Tragédia, amiből tanulni kell!

FE • 2012. július 30., hétfő •
Bándy Kata gyilkossága után óvatosak a szombathelyi lányok. Legalábbis a lapunk által megkérdezettek biztosan. Összegyűjtöttük azokat a tanácsokat, melyeket egy nőnek meg kell fogadnia.

Az egész országot megrázta a pécsi pszichológusnő, Bándy Kata tragédiája.  A 25 éves lány egyedül indult haza éjszaka, mikor gyilkosa felfigyelt rá, és megtámadta, megfojtotta.  Az esetben talán az is megrendítő volt, hogy sokan abba is belegondoltak, akár Ő vagy szerette is lehetett volna az áldozat.  Lapunk már több támadásos esetről is beszámolt, melyek Szombathely utcáin történtek. Részletek itt:Újabb szatír Szombathelyen?, Újabb gyerekmolesztáló Szombathelyen

Utána jártunk, hogy vélekednek a szombathelyi lányok, mennyire bevállalósak, közlekednek- e egyedül éjszaka az utcán, befolyásolja-e az esti kiruccanásokat a Bándy-ügy.

Óvatosak a szombathelyi lányok!

Csinos, fiatal huszonéves lányokat kérdeztünk az üggyel kapcsolatban. Ilyen a 23 éves Sörös Valéria is.

„ Előfordul, hogy egyedül megyek haza sötétben. A táskámban mindig van gázspray, s ez már évek óta így van. Nem a pécsi gyilkosság miatt, jobb elővigyázatosnak lenni. Kerülöm a sötét, kivilágítatlan utcákat. Ha buliba megyek, és hosszabb távot kell megtennem, inkább taxiba ülök. A barátaimnak pedig szólok, ha haza megyek, hogy tudják. Szerintem fontos, hogy informáljuk környezetünket és figyeljünk egymásra. Többször előfordult olyan, hogy a barátnőm eljött hozzám este, együtt sétáltattunk kutyát. Ő egyedül indult haza. Ebben az esetben mindig megkérem, hogy csörgessen meg, hogy hazaért. Így nyugodt vagyok. „


 

Pusztai Fanninak már sajnos volt dolga támadóval. 2005-ben a vasútállomás környékén támadt rá egy férfi.

„ Sötét volt, épp az utolsó vonatra siettem a vasútállomásra. Nem világítottak a lámpák az utcában.  Nem volt még késő éjszaka, 10 után történhetett. A férfi részeg volt, olyan 40-50-es.  Előugrott egy kapualjból, megragadta a vállaimat,  nekinyomott a falnak, így a kezeim automatikusan fel voltak emelve. A jobb kezemmel belenyúltam a fickó szemébe a hüvelykujjammal. A férfi nagyon üvöltött, elengedett, én meg rohantam amerre láttam. Azóta is félek ezen a környéken, s nem megyek egyedül arra.  Egyébként szívesen sétálgatnék egyedül az utcákon, ha tudnám nem gáz. Ezután az eset után azonban kizárt, hogy késő este egyedül közlekedjek.  Bár bringával sokszor megyek egyedül, pedig az se ér sokkal többet.  Régóta szeretnék valamilyen önvédelmi fegyvert.  A Bándy gyilkosságban az a szörnyű, hogy tényleg bárhol, bárkivel megtörténhet. Jó lenne többet tudni az elkapás és a gyilkosság menetéről, mert abból többet lehetne tanulni. Talán inkább ezzel kellene foglalkozni, nem azzal hogy a támadó milyen származású volt. „


 

A rendőrség tanácsai

- Amikor szórakozóhelyre indul, tájékoztassa azokat, akikkel együtt él, hogy hová megy és mikorra várható haza.

- Indulás előtt győződjön meg róla, hogy mobiltelefonja fel van töltve: szükség esetén segítséget kérhet.

-  Táskáját szórakozóhelyeken, éttermekben ne hagyja őrizetlenül, ne akassza szék háttámlájára.

-  Amikor eltávozik az asztaltól, értéktárgyait vigye magával.

-  Amennyiben táncos szórakozóhelyen tartózkodik, értékeit, okmányait tartsa testközelben.

-  Ismerkedésnél legyen óvatos, ne osszon meg rögtön túl sok személyes információt.

-  Legyen gyanakvó a túlzottan segítőkész idegenekkel szemben.

- Ha őrizetlenül hagyja italát, visszatérve ne igya azt meg.

-  Amennyiben inzultálják, azonnal kérje a személyzet vagy biztonsági őr segítségét.

-  Rendőri intézkedést igénylő esetekben hívja a 107-es vagy a 112-es ingyenes segélyhívót.

-  Ha társasággal érkezik, és külön távozik a szórakozóhelyről, mindig adjon információt barátainak, kivel, hová távozott.

-  Késő este hívjon taxit, vagy kérje meg ismerősét, hogy menjen ön elé. Ha mégis egyedül, gyalog indul haza sötétedés után, elhagyott, kis forgalmú helyeken ne tartózkodjon.

-  Célszerű néhány önvédelmi fogást megtanulni, de éljen vele óvatosan: ha nem sikerül a támadót leszerelni, előfordulhat, hogy még nagyobb haragot vált ki az elkövetőből.

-  Ha bűncselekmény áldozatává válik, kérje az Áldozatsegítő Szolgálat segítségét, ahol tájékoztatják jogairól (www.kih.gov.hu weboldalon vagy a 06-80-244-444-es, Magyarországon belül ingyenesen hívható telefonon).


 

Abban az esetben ha mégis egyedül kell hazáig menni

– Olyan útvonalat válasszon, ami jól kivilágított és forgalmas. Kerülje a parkokat, a sikátorokat, a kihalt parkolókat és a gyanús helyeket. Ne menjen közel az úthoz, ahonnan autóba, kapualjba ránthatják.

– Ha magas sarkúban mégy bulizni, készíts be egy papucsot a táskádba, és abban induljon haza. Egy női cipő kopogására ugyanis figyelemfelhívó lehet és a menekülés is könnyebb laposban.

– Soha ne hallgasson zenét, ha éjszaka egyedül megy haza, mindig figyelje a környezetét.

– Bármilyen éles tárgy kitűnő védekezési eszköz, a legjobb erre a célra a kulcscsomó.

– Ajánlatos paprika- vagy a gázspray-t hordani a táskában. Ha nincs hírtelen előkaphatjuk a parfümöt, vagy dezodort is.

– Ha ki akarják rabolni, inkább adja oda a táskáját, ne harcoljon a testi épség sokkal fontosabb.

– Támadásnál a legjobb tanács, hogy torka szakadtából kiabáljon, sikítson és fusson!

– Ha küzdeni kell a támadó ellen, keressük meg a gyenge pontjait, ne olyat, amit izom véd. Rúgja ágyékon, karmoljon a szemébe vagy nyomjon bele, üssön a torkába, rúgja meg a térdét.

 

 

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére