Tippek, amelyekkel növelhető télen az autó akkumulátorának élettartama

• 2020. november 26., csütörtök •
A szakemberek szerint nem kell feltétlen műszaki zseninek lenni ahhoz, hogy egy rövid, de precíz, télen havi rendszerességgel megismételt ellenőrzési metódussal karbantartsuk gépjárművünk akksiját.
Tippek, amelyekkel növelhető télen az autó akkumulátorának élettartama

Sokakkal előfordulhatott már az a jelenet, amikor téli reggelen, még talán félálomban kisiet a kocsijához, levakarja a szélvédőről a jeget, majd behuppan a kormány mögé, fordítja a slusszkulcsot, de motorhang helyett csak akadozó berregést hall. Az ilyen és ehhez hasonló esetekben több mint valószínű, hogy az akkumulátor rendetlenkedik. A szakemberek szerint nem kell pánikba esni, ha van egy bikakábelünk, ami már pár ezer forintért megvásárolható. Ha még van egy kis muníció az akkumulátorban, akkor könnyen magához térhet az autónk, viszont ez jelzés is egybe, hogy hamarosan be kell ruházni egy új akksira. A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy legyünk résen, győződjünk meg róla, hogy biztosan az akkumulátorral van-e a baj, hiszen az is elképzelhető, hogy figyelmetlenek voltunk és égve hagytuk a lámpát.

Az akkumulátorok élettartamának meghosszabbításához a folyamatos karbantartás a kulcs. Az időszakosan szükséges általános szervizeléskor ellenőriztessük az akksit, így megbizonyosodhatunk a töltöttségi szintjéről. Ezt mi is könnyen elvégezhetjük évszakonként legalább egyszer, de a téli hónapokban ajánlott havonta ellenőrizni. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy új akkumulátor beszerelésekor az élettartama miatt figyeljünk a póluscsatlakozók megfelelő zsírozására, valamint arra is, hogy kellően nagy erővel legyenek meghúzva a saruk. Emellett fontos az is, hogy lehetőség szerint mindig szárazon tartsuk. Ez azért is lényeges, mert könnyen elképzelhető, hogy idővel a nedvesség rövidzárlatot eredményez, melynek következtében nem elkerülhető az önkisülés. Jótanácsként a szakemberek azt javasolják, hogy Indításkor a kulcs elfordítása közben nyomjuk le a kuplungpedált. Ez azért fontos, mert így látványosan mérsékelhető az önindító áram felvétele. Ebből következik az is, hogy indításkor lehetőség szerint ne használjunk olyan eszközt az autóban, aminek működéséhez áramfelvételre van szükség.


kép: globusks.ru

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére