Teljessé válik Szombathely árvízvédelme

Szerző: frisss.hu Fotó: szombathely.hu • 2018. március 27., kedd •
Ez a beruházás egy több évtizede fennálló problémát old meg. Teljessé teszi Szombathely árvízvédelmét, ezáltal a biztonságot garantálja városunknak – mondta Hende Csaba országgyűlési képviselő a dozmati víztározó alapkőletétele alkalmából rendezett ünnepség keretében.
Teljessé válik Szombathely árvízvédelme

Összesen 2,4 milliárd forint KEHOP-forrásból valósul meg az a beruházás, melynek alapkövét hétfőn tették le. A dozmati víztározónak köszönhetően teljessé válik Szombathely árvízvédelme, soha többé nem fordulhatnak elő olyan természeti csapások, mint amilyen az 1965-ös árvíz volt, melyre Hende Csaba országgyűlési képviselő is visszaemlékezett beszédében. A tragikus eseményeket a Parlament alelnöke ötéves kisgyermekként élte át szüleivel Árpád utcai otthonukban. Bizonyára ezért is üdvözölte örömmel a beruházást.

Ez a beruházás egy több évtizede fennálló problémát old meg. Teljessé teszi Szombathely árvízvédelmét, ezáltal a biztonságot garantálja városunknak. A biztonság mellett nagyon fontos, hogy óriási területek szabadulnak fel az építési tilalom alól. A telektulajdonosok örülhetnek, mert birtokuk sokkal többet ér majd. Emellett pedig a város is nagyon sok hektár beépíthető területet nyer, vagyona gyarapodik. Vannak már remek elképzelések is. Például az egyetem előtti Perint-híd két oldalára kávézó, szabadtéri színpad, közösségi tér épülhetne. Az ezzel kapcsolatos terveket már nem is olyan régen bemutattuk. De ez csak egy, a sok lehetőség közül. De fontos az is, hogy a beruházásnak köszönhetően tisztább lesz a Csónakázótó vize. Röviden: csak áldása és előnye van ennek a projektnek, melyre több mint 2 milliárd forintot fordít a magyar kormány, a magyar állam  – fogalmazott Hende Csaba.

Puskás Tivadar szintén a biztonságot emelte ki. Szombathely polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a beruházás a Modern Városok Program keretében valósul meg.
Harangozó Bertalan kormánymegbízott a katasztrófahelyzetek minimalizálását tartja kiemelt kérdésnek, ebben pedig a dozmati víztározó, a már korábban megépült lukácsházival egyetemben, nagy segítségünkre lehet.

Az ünnepségen többek között az is elhangzott, hogy a magyar kormány 2017-ben elfogadta a Nemzeti Vízstratégiát, melynek keretében 52 beruházást valósítanak meg 300 milliárd forint értékben. A dozmati víztározó összesen 44 hektárt érint, melyből 7 hektár lesz állandóan vízzel borított. A völgyzáró gát 421 méter hosszú lesz, a legmagasabb helyen nyolcméteres lesz.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére