Sokácokkal indult, erdélyi zenészekkel folytatódik az AGORA táncházsorozata

frisss • 2019. február 06., szerda •
Éppen öt esztendeje annak, hogy az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ és a Szökős Néptáncegyüttes szervezésében újjáéledt a táncházas hagyomány a vasi megyeszékhelyen. Ez idő alatt a hazai népzenei és néptáncélet kiválóságai, s a még működő erdélyi cigánybandák muzsikusai is megfordultak Szombathelyen. A nemrég indult 2019-es program pedig hasonló sokszínűséget ígér.
Sokácokkal indult, erdélyi zenészekkel folytatódik az AGORA táncházsorozata

2014 februárja óta minden hó valamely péntekén vagy szombatján népzene tölti be az ELTE SEK Zenepedagógiai Tanszék Liszt-termét, hogy színteret nyújtson az őseinktől örökölt zenei és tánchagyomány megismerésének, az elődeink világát idéző szórakozásnak. A kicsiket fél hattól „aprók játszóháza és gyermektáncház” várja, ahol népi játékokkal, táncokkal, hangszerbemutatóval, dalolással, kézműves mesterkedéssel telik a kora este. A gyermekprogram sikerét jelzi, hogy a terem rendszerint zsúfolásig telik – a félszáznál is több csemete és szüleik aktív részvétele mellett. A folytatásban pedig az ifjúság és a felnőtt korosztály veszi birtokba a teret, akik számára tánctanítással indul az este, majd megnyílik a lehetőség a szabad mulatságra, a Kárpát-medence néprajzi tájainak népszerű táncaival. A talpalávalóról Horváth Attila és zenekara gondoskodik – amikor épp nem távolabbról hívott vendégzenekarok muzsikálnak. Az eseményt időnként néprajzi előadás vagy koncert gazdagítja – járt már itt a Dűvő, a Tükrös Zenekar, az Üsztürü –, s minden esetben nagy öröm fogadja azokat a hagyományőrző vendégeket, akik saját vidékük táncait, szokásait vagy muzsikáját még „örökölve” hordozzák magukban, s az ebből fakadó hitelességgel közvetíthetik a nyugati határszélen. Legutóbb, tavaly decemberben az erdélyi Györgyfalváról érkezett táncosok varázsoltak különleges hangulatot a táncházba, de korábban hasonló atmoszféra övezte a szászcsávási cigánybanda vagy a széki muzsikusok fellépését is.

S a sorozat az újévben is folytatódik: az elmúlt hétvégén nemzetiségi vendégekkel telt az este – a Pécs környéki zenészekből verbuválódott Vizin Zenekar „veterán” nemzedéke nyújtott igazi zenei élményt a dél-magyarországi sokácok, bunyevácok és Dráva menti horvátok zenei hagyományát bemutató koncertjén, majd a táncmulatságban egymást váltották a balkáni népek és magyarok táncai. A következő alkalom már vérbeli magyar táncházas hangulatot ígér: február 8-án a Magyarpalatkai Banda muzsikál, akik az erdélyi Mezőség máig teljes felállásban működő hagyományos cigánybandájaként mutatkoznak be Szombathelyen. A március aztán különleges estét ígér, hiszen a hónap utolsó szombatján „Vas megyébe száll a páva”, azaz a Fölszállott a páva elmúlt évadainak kiemelkedő gyermek- és felnőtt tehetségei találkoznak az Agora MSH színpadán, Pál István „Szalonna” és bandájának kíséretében, Berecz István műsorvezetésével – hogy az előadást követő táncházhoz produkcióikkal is kedvet csináljanak. A tavasz aztán további lehetőségeket tartogat még az érdeklődők számára, hogy a népzene, a közösség, a mozdulatokban kifejezett öröm minél több fiatalt magával ragadhasson…

A táncházsorozat az Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor Program támogatásával valósul meg.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére