Tárt kapukkal vár mindenkit a Herényi Heti Piac télvíz idején is

sd • 2021. január 15., péntek •
A következő hetekben a szervezők kiemelten foglalkoznak majd a piacon résztvevő árusok és termékeik bemutatásával, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány idején különösen nagy segítség a kereskedők számára, ha portékáikból válogatnak a látogatók.
Tárt kapukkal vár mindenkit a Herényi Heti Piac télvíz idején is

Időben érkezett a megnyitóra, így még bevásárolni is volt ideje Szombathely országgyűlési képviselőjének, aki tojást, körözöttet, disznósajtot és egy kis kenőmájast szerzett be a Herényi Heti Piacon. Évindító köszöntőjében a termelői helyi piac fontosságát hangsúlyozta.
- A koronavírus-járvány rámutatott, mennyire jelentős szerepe van annak, hogy a helyi termékek a lehető legrövidebb idő alatt eljussanak a fogyasztókhoz. Kisebb az ökológiai lábnyom, kisebb az üvegházhatás, megbízhatóbbak ezek a termékek, amelyeket ugyan meg lehet vásárolni a hipermarketekben is, mint például a fagyasztott csirkét, ami Brazíliából érkezik hozzánk és rejtélyes okból alig drágább, vagy néha még olcsóbb is, mint a helyben előállított jó minőségű termék. Ezek olyan csábítások, amelyeknek ellen kell állnunk és tudatos vásárlóvá kell válnunk magunk és gyermekeink jövője érdekében - fogalmazott Hende Csaba.

A Herényi Kulturális és Sport Egyesület egyike azon városi civil szervezeteknek, amely közművelődési feladatot lát el. Amikor az egyesület közművelődés-feladatellátási szerződést kötött az önkormányzattal, abban szerepelt a helyi kulturális alapú gazdaságfejlesztés megvalósítása. Ez a piac ennek egy ékes, egyedülálló példája - ezt már Horváth Soma alpolgármester mondta.A körzet önkormányzati képviselője, Horváth Gábor szerint ennél helyibb piac nem is lehetne, hiszen például a kiváló hústermékeket felvonultató Francsicséknak egy utcával feljebb, a Szabadnépben van a bázisuk.
- A piacoknak többek között az is a mottója, hogy "védd a hazait, vedd a hazait!", azt gondolom Herény ezt kiválóan prezentálja. Emellett kulturális programok is színesítették a piacot tavaly, ám az újbóli veszélyhelyzet ezeknek szervezését már nem tette lehetővé. Egy új évadnak rugaszkodik neki a Herényi Kulturális és Sport Egyesület, a hideg időjárás miatt kevesebb standdal ugyan, de változatlan lelkesedéssel és magasan kvalifikált áruikkal várnak az eladók mindenkit. Van létjogosultsága ennek a piacnak, amit mi sem példáz jobban, mint a kereskedők hozzáállása - húzta alá a körzet képviselője.

Január 22-én a magyar kultúra napja jegyében a piac nyitvatartása alatt átadják a Herényi Könyvespolcot a Herényiek Háza udvarán. Mint az ország több részén, most Herényben is megnyitják a szabadtéri könyvespolcot. A Németországból indult mozgalom az elmúlt 10 évben számos német, osztrák és svájci városban meghonosodott.

Magyarországon több városban is fellelhető már az utcai könyvcserélde, mint például Budapesten, Debrecenben és Szegeden. Szombathelyen a Wesselényi utcában, valamint a Deck Bistrónál van hasonló akció. Most eljött az idő, hogy Herény is beálljon e kezdeményezés mögé. A heti piac alkalmával, minden pénteken várja az olvasni vágyókat a könyvespolc. A szabály mindössze annyi, hogyha elveszel egy könyvet, akkor egyet tegyél is a helyére.

A januári utolsó, valamint február eleji piaci napokon a farsangé lesz a főszerep, amelyhez játékos online feladatokkal, például jelmezversennyel csatlakozik a Herényi Heti Piac. Február közepén, a Valentin-naphoz közelítve a szerelmes pároknak nyílik lehetősége megmérettetni magukat az online térben, valamint a piaci vásárlás folyamán.

A Herényi Heti Piacon továbbra is érvényben maradnak a szigorú, augusztusban már bevezetett, novemberben tovább bővített higiéniai előírások és szabályok:

  • egyirányú közlekedés a piac területén (külön bejárat és külön kijárat biztosításával)
  • kötelező testhőmérséklet-mérés a beengedéskor, az országos és nemzetközi egészségügyi szervezetek ajánlásait követve
  • kötelező kézfertőtlenítés belépéskor
  • orrot, szájat eltakaró maszk viselésének szigorú ellenőrzése a piac teljes területén, beleértve az árusokat és a dolgozókat is
  • szigorított és rendszeresített fertőtlenítés a piacot kiszolgáló mellékhelyiségekben
  • pihenőhelyek használatának átmeneti tiltása (padok, asztalok megszüntetésével, helyben fogyasztás tiltásával)
  • az árusok közötti védőtávolság megnövelése
  • a heti piac területi elrendezésének módosítása azáltal, hogy az emberek 1,5-2 méteres védőtávolsága biztosítva legyen 
  • újítás, hogy a herényi szabadtéri könyvespolc bevezetésével a könyvek folyamatos fertőtlenítésen esnek át, és védőzacskók kihelyezésével biztosítjuk a higiénikus szállítást

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére