Régen máshogy volt - A szombathelyi nagycsaládosok üdvözlik az új támogatási elemeket

frisss, fotó: Vas Népe • 2019. február 25., hétfő •
Egyre több részlet derül ki a nemrég bejelentett Családvédelmi Akciótervvel kapcsolatban. Az itt élő nagycsaládosokkal egyeztetett a múlt héten Dr. Takátsné Dr. Tenki Mára önkormányzati képviselő. Tanulságos este volt, amit fiatal házasoknak is felírnánk receptre.
Régen máshogy volt - A szombathelyi nagycsaládosok üdvözlik az új támogatási elemeket

- A hír igaz - Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária ezzel a gondolattal kezdte a megbeszélést az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület székházában, majd röviden ismertette az új támogatási elemeket, amelynek szombathelyi vonatkozásairól már korábban írtunk.

Az este folyamán az egyik leggyakrabban visszatérő mondat: a mi időnkben ez még máshogy volt. Hol azért, mert meglepődve tapasztalják az összegyűltek, hogy most a napi átlagkereset 70%-a a GYED, a TGYÁS-nak pedig nincs felső határa sem (korábban ennél jóval kevesebb volt). Hogy dolgozni lehet az ellátás mellett, és ez nem jár azzal, hogy elveszíti az anyuka a juttatást. De arra az újságírói kérdésre is ez a válasz érkezett, amikor arra voltunk kíváncsiak, hogy annak idején kisgyermekes szülőként mit tartottak a legnagyobb gondnak - és hogy az új családtámogatási elemek valóban erre reagálnak-e? - Nekünk semmi gondunk nem volt - teszik hozzá egybehangzóan, nevetve. Majd felidézik a régi időket, mikor a szülői házban, az egykori gyerekszobában kicsi gyerekekkel húzták meg magukat öten pár négyzetméteren. Hiszen gyűjtögetni kellett arra, hogy a szülői ház felső szintjén kialakítsák a saját lakrészüket. 

Megrökönyödésünkre, hogy miért is nem igényeltek lakáshitelt, és rendeztek be saját fészket Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária hozza a magyarázatot: a Bokros-csomag idején több mint 30%-os kamatra lehetett lakásvásárlásra, felújításra, bővítésre is felhasználható hitelhez jutni. Ezt a többség nyilvánvaló módon nem engedhette meg magának. - De akkor még mások is voltak az igények, nem volt ennyi lehetőség, másképp éltünk - teszi hozzá egy négygyermekes anyuka az asztal mellől.

A CSOK-ot nagyon nagy lehetőségnek tartják az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület tagjai. Különösen így, hogy már a megörökölt, saját néven lévő másik ingatlan tulajdon nem kizáró tényező. A falusi CSOK bejelentése a találkozóval egy időben történt, így arról nem esett szó. De építkezés esetén mindenképp, valamint a megjelölt kistelepüléseken használt ház vásárlásra is igényelhető - három gyermek vállalása esetén 10 millió forint.

A legnagyobb érdeklődést a fiatal házasok gyermekvállalási támogatása, vagy ahogy a köznyelv emlegeti a kedvezményes szabadfelhasználású hitel váltotta ki. Záporoztak a kérdések, a képviselő asszony pedig sorban válaszolta meg ezeket is. 

A jelenlévők megállapították, hogy jelenleg 70 ezer forint alatt nem találni albérletet Szombathelyen. 10 millió forintos összeg esetén kevesebb, csak 50 ezer forint a törlesztés, amely 5 évig kamatmentes, a gyermekek megszületését követő 3 évig pedig nem is kell fizetni. Tehát kvázi “ingyen lakhatnak” a fiatalok - foglalják össze a jelenlévők a jogszabálytervezet lényegét. A 3. gyermek megszületése után pedig elengedik a teljes fennmaradó összeget - ami így támogatássá lép elő. Ezt egészíti ki önrészként a CSOK, a kettőből együttesen már elérhetőek ingatlanok Szombathelyen. Ha magasabbak az igények, akkor ez mellé igényelhető a  3 %-os, kamattámogatott hitel, amiből a 3. gyermek megszületése esetén 4 milliót szintén elengednek. A 90-es évekből említett 30%-os lakáshitelek tükrében el tudjuk képzelni, hogy a jelenlévők között, mekkora elégedettség övezte a felvázolt teljes konstrukciót.

Azonban nem feltétlenül szükséges a fiatal házasok gyermekvállalási támogatásának mind a 10 millióját igényelni. Az egyeztetésen elhangzott, babakelengyére, gyerekszoba építésre, vagy épp a diákhitel visszafizetésére költenék az összeget - kihasználva a kamatmentességet. Hozzátéve, hogy az édesanya diákhitelét nem érdemes előre visszafizetni, hiszen a 2. gyermek születése esetén a tartozás felét, a 3. gyermek megszületése esetén pedig a teljes fennmaradó diákhitel tartozást átvállalja az állam.

Szóba került még az autóvásárlás támogatása is, ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy a Nagycsaládosok Országos Egyesülete régóta szorgalmazta már, hiszen mint megtudtuk, egy átlagos autóban 3 gyerekülés egymás mellett el sem fér. A jelenlévők kitértek a négygyermekes anyák adómentességére is, amivel kapcsolatban Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária azt is elmondta, hogy ez a családi adókedvezmény egyfajta kiterjesztésének is tekinthető, hiszen a két adókedvezmény egymással párhuzamosan is igénybe vehető.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére