Puskás: "elkezdődött az átalakítási folyamat"

bz • 2011. december 30., péntek •
Első teljes évét töltötte Szombathely polgármestereként Dr. Puskás Tivadar. A mentő főorvosból lett városvezetőt arra kértük, hogy értékelje a 2011-es esztendőt.
Puskás: elkezdődött az átalakítási folyamat

Nem a diadalmenet éve volt a 2011-es Szombathely számára. Vagy igen? Hogy látja ön városvezetőként?
 

Amikor átvettük Szombathely vezetését 2010-ben, leltárt készítettünk. Ebből kiderült, hogy 24 milliárd forint adóssága van a városnak.   A helyzet rendezésére egy intézkedési tervet kellett elfogadnunk. A feladat óriási, de innen szép nyerni!  Jelenthetem, hogy 2011-ben sikerült teljesíteni a kitűzött célokat.  Szombathelyen elkezdődött az átalakítás folyamata, a szigorú költségvetési politika pedig biztosítja a megyeszékhely hosszú távú finanszírozhatóságát.


Talán beruházásokat is el lehet indítani ilyen helyzetben?

Korábban kezdődtek olyan beruházások, amelyekhez 2011-ben a Közgyűlésnek jelentős pluszköltséget kellett megszavaznia. Az ISEUM fejlesztései többségében elkészültek, a projekt 2012-ben fejeződik be teljesen. Az elmúlt esztendőben három óvodát, két általános iskolát és két középiskolát újítottunk fel, amely az iskolák esetében egyenként 200 millió forintos, az óvodáknál 50 milliós ráfordítást jelent. A kámoni arborétum látogatóközpontjának 200 milliós beruházása is elkészült. 

A hosszú előkészítő szakaszt követően a  Csaba utcai felüljáró építésének munkálatai is megkezdődtek. Megújult a mozi épülete is, a 3D-s vetítés lehetőségét egy új pályázat révén -25 millió forintból- teremthetjük meg. A 86-os út négysávosítása tekintetében ígéretünk van arra, hogy a Szombathely-Vát közötti szakasz két éven belül elkészül, míg a Szeleste és Győr közötti várhatóan 2015 elejére valósulhat meg. Ez utóbbi szakaszon a területek kisajátítása és a régészeti feltárás is előttünk áll még.


A decemberi közgyűlésen szó volt egy biomassza fűtőműről is...

Az alternatív energiák hasznosítása fontos kérdés. Ebbe a sorba tartoznak a biomassza-erőművek is. Egy norvég beruházó hozhatja el ezt a fejlesztést Magyarországra. Ők egy energiatermelő egységet telepítenének Szombathelyre. Tárgyalunk velük, jó úton haladunk, és az ígéretek szerint 2013-ban már energiát termelhet a megépítendő erőmű.


Hogyan tölti az év utolsó estéjét?
Általában családi körben töltjük a szilvesztert. Van egy baráti család, akivel évek óta együtt üdvözöljük az új esztendőt. Tavaly ezt kibővítettük, mert ugye az a szokás, hogy a polgármester a Fő téren üdvözli a szombathelyieket. Ez idén is így lesz. De a Frisss.hu olvasóinak most kívánok boldog új esztendőt!

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére