Terrortámadás történt Franciaországban

MTI, hirado.hu • 2018. március 23., péntek •
Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.
Terrortámadás történt Franciaországban

A francia rendőrség elit alakulatának tagjai a szupermarket üzletének megrohamozása és a marokkói támadó lelövése után (Fotó: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO)

Délelőtt 11 órakor egy marokkói férfi berontott a dél-franciaországi Trebes egyik szupermarketébe, három embert megölt, az életben maradt dolgozókat és a vásárlókat pedig túszul ejtette. A férfi korábban rendőrökre támadt, közülük az egyik tisztet meglőtte. A hatóságok több órán keresztül próbálták rávenni, hogy adja meg magát, de erre nem volt hajlandó. Végül a rendőrök megrohamozták a szupermarketet, lelőtték a fegyveres támadót, és kiszabadították a polgári túszokat kiváltó egyenruhást.

Megszólalt a párizsi főügyész

Francois Molins párizsi főügyész, a terrorelhárítási ügyészség vezetője, aki péntek délután Trebes-be érkezett, megerősítette, hogy a támadó Marokkóban született. Elmondta, hogy az ügyészség egyebek mellett terrorszervezet keretében elkövetett szándékos emberölés, emberölési kísérlet, bűnszövetkezetben elkövetett bűncselekmény ügyében indít nyomozást. Tisztázásra vár, kitől és hogyan tett szert a támadó a fegyverre – mondta. Hozzátette, hogy az ügyben egy személyt előállítottak, akiről közelebbit nem közölt, csak annyit árult el, hogy az elkövetővel együtt élő nő az illető.

Francois Molins megerősítette, hogy a férfit a carcassonne-i bíróság több ízben is elítélte kisebb bűncselekmények – 2015-ben kábítószer-élvezet – miatt, 2016 és 2017 között pedig a hírszerzés figyelte, de a férfi nem mutatta a radikalizálódás előjelét.

Egy szemtanú beszámolója

Christian Gubbert elmondta, amikor belépett az üzletbe egy dörrenést hallott, látott egy férfit a földön fekve, majd egy másikat, akinek az egyik kezében egy fegyver volt, a másikban pedig egy kés. Ez a férfi azt kiáltotta, hogy Allahu Akbar.

Ezt követően szólt a feleségének és a sógornőjének, hogy azonnal keressenek menedéket. Ők elbújtak a hűtőkamrába és belülről bezárták, a szemtanú pedig a férfi felé fordult és felhívta a csendőrséget. Elmondta, mi történt és hogy néz ki az elkövető.  Ekkor a támadó észrevette őt, és elkezdett futni felé, ő viszont megfordult és kimenekült.

Amikor visszafordult, a férfit már nem látta, kiszaladt a vészkijáraton és meglátta az akkor érkező csendőröket. Ő pedig elmondta nekik, hogy a támadó hol tartózkodik és mi van nála – mondta el a szemtanú

“Mostantól soha nem leszünk biztonságban” 

Trebes egyik lakója, Amar Rabia úgy fogalmazott, meglepte őt az eset, a város eddig egy nyugodt hely volt, ahol a különböző etnikumok nyugodtan éltek egymás mellett, de mostantól már soha nem lehetnek biztonságban ez után a szerencsétlenség után.

Franciaországban marad a magas terrorkészültség 

Emmanuel Macron, francia államfő pénteken bejelentette: három embert ölt meg és tizenhatot megsebesített a dél-franciaországi túszejtő. Legalább két sebesült állapota súlyos.

Az államfő közölte, hogy Franciaország iszlamista terrortámadást szenvedett el. Hozzátette: a biztonsági szolgálatok vizsgálják, hogy az Iszlám Állam terrorszervezetnek köze volt egy támadáshoz. Ismételten hangsúlyozta, hogy ő, akárcsak miniszterelnöke és kormánya elkötelezett a terrorizmus elleni harc iránt.

Emmanuel Macron, aki brüsszeli látogatását lerövidítve tért vissza Párizsba, a belügyminisztériumban tartott rövid sajtótájékoztatóján nagyra értékelte a rendvédelmi szerveknek az akcióban tanúsított elkötelezettségét és szakmaiságát. Külön szólt Arnaud Beltrame 45 éves csendőrtiszt hősiességéről, aki önként vállalta, hogy a támadó által élő pajzsként használt túsz helyett a túszejtővel marad. Mint mondta, az alezredes az életéért küzd. A BFM hírtelevízió úgy tudja, hogy a férfit a torkán érte a lövés.

