte, amely sok helyen hóátfúvást okozott, és a hó az utakra fagyott. Jelenleg is viharos szél fúj, a meteorológiai előrejelzés alapján a mai napon az északi, északnyugati szél továbbra is viharos marad, ezért hóátfúvásokra kell számítani. A szél a déli óráktól fokozatosan mérséklődik. A csúcshőmérséklet +1, -4 fok között várható.

Tömegkarambol az M7-en

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére