Tiltakoznak a polip ellen

• 2021. január 21., csütörtök •
A Víztorony - Kresz Park Kulturális és Szabadidő Egyesület egy sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, amelyben mélységesen elutasítják a Víztorony Octopusra történő átkeresztelését. Ráadásul mindezt önkényesen, az egyesület megkérdezése nélkül hajtotta végre a baloldali városvezetés.
Tiltakoznak a polip ellen

"Egyesületünk, mint az nevéből is kiderül, szívügyének tartja, hogy a Víztorony, az egykori műszaki építmény és környezete, a megújulás után Szombathely újabb közkedvelt színfoltja legyen. Egy olyan hely, ahova fiatalok, idősek, kisgyermekes családok szívesen látogatnak el kikapcsolódás céljából. Ezért már évekkel a felújítás előtt programokkal, rendezvényekkel próbáltuk odacsábítani városunk lakóit, hogy a majdan megújuló Víztorony és környezete, minél előbb méltó helyét foglalhassa el a város kulturális életében.  

Sajnálattal vettük tudomásul és méltánytalannak tartjuk, hogy a város vezetése a Víztorony átnevezése előtt, még a véleményét sem kérte ki egyesületünknek.
Szombathely város  ikonikus Víztornya a kialakított kilátóval, közösségi térrel és kávézóval, továbbá a megszépült KRESZ parkkal nemcsak a szombathelyiek, hanem a turisták egyik kedvenc helyévé válhat.

A 2021 márciusára tervezett nyitás előtt azonban nagy meglepetésként ért bennünket – és sok száz szombathelyit is -, amikor Horváth Soma az Éljen Szombathely frakció alpolgármestere bejelentette, hogy a Víztorony új neve, utalva a tenger fenekén élő többkarú, többfunkciójú és titokzatos polipra hasonlító építményre, Octopus lesz. (Csak reméljük, hogy a névadókat valójában nem a  Polip című, szervezett bűnözés elleni harcról szóló, híres olasz televíziós sorozat ihlette…)

Nem sokkal később – s erről számos médiafelületen lehet meggyőződni - az új, egyesek által kreatívnak tartott elnevezés, a szombathelyiek szinte egységes ellenállásába és elutasításába ütközött. Egyesületünk véleménye szerint sem szerencsés szeretett Víztornyunkat egy puhatestű, gerinctelen tengeri lényről elnevezni.

Határozottan kérjük a város vezetését, hogy az Octopus nevet vonja vissza.
Ha közel száz esztendeig jó volt a Víztorony név, akkor miért is kellene azt megváltoztatni? Új életet, valódi közösségi helyet, találkozási pontot nem marketinges hókuszpókusszal, hanem átgondolt stratégiával lehet létrehozni. Például a kávézóra kiírt (immár kétszer is eredménytelen) korrekt pályázat kiírásával, fiataloknak és gyermekeknek való programok szervezésével, bölcsődék és óvodák valamint más civilek bevonásával.

A polip pedig csak maradjon ott, ahová való, azaz a tenger mélyén…" - olvasható az egyesület közleményében. 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére