Seehofer: Nem lenne szabad az egyes kormányok feje felett dönteni…

MTI • 2018. március 20., kedd •

Nagyobb erővel kell törekedni a párbeszédre és a rugalmas szolidaritás elvét kell alkalmazni a menekültek európai uniós (EU-) tagországok közötti elosztásának ügyében - mondta Horst Seehofer német belügyminiszter a Welt am Sonntag című lapnak adott interjúban.

Szerinte az Európai Bizottságnál a kioktató hangnem mellett atyáskodás, gyámkodás is tapasztalható, és semmiképp nem lenne szabad az egyes kormányok "feje felett dönteni". Az uniós tagállamok "egy másik része más formában vesz részt" a menekültügyi rendszerben, például úgy, hogy több embert vagy pénzt biztosít a határőrizethez. "Épp ezért ebben rugalmasnak kell lenni, és a rugalmas szolidaritásra kell törekedni" - tette hozzá Seehofer.

A lap az interjúban kitért arra is, hogy a napokban Angela Merkel kancellár is jelezte, hogy nem ragaszkodik feltétlenül a menekültek kvótákon alapuló elosztásához, a múlt héten egy sajtótájákoztatón egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy "a méltányos tehermegosztás nem jelenti azt, hogy mindenkinek ugyanaz a feladata", a feladatokat a tagállamoknak "meg kell beszélniük egymással”.

közösség

további frisss

lap tetejére