Szakértő: döntő fordulatához érkezett a koronavírus-járvány

• 2021. február 24., szerda •
Rusvai Miklós szerint bármilyen új variáns születik, a beoltottaknak már ezek ellen is lesz egyfajta védettségük, vagyis a vírus már nem lesz olyan pusztító, mint korábban.
Szakértő: döntő fordulatához érkezett a koronavírus-járvány

Egy feltételezés szerint ördögi körbe kerültünk azzal, hogy gyorsabban jelennek meg a koronavírus új variánsai, mint amilyen gyorsan hatékony vakcinát lehet ellenük kifejleszteni. Rusvai Miklós, virológus ezt a Metropolnak egyértelműen cáfolta.

Elmondása szerint egyébként a bizonyított mutációk száma már meghaladja a tízezret, ezek közül azonban csak néhány tett szert hírnévre. Azok, amelyeknél a vírus valamely számunkra fontos tulajdonsága megváltozott. Az viszont, hogy a vírus melyik szervet támadja, és hogy milyen súlyos betegséget okoz, egyelőre egyik variánsnál sem változott – szögezte le Rusvai.

A virológus azt is elmondta: bármilyen új variáns is születik, a beoltottaknak már ezek ellen is lesz egyfajta védettségük, vagyis a vírus már nem lesz olyan pusztító, mint korábban.

„Ez azt jelenti, hogy nagy berobbanás már nem lesz, de ne legyenek illúzióink, a vírus még évtizedekig velünk marad, és idővel olyan lesz, mint az influenza. Újra és újra elterjedhet, de már nem okoz majd olyan súlyos, halálos tüneteket” 

– magyarázta Rusvai, hozzátéve: a koronavírus korábbi variánsait már évtizedek, évszázadok óta hordozzuk magunkban. „Csak ennyi idő elteltével már megszelídültek, és mi is hozzájuk szoktunk. Kétségkívül ez vár az új koronavírusra is” – részletezte a szakember.


Forrás: atv.hu
Fotó: Pesti József

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére