"Történelmet írtatok, gyönyörű történelmet"

frisss • 2012. október 23., kedd •
Az 1956-os forradalomban résztvevőknek két alapvető célja volt: a szovjet csapatok azonnali kivonása hazánk területéről, és a kommunista rendszer megdöntése. A 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményére emlékezünk október 23-án. A hosszú évtizedekre titkosított statisztikák szerint 2652 honfitárs vesztette életét a harcokban, és a forradalom után csaknem negyed millióan távoztak Magyarországról. Ma ünnep van, a hősiesség ünnepe.

Az 1956-os forradalom a budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be Csepelen november 11-én.

Az igazi, valóban igazi hazafiság, a hősiesség és a megalkuvást nem ismerő barátság messze századokba fénylő jelképe ez a nap. Figyelmeztetés mindazok számára, akik még ma sem akarják elhinni, hogy egy népet nem lehet kordába tartani. Hogy jobb szabadon meghalni, mint rabságban élni. Történelmet írtatok. Gyönyörű történelmet. Nemcsak a magyar, az egész világ történelmének lapjaira írtátok arany betűkkel a neveteket.
Győzött a forradalom!
Lobogjatok zászlók, fújjatok a friss, ősszel is tavasz-szagú szelek. Melengesd a szíveteket nemzeti himnuszunk: „Isten, áldd meg a magyart!”
/Részlet a „Győzött a forradalom” c. cikkből /
1956. október/

 

Az október 23-i budapesti tömegtüntetés a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz következtében még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt. Ez a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, majd a többpártrendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásának megkezdéséhez vezetett. November első napjaiban az új kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetunióval a szovjet csapatok teljes kivonásáról, a Varsói Szerződésből való kilépésről és az ország semlegességéről.

Tankok a parlament előtt 1956

A szovjet politikai vezetés azonban a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát, és miután a nyugati nagyhatalmak biztosították arról, hogy nem nyújtanak a magyar kormánynak segítséget, november 4-én a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. Az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott hősi szabadságharca így végül elbukott.

A harcokban a titkosítás alól 1993-ban feloldott statisztikai adatok szerint 2652 magyar és 720 szovjet állampolgár esett el.[2]A forradalom következményeként kb. negyedmillió magyar hagyta el az országot, nyugatra menekülve.

1957. januártól a forradalom résztvevőit tömegesen börtönözték be, majd sokukat kivégezték. A brutális megtorlást és a magyar nép elnyomását az ENSZ és a világ közvéleménye egyaránt elítélte. A forradalom leverését követő évtizedekben Magyarországon tilos volt erről az időszakról beszélni, ellenforradalomnak bélyegezték. 1989. október 23. óta ez a jeles nap kettős nemzeti ünnep Magyarországon: az 1956-os forradalom kitörésének napja és az 1989-es Magyar Köztársaság kikiáltásának napja.

Az 56-osok terén minden évben tartanak megemlékezést Szombathelyen

 

Ünnepi programok 2012. október 23-án Szombathelyen

16.00 óra  Jáki úti temető
Welther Károly síremlékének megkoszorúzása
Megemlékező szavakat mond: Dr. Torjay Valter, az 56-os Szövetség Vas Megyei Szervezetének örökös tiszteletbeli elnöke

17.00 óra Március 15. tér
Országzászló felvonása katonai tiszteletadással
Ünnepi műsor
Ünnepi beszédet mond: Soltész Miklós, Szociális, Család-és Ifjúságügyért Felelős Államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma
Koszorúzás

18.00 óra 56-osok tere
Ünnepi megemlékezés az elesett szombathelyi nemzetőrök emlékére
Ünnepi beszédet mond: Lechner Ferenc, az 56-os Szövetség Országos Elnökségének tagja

19.00 óra Városháza díszterme
Ünnepi közgyűlés
Ünnepi műsor
Ünnepi beszédet mond: Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere

Közreműködnek:
Herman Ottó Kertészeti, Környezetvédelmi, Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégium diákjai
Kanizsai Dorottya Gimnázium diákjai
Polgármesteri Hivatal Versmondó Stúdiója
Weöres Sándor Színház Szombathely
Szombathely Város Fúvószenekara, karnagy: Szabó Paszkál
MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred díszalegysége


FORGALOMKORLÁTOZÁS.

16.45 - kb. 17.50-ig Március 15. tér: 18-as Honvéd u. - Wesselényi u., Szelestey L. u.-Wesselényi u., Petőfi S. u. - Kőszegi u., Liszt F. u. - Karinthy F. u., Március 15. tér - Deák F. u. kereszteződések.

17.40 - kb.19.00-ig Nemzetőrök Emléktáblája (56-osok tere): Király u. -
Széll K. u., Kisfaludy u. - Vörösmarty u., Vörösmarty u. - Szelestey u., Széll K. u.-Wesselényi u. kereszteződések.

A rendőrség ezen idő alatt mindennemű gépjármű forgalmat elterel. A fenti helyszíneken az ünnepségek befejezését követően áll vissza az eredeti forgalmi rend.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére