Terjesztik-e a koronavírust a háziállatok?

há • 2020. november 21., szombat •
Rendkívül minimális az esélye, de nem kizárt, hogy egyes háziállatok megfertőződjenek, akár megbetegedjenek, és ismét átadják a SARS-COV-2 vírust egy embernek. Hiteles forrásból, dr. Varjú Gábor állatorvostól kérdeztük meg, hogy mi a szakma hivatalos álláspontja erről.
Terjesztik-e a koronavírust a háziállatok?

Amíg tavasszal még az volt a tapasztalat, hogy csak passzívan, tehát a szőrükön hordozva vihetik át a kórokozót a háziállatok, addig őszre némiképp árnyalták a képet az azóta összegyűjtött ismeretek. – Rangos tudományos folyóiratok számoltak be róla, köztük a legtöbbet idézett The New England Journal of Medicine, hogy a szakma álláspontja valamelyest változott. Korábban nem állt rendelkezésre adat azzal kapcsolatban, hogy az állatok szervezetébe ez a vírus be tud kerülni, mára azonban kiderült, hogy a macskák és a nyércek megfertőződhetnek a koronavírussal, tud bennük szaporodni a kórokozó, és meg is betegedhetnek, de a továbbadás veszélyes rendkívül kicsi, teljesen azonban nem zárható ki – fogalmazott a Frisss.hu megkeresésére dr. Varjú Gábor állatorvos. Hozzátette, hogy az Amerikai Járványvédelmi Hatóság szerint mindennek rendkívül alacsony az esélye, de nem zéró.

A kutyák esetében jelenleg nincs olyan adat, hogy képesek lennének a vírust hordozni, továbbadni, megbetegedni – szögezte le. Minden eddigi komoly publikáció csak a macskákat és a nyérceket említi, kihangsúlyozva az esetek ritkaságát.

A szombathelyi állatkórház orvosai még nem találkoztak olyan esettel, hogy az állat megfertőződött volna a SARS-COV-2-vel. – Érdemes tudni, hogy mind a kutyáknak, mind pedig a macskáknak van koronavírusa, ami nem azonos a most járványt okozó vírussal. A kutyáknál egy bélgyulladást előidéző vírusról van szó, amely fiatal kutyákat támad meg, és viszonylag enyhe tünetekkel jár. Teszttel kimutatható a jelenléte a kutya szervezetében, és védőoltás is létezik ellene. A macskáknál is van koronavírus, ugyancsak bélrendszeri tüneteket okoz, de sajnos ez a kórokozó képes átalakulni, és rosszindulatú megbetegedést – fertőző hashártyagyulladást – okozni. Ez gyógyíthatatlan, évtizedek óta küzdünk vele, és nincs ellene védőoltás. Ezen a héten is kellett emiatt elaltatni állatot – számolt be dr. Varjú Gábor az egyes fajokra jellemző koronavírusok természetéről.

Ami a SARS-COV-2 vírussal kapcsolatos felelős magatartást illeti: a legjobb, amit az állattartók tehetnek, hogy a távolságtartás jelenleg érvényes szabályait mindenhol – a séták során, a kutyafuttatókon – betartják.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére