Szomorú fejezet a magyar hadtörténelemben

há • 2021. január 12., kedd •
A doni áttörés 78. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán lévő pápai keresztnél. Mécsessel, virággal rótták le kegyeletüket a résztvevők.
Szomorú fejezet a magyar hadtörténelemben

Szomorú fejezetei a magyar hadtörténelemnek a Don-kanyarban vívott harcok eseményei. Kellő fegyverzet és felszerelés nélkül vállalkoztak lehetetlen feladatra a magyar honvédek, néhány nap alatt semmisült meg szinte teljesen a 2. magyar hadsereg. A -40 fokos orosz télben több mint százezer ember veszett oda. Rájuk emlékeztek politikusok, katonai szervezetek képviselői és civilek kedden a szombathelyi pápai keresztnél.

- Az urivi áttörés évfordulója nagy nemzeti tragédiáink, történelmi gyásznapjaink egyike. A 2. magyar hadsereg összeomlásával a háborús vereség visszafordíthatatlanná vált. Mély együttérzéssel gondolunk ma az ott szenvedett honvédekre, akik a körülményekhez képest megállták a helyüket. Ezért is volt igazságtalan az őket elítélő Jány-féle hadparancs - fogalmazott a megemlékezésen dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő. Hozzátette: szinte nincs magyar család, amelynek a soraiban ne lett volna a Don-kanyarban áldozata vagy túlélője. Ma már egyre kevesebben vannak az élők soraiban, akik átélték ezt a tragédiát, mégis nagyon fontos, hogy emlékezzünk a véráldozatra és a helytállásra - fűzte hozzá.

- A mai fiatalok számára a történelmi kényszerek elkerülhetetlenségét üzeni ez az emléknap. Az igazságtalan trianoni békeszerződésbe valójában bele volt kódolva a második világháború, amelyben Magyarországnak a helye szükségszerűen a területi revízióval kecsegtető Német Birodalom mellett volt, nem volt tehát mozgástér - mutatott rá az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, hozzátéve, hogy 1990 óta viszont mi magunk döntünk a sorsunkról, az ország jövőjéről, nincs betagozódási kényszer.
A megemlékezésen koszorút és mécseseket helyezett el a szombathelyi városvezetés, a közgyűlés Fidesz-frakciója, és a helyi Fidelitas is.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére