Próbálják meg nem felélni a város tartalékait - ezt tanácsolja Hende Csaba az új városvezetésnek

frisss, VN • 2019. november 08., péntek •
A Parlament alelnöke szerint a szombathelyi szocialisták minden fejlesztést megpróbálnak majd saját sikerként eladni, a kudarcaikat pedig a kormány nyakába varrni.
Próbálják meg nem felélni a város tartalékait - ezt tanácsolja Hende Csaba az új városvezetésnek

Hogyan értékeli az október 13-i helyhatósági választást? 

Természetesen elfogadom és tiszteletben tartom a szombathelyiek döntését. A Fideszre szavazóknak pedig külön is szeretném megköszönni a támogatásukat. Szoros küzdelem volt, amelyben ezúttal sajnos alulmaradtunk. Élénken él még azonban bennem a 2018-as országgyűlési választás emléke, amikor a balliberális oldal – a súlyos vereségük után – az újságíróikon keresztül gyakorlatilag ostobának állította be a szavazópolgárok jelentős részét. Csakis azért, mert nem nyertek. Nekünk a kereszténydemokrata, polgári gondolat híveiként sohasem szabad ebbe a hibába esnünk. Az előbb említett 2018-as példa amúgy azt is jól mutatja, hogy a balliberális oldalt milyen viszony is fűzi valójában a demokráciához: ha nem ők győznek, azonnal csalást és diktatúrát kiáltanak. Sőt a most polgármesterré választott MSZP-s Nemény András egy 2017-es interjúban egyenesen arról beszélt, hogy a Fidesz újabb kétharmados győzelme esetén megszűnne a közvetlen polgármester-választás. Nos, a Fidesz kétharmaddal győzött, Nemény András pedig polgármester lett egy olyan választáson, amit szerinte már meg sem tartottak. Azóta sem hallottam, hogy bocsánatot kért volna az alaptalan riogatásáért. 

Ha már érintette az egymás felé tett gesztusