Támadnak a meztelen csigák

• 2020. november 18., szerda •
Az utóbbi napok nyirkos időjárása maga volt a kánaán a csúszós, nyálkás élőlények számára, amelyek nem is hagyták érintetlenül az őszi növények friss, zsenge hajtásait. De hogy lehet ellenük védekezni?
Támadnak a meztelen csigák

A szakirodalom szerint a kártékony csigák közé tartozik a vörös, vagy narancssárga csupaszcsiga, a spanyol meztelen csiga, a főként ősszel aktivizálódó kerti meztelen csiga és a friss veteményeket egyetlen éjszaka alatt eltüntető szántóföldi meztelen csiga. Amitől sokkal kevésbé kell tartanunk, az az éti csiga, ami főképp növényi maradványokkal táplálkozik, a nagy meztelencsiga, valamint a sárga pincecsiga sem káros a veteményesekre. Utóbbira inkább raktárainkban kell odafigyelnünk, mivel az érett gyümölcsöket kedveli.

Az utóbbi hetekben több családi háznál is szembesülhettek azzal, hogy mekkora károkat képesek okozni egyes csigafajok. Azért kedvezett számukra az elmúlt napok csapadékos, nedves időjárása, mert a nyirkos talaj elősegíti a meztelen csigák tömeges elszaporodását. Hiába a lassúságuk, falánkságuk elképesztő, a növények leveleit szinte teljesen lerágják, mindössze a vastag ereket hagyják meg. Csak csapadékos időben bújnak elő az esti-éjjeli órákban rejtekhelyükről, nyálkanyomot hagyva maguk után. Mivel hermafroditák, kölcsönösen termékenyítik meg egymást, aminek eredményeként több száz tojást képesek lerakni, ez magyarázza rohamos szaporodásukat. Kevés természetes ellenségük van, de a sünök és a vakondok előszeretettel fogyasztják őket.

Ha a vegyszeres védekezés helyett természetes úton szeretnénk megszabadulni tőlük, a szakemberek szerint érdemes felderíteni a búvóhelyüket, amely leggyakrabban egy nedves, hűvös, védett hely. De alkalmazhatunk indiai futókacsákat is. Ezek a szárnyasok a tapasztalatok szerint porszívó módjára szedik össze a csigákat, de hatékony a sörcsapdás módszer is. Kisebb pohárba vagy tálkába sört helyezünk ki, aminek az illata odacsábítja a csigákat, majd az alkoholba beleszédülve ott lelik halálukat. De ajánlatos más, nedvességet elvonó anyag használata is, mint például a só, a kávé, vagy az égetett mészpor, amit a  megvédendő területen érdemes elhelyezni. Ugyanis ha ezekre a csiga rámászik, talpából kivonják a nyálkát, aminek következtében nem tud mozogni, azaz csúszni, ezért elpusztul.


illusztráció: utakerthez.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére