Tízezer szombathelyi nőt érint a most bejelentett támogatás

frisss • 2019. február 14., csütörtök •
Hétpontos családvédelmi akciótervet hirdetett a Kormány, a családtámogatási rendszer bővítésére. A városi közgyűlés egyetlen női tagját, Dr. Takátsné Dr. Tenki Máriát kérdeztük, hogy ez miként érinti a szombathelyieket.
Tízezer szombathelyi nőt érint a most bejelentett támogatás

- A program meghirdetése nem előzmények nélküli, hiszen a Nemzeti Konzultáció előzte meg, illetve a nagyon tartalmas 2018-as Családok Éve. Természetesen az sem véletlen, hogy a bejelentést a Házasság Hetében tette Orbán Viktor miniszterelnök úr - kezdi Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária gondolatait.

A 18 és 40 év közötti nők, akik első házasságukban élnek és 2019. július 1-je után gyermeket vállalnak, felvehetnek egy maximum 10 millió forintos kedvezményes hitelt.

- Talán ez az egyik legfajsúlyosabb támogatási elem a szombathelyiek életében, hiszen mintegy 10 ezer itt élő nőt érint - húzza alá a politikus. A fiatal házasok gyermekvállalási támogatása vonatkozik azokra is, akiknél élettársi kapcsolatba születtek a gyermekek. Ez különösen azért pozitívum, mert ügyvédi praxisomban is azt látom, hogy számuk megközelíti a házasságban élőkét. Ezzel párhuzamosan csodálatos azt látni, hogy Szombathelyen 2010 óta mintegy 30 %-kal több a házasságkötések száma, ezzel párhuzamosan pedig 25 %-kal kevesebb a válás - teszi hozzá.

Július elsejével kiterjesztik a használt lakások vásárlására is a csok mellé igénybe vehető kedvezményes hitelt. Eltörlik a 35 milliós értékhatárt, vagyis az ennél drágább használt lakásra is lehet hitelt, illetve CSOK-ot kapni. 

- Szombathelyen jelenleg a használt lakások négyzetméterára 250-300 ezer, az új építésűeké pedig 400-450 ezer forint körül alakul, így ez az intézkedés egyértelműen kedvez az itt élőknek. Ráadásul az ingatlanszakértők az intézkedés révén a piac élénkülésére számítanak, hiszen az eddig nehezen eladható ingatlanok iránt is megnőhet a kereslet - hangsúlyozta a családvédelmi akcióterv hatásait elemezve.

Több jelzáloghitelt engednek el.

- Az itt élő, mintegy 5 ezer egygyermekes család számára teszi könnyebbé az újbóli gyermekvállalást, hogy július elsejétől már a második gyermek érkezésekor is csökken a fennálló jelzáloghitel-tartozás összege 1 millió forinttal. A mintegy ezer szombathelyi kétgyermekes család pedig bátrabban vállalhatja a harmadik gyermeket, hiszen megszületése esetén már 4 millióval csökken a jelzáloghitel-tartozás, ami áttételesen a CSOK összegének emelését is jelenti. Nem beszélve a Diákhitel elengedéséről - sorolja Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária.

- Bár Szombathely viszonylag jó helyzetben van az autók átlagos életkorát tekintve, országosan elmondható, hogy a járműpark elöregedett, ami a környezetet is jobban terheli. A nagycsaládok számára indított,

7 személyes új autó vásárlásához nyújtott 50 %-os, de maximum 2,5 millió forintos támogatás

ebbe az irányba komoly előrelépést jelent. A korszerű autók fenntartása is költséghatékonyabb, nem beszélve a biztonságról - teszi hozzá az önkormányzati képviselő.

 - Ezek az intézkedések ösztönzőleg hathatnak majd arra a mintegy 8 ezer szombathelyi családra, ahol a fiatalok még a gyermekvállalás előtt vannak. Mára elmondható, hogy anyagi akadálya nem lehet a családalapításnak, és alapvetően ez volt a cél. Feltétlenül konzultálni szeretnék az Alpokalja Nagycsaládos Egyesülettel, mert kíváncsi vagyok arra, hogy ők hogyan látják a most bevezetett intézkedések hasznosságát - zárta gondolatait Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére