Se szakkör, se szalagavató? - Szigorítanak az iskolák

• 2020. szeptember 08., kedd •
A járványhelyzet alakulása miatt módosított az emberi erőforrások minisztere a korábban kiküldött iskolai intézkedési terven. Kásler Miklós a következő, szigorúbb szabályokról döntött: hiányzás után csak igazolással, zárójelentéssel mehet újra iskolába gyerek és tanár, a szalagavatók elhalasztását kéri, javasolja felfüggeszteni a délutáni szakköröket, és az osztálytermekben is megengedett az étkeztetés.
Se szakkör, se szalagavató? - Szigorítanak az iskolák

Az új dokumentum szerint, amelyről a penzcentrum.hu ír, az a gyermek, tanuló vagy pedagógus, aki bármilyen betegség miatt otthon maradt, a háziorvos, a kezelőorvos igazolásával vagy kórházi zárójelentéssel mehet újra az intézménybe. Hatósági házi karantén esetén a járványügyi hatóság által kiadott, járványügyi megfigyelést feloldó határozatot szükséges bemutatni. Eddig csak annyi volt a szabály, hogy az intézményeket csak egészséges tanulók, dolgozók látogathatták.
Az első félévben esedékes nagy létszámú eseményeket (szalagavató, ünnepségségek, bálok, kulturális programok) későbbre kell halasztani, vagy megszervezésükkor tekintettel kell lenni a létszámkorlát betartására, az egészségvédelmi intézkedések betartására, szabadtéri rendezvény szervezésére.
Szülő, kísérő nem léphet be az iskolába, csak az intézményvezető előzetes engedélyével, illetve a kifejezetten szülőknek szervezett programok alkalmával.
Az általános és középiskolákban a délutáni (nem tanórai) sportfoglalkozásokat, sportköröket, iskolai kórus/énekkari próbákat átmenetileg javasolják felfüggeszteni. Az őszi úszásoktatást fel kell függeszteni a köznevelési intézményekben, és tavaszra vagy későbbi évfolyamra kell átütemezni.
Az étkeztetésnél figyelni kell az osztályok elkülönítésére, akár az osztálytermekben is megengedett az étkeztetés.
Ha az intézményben megjelenik a koronavírus, az megyére, fővárosra kiterjedő vészhelyzetnek minősül, így érintettség esetén az adott intézményben, vagy a település intézményeiben csak az Oktatási Hivatal rendelhet el rendkívüli szünetet.

forrás: penzcentrum.hu
kép: getty/porftolio.hu

közösség

további frisss

lap tetejére