Tarol a bika

• 2020. szeptember 09., szerda •
Kati, Évi, herbál, kristály, zene, kréta – néhány név az elmúlt évtized leghangzatosabb dizájner drog-listájáról. Az elmúlt hetekben egy új szer is bekerült a köztudatba: a "bika", ami már több mint húsz halálos áldozatot követelt az ország több megyéjében.
Tarol a bika

Ha a köztereken, megállókban zombiszerű, vagy épp őrjöngő fiatalokat látunk, esélyes, hogy a bika dolgozik bennük. Az új drog főként a fiatalok között népszerű, eddig kizárólag 36 év alatt ölt, a szakemberek szerint félelmetes tempóban képes lepusztítani a szervezetet. A hangzatos nevű drog azonban nem csak bűnügyi kérdés, a történet mögött szegregációs problémákkal és gazdasági kérdésekkel találjuk szembe magunkat. A drogot a miskolci, lyukóvölgyi haláleset után azonosították egy orvosi intézetben, majd szakértők májusig visszamenőleg megállapították, hogy ezidáig már tizenegy haláleset köthető az új vegyülethez.

A bika névre keresztelt anyag mögött körülbelül 40-50 kémiai vegyület húzódhat meg, ezért választották a kutatók ezt a nevet. Képzeljünk el egy bikát: az erőről, a dühről és a nagyon intenzív hatásról szól – mondta Zacher Gábor az ország leghíresebb toxikológusa. - A névhez továbbá az is passzol, hogy az eddig talált vegyületek nevéből kijön a B-I-C-A betűszó is, de arról, hogy ez mit takar, egyelőre csak sejtéseink lehetnek, ellentétben mondjuk a kannabiszban található THC-val. A bikának tízszer erősebb a hatása, mint a marihuána fő hatóanyagának, a THC-nak – szögezte le Zacher. Ezen kívül olyan jogi akadályokba sem ütközik, mint a fű, hiszen hogyan lehetne betiltani egy olyan szert, amiről nem is tudjuk, hogy létezik?

Az elmúlt évtizedben „kettős drogpiac” alakult ki itthon:

  • a bérből, fizetésből élő középosztály és a felsőbb osztályok célpontja a jobb minőségű – főként Hollandiából vagy a Nyugat-Balkánról származó - szerek, mint például a fű, az ecstasy, a speed, gazdagabbaknál a kokain;
  • a szegényebb, kevés jövedelemmel rendelkező, szegregátumokban élő csoportok ezt nem tehetik meg: nekik maradnak a nagyrészt Kínából, Indiából és Vietnámból érkező olcsó szintetikus szeret - amikről javarészt senkinek sincs sejtése mit tartalmaznak.


Utóbbi ellenőrizhetetlen mennyiségben és változatban ömlik be az országba: szinte korlátlanul lehet online rendelni, mert a hatóságok nehezebben tudják ellenőrizni a forgalmazott termékeket.


forrás: noizz.hu
fotó: police.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére