Nyári egyetem tizedszerre

Frisss • 2013. július 02., kedd •
Ismét Szombathely ad otthont annak a nyári egyetemnek, amelyen magyar és osztrák főiskolai hallgatók tanulhatják meg a másik nyelvét, ismerkedhetnek meg a szomszédos kultúrával.
Nyári egyetem tizedszerre

A Bécsi Egyetem Európai és Összehasonlító Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének Finnugor Tanszéke és a Nyugat-magyarországi Egyetem Bölcsészkarának Uralisztikai Tanszéke idén 10. alkalommal rendezi meg közös nyári egyetemét osztrák illetve a magyar egyetemi és főiskolai hallgatók számára június 30. és július 20 között. A rendezvényen a magyar hallgatók németül, az osztrákok pedig magyarul tanulnak. A nyári egyetemet az Osztrák-Magyar Akció Alapítvány támogatja, s a hallgatók pályázat útján nyerhették el a részvételhez szükséges ösztöndíjat.

A nyári egyetem több mint két évtizede működik: az első években Keszthely, majd Szeged, nyolc éve pedig Szombathely ad otthont a kurzusnak. A hallgatók délelőttönként intenzív nyelvkurzuson vesznek részt, két-két csoportban napi négy órában tanulják egymás nyelvét haladó ill. középhaladó szinten; délutánonként osztrák és/vagy magyar kultúrtörténeti tematikájú előadásokat hallgatnak, filmvetítésen vesznek részt és változatos szabadidős, sport- és kulturális programok közül választhatnak.

A hétvégi programok között két közös kirándulás is szerepel: az első hétvége úti célja Kőszeg és környékére, a második hétvégén pedig az eisenstadti (kismartoni) Esterházy-kastéllyal és a Haydn-házzal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

A magyar diákok az ország különböző egyetemeiről és főiskoláiról érkeztek, az osztrák hallgatók nagy része a Bécsi Egyetem hungarológia szakos diákjaként vagy egyéb szakja mellett tanulja a magyar nyelvet. A nyári egyetem fő alapelve a kétnyelvű nyelvhasználat, a két kultúra kölcsönös közvetítése a tanórákon és a tanórán kívüli közös tanulás segítségével.

 

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére