Száz évet ünnepel Szombathely

Frisss • 2013. június 11., kedd •
Száz évvel ezelőtt érkezett haza szülővárosába, Szombathelyre Szent Márton ereklyéje. Kiállítással, könyvbemutatóval, körmenettel és szentmisével emlékezik az eseményre a város.
Száz évet ünnepel Szombathely

Nagyszabású programot állított össze a város, az AGORA és az egyházmegye a Szent Márton ereklye hazahozatalának centenáriuma kapcsán. A részleteket könyvbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón ismertették a szervezők.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok elmondta, a Közgyűlés egyhangúan döntött arról, hogy az önkormányzat is képviselteti magát az ünnepségen, hiszen a város kultúrtörténetét meghatározó eseményről van szó. Emlékeztetett, száz évvel ezelőtt 50 ezer ünneplő vett részt a két napos rendezvényen.

A centenárium alkalmából kerül sor a Szent Márton - ereklyéinek hazahozatala (1913) című könyv reprint kiadásának bemutatójára is. Melega Miklós a Vas Megyei Levéltár igazgatóhelyettese elmondta, ez a kötet a legrészletesebb összefoglalója mind képileg, mind szöveges tartalomban a száz évvel ezelőtti eseményeknek. Kiemelte, több mint harminc képet tartalmaz az újszerű kötet.

Szombat délután Melega Miklós előadása után a Szent Márton templomtól a Székesegyházig vonulnak az ünneplők, ahol ünnepi szentmisével adóznak Szent Márton emléke előtt. A programsorozat a Capella Savaria Fő téri koncertjével zárul. A szervezők elárultak, természetesen nem feledkeztek el a legkisebbekről sem, őket Szent Mártonról szóló játszóház várja a szentháromság szobor környékén.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére