Szombathelyhez kapcsolhatják Söptét?

Frisss • 2013. május 02., csütörtök •
Egy 2008-ban kötött kölcsönszerződés határideje lejárt, az ebben foglaltakat érvényesítené most Szombathely önkormányzata.

A jelzálogjog jogát érvényesíti az önkormányzat arra a 400 hektárnyi volt honvédségi területre, amelyet az önkormányzat 2008-ban közösen vásárolt meg Söpte önkormányzatával 3/5 és 2/5 arányban- jelentette be rögtönzött sajtótájékoztatón Szakály Gábor tanácsnok a csütörtök délutáni rendkívüli Közgyűlés zárt ülése után.

Szombathely önkormányzata akkor kedvezményes kölcsönt biztosított a szomszéd község  számára, közel 165 millió forint értékben.  A kölcsönszerződésben négy éves türelmi idő került rögzítésre, ami 2012. december 3-án lejárt. Úgy állapodtak ugyanis meg, hogy a kölcsönt csak a „felfejlesztett” ingatlan értékesítése után fizeti vissza Söpte.

A szerződés az előző városvezetés alatt kötetett, az önkormányzat és a Honvédelmi Minisztérium között. Ma ilyen szerződés biztosan nem születne, hiszen a honvédelmi minisztert Hende Csabának hívják és a Haladás pálya területét is ingyen szereztük meg- emelte ki Szakály. A mai napig vizsgálat tárgya, hogy tudtak-e arról, hogy ez a terület ökológiai magterületi besorolás alá esik. Korábban ipari parknak szánták, de a besorolás korlátozza a terület gazdasági hasznosítását- fűzte hozzá.

Amikor lejárt a kölcsönszerződés ideje, az önkormányzat hivatalból felvette a kapcsolatot Söpte önkormányzatával, amely pozitívan állt az ügyhöz, s a polgármester támogatta azt is, hogy egy évvel meghosszabbítják a türelmi időt. Ez egy gesztus volt Szombathely részéről a söptei lakosok felé - mondta el a tanácsnok. Hozzátette: úgy szólt az egyezség, hogy egyúttal közösen tesznek azért, hogy a terület kikerüljön a magterületi besorolásból és megvizsgálják Söpte Szombathelyhez csatolásának a lehetőségét.  

Bár a polgármester pozitívan állt az ügyhöz, a képviselő-testület saját lakosai ellen ment és a szombathelyi határozat minden pontjával ellentétes döntést hozott. Szakály Gábor kiemelte, ezután  döntöttünk úgy, hogy zárt ülést hívnak össze és jogi útra terelik az ügyet.  

Az ökológiai magterület besorolását ennek ellenére kezdeményezni fogjuk. Mindenkinek az érdeke, hogy hasznosítható legyen a terület- zárt a tanácsnok.

közösség

további frisss

lap tetejére