Egy csendőr alezredes és egy katona is megsérült 

Az Iszlám Állam terrorszervezet péntek délután magára vállalta a franciaországi terrortámadást, ami a támadó mellett három ember életébe került. Az áldozatok és a sérültek számáról a nap folyamán különböző információk láttak napvilágot, ezért Gerard Collomb francia belügyminiszter péntek délután nyilatkozatban foglalta össze a támadás fontosabb fázisait.

„A férfi ma reggel megtámadta egy gépkocsi vezetőjét, akit súlyosan megsebesített, és egy másik embernek is sebesüléseket okozott (aki belehalt sebesülésébe – a szerk). Ezután elhagyta a támadás helyszínét, és belefutott a francia rendőrökbe, egyiküket a vállán megsebesítette. Ezt követően megérkezett Trebes városába, és egy szupermarketben lelőtt és meggyilkolt két embert. A csendőrség ekkor avatkozott be, és segített, hogy a szupermarketben tartózkodó túszok elhagyhassák az üzletet. A csendőrség alezredese, aki tisztjeivel együtt már a helyszínen tartózkodott, felajánlotta, hogy átveszi a férfival maradt egyetlen túsz helyét. A terrorista ezután lövéseket adott le, a francai rendőrség elit alakulata viszont közbelépett és megölte a terroristát.”

Az akció során a csendőr alezredes és egy katona is megsebesült.

 

2016-ban járt Szíriában

Az elkövető azt mondta, hogy az Iszlám Állam nevében követte el a terrorcselekményt. Az elkövető 2016-ban járt Szíriában, azt pontosan azonban nem tudni, hogy ott mire készítették fel – nyilatkozta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1-en.

A francia hírszerzés nyilvántartásában is szerepelt korábban, mint veszélyes, radikális személy, bár nem tartóztatták le, megfigyelés alatt tartották – tette hozzá. „Az illető személy radikalizációjához nem fér kétség, ezért figyelték őt, illetve rászolgálta arra, hogy veszélyes bűnözőnek nyilvánítsák” – mondta a szakértő.

A franciák „külvárosi terrorizmusnak” nevezik azt, amikor a nagyobb városok szélére sodródnak a radikális emberek, olyan helyre, ahol meglehetősen szegény körülmények között élnek, és nincs munkalehetőség. Ezek az emberek, akik már második, illetve harmadik generációs bevándorlók, már „többet szeretnének kapni”, mint a szüleik – fogalmazott Kis-Benedek József.

Napjainkban olyan időszakot élünk, amikor az Iszlám Állam még mindig igyekszik bosszút állni a terrorszervezet felszámolása miatt, amiben a franciák is részt vettek – vélekedett a szakértő.

Három embert gyilkolt meg a marokkói támadó

A 26 éves marokkói támadó összesen három ember meggyilkolásáért felelős: mielőtt megölte az üzlet két dolgozóját, a közeli Carcassonne-ban ellopott egy autót, a vezetőt megsebesítette, az utast pedig megölte– közölték francia források.

Édouard Philippe kormányfő és Francois Macron köztársasági elnök terrorcselekménynek nevezte a dél-franciaországi túszejtést. Az államfő Brüsszelben tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta: Franciaországban továbbra is nagy a terrorveszély. Bejelentette, hogy a következő órákban visszatér Párizsba, és szoros figyelemmel követi az eseményeket. A belügyminiszter később hozzátette, hogy a tettes magányos elkövető volt, ezért a történteket nem tekintik iszlamista fenyegetésnek.

A támadó tettét Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is elítélte: „Franciaország újból egy gyáva és véres merénylet áldozatául esett” – közölte, majd támogatásáról biztosította a francia hatóságokat és a francia népet.

Különösen nagy aggodalomra ad okot a franciaországi Trebes városában történt túszejtés – közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében. „Minden erőnkkel harcolni fogunk a terrorizmussal szemben” – fogalmazott.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére