Több bért kapnak a pedagógusok - Fidesz közlemény

Frisss • 2013. július 11., csütörtök •
Magyarország végre maga dönt arról, hogy kitől mekkora hozzájárulást kér az ország működtetéséhez és kit hogyan segít abban, hogy talpra álljon. A Fidesz kezdetek óta egyértelmű politikát folytat ebben: a családok, a nyugdíjasok, a gyermekek, a hazai vállalkozások mellett a munkavállalók mellett állunk. Eljött a pedagógusok ideje! - olvasható a Fidesz Kommunikációs Központ főüzeneteiben.
Több bért kapnak a pedagógusok - Fidesz közlemény

Fotó: 168ora.hu

A kormányváltás előtt már csaknem Görögország sorsára jutottunk. Nemhogy pedagógus béremelésnek nem volt reális esélye, hanem az is kérdés volt ki tudjuk-e fizetni pl. a pedagógusbéreket. A baloldal szélsőséges gazdaságpolitikája miatt mindig a családok, a munkavállalók, köztük a pedagógusok szenvedtek. A megszorítások mindig az ő megélhetésüket is veszélyeztették. A pedagógusok fizetését és reálbérét folyamatosan csökkentették. Bérük jóval az átlagfizetések alá csúszott, erkölcsi és anyagi megbecsülésük minimálisra csökkent. Az elmúlt 3 évben azonban talpra álltunk. Pénzügyileg megerősödött az ország, fegyelmezetten és önerőből törlesztjük a baloldal által felhalmozott hitelt, tartjuk a költségvetési hiánycélt, már az EU is elismerte Magyarország teljesítményét és gazdaságpolitikáját és kiengedte hazánkat a túlzottdeficit-eljárás alól – olvasható a közleményben.

Részletek a pedagógus bérekről:

A jövedelmi ugrások a pedagóguspálya elején lesznek magasabbak, hogy ezzel is vonzóvá tegyék a hivatást. A Fidesz különösen üdvözli azt, hogy a béremelés mindenkit érint, nemcsak a tanítókra, tanárokra terjed ki, hanem pl. az óvónőkre, óvodapedagógusokra, a logopédusokra, gyógytestnevelőkre. Tehát mindenkire, akik a gyermekek nevelésében, tanításában szervesen részt vesznek. Összesen több mint 150 ezer pedagógust érint a béremelési program.

Idővel a teljesítményt is érvényesítik a béremelésben. Lehetőség lesz a kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok jobb anyagi megbecsülésére, mert az alapbér mellett járó egyéb illetményeket a minősítés is befolyásolja majd.

A minősítés szabályai már elkészültek, hamarosan kormányrendeletben jelennek meg. Az eljárást országosan egységes szakmai szempontok szerint háromtagú bizottság végzi, amelyben részt vesz az igazgató, a kormányhivatal által felkért szakértő és a pedagógust képző intézmény képviselője. A tanárokat szeptember elsejétől négy kategóriába sorolják, a pedagógus I. és II. mellett lesz mestertanári és kutatótanári kategória. Minden pedagógus négy minősítésen vehet részt, ebből kettő kötelező, kettőre pedig a pedagógus magától jelentkezhet.

Kiket érint?

A nevelési-oktatási intézményben (óvoda, iskola, kollégium) pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak mellett már 2013. szeptember 1-jétől kiterjed: a pedagógiai szakszolgálati intézményben pedagógus-munkakörben, a pedagógiai-szakmai szolgáltatást nyújtó intézményben pedagógiai szakértő, pedagógiai előadó munkakörben, továbbá a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény hatálya alá tartozó intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottakra is.

Végeredményként:

A rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű béremelésben részesülnek a pedagógusok, szemben a kormányváltás előtti időszakkal, amikor a legnagyobb mértékű reálbércsökkentést szenvedték el.

Több mint 150 ezer pedagógust érint a béremelési program.

Összesen 60%-os pedagógus-béremelési program indul.

Ennek nagy részét már idén megkapják a pedagógusok. Először a szeptemberi fizetéssel. A szeptemberi átlagos emelés mértéke: 34%. Majd ezt követően 4 éven át további kb. 20 %-os emelés lesz végrehajtva. Ez 2017-ig minden évben (szeptemberben) minimum 5-5%-os emelést jelent. A pedagógus bérrendszer igazságosabb, minőségibb, kiszámíthatóbb lesz.

Ez kiszámíthatóság vonzóbbá, megbecsültebbé teszi a pedagógus pályát. Ha a pedagógusok elégedettebbek, nyugodtabbak, akkor a gyermekek és a szülők is azok.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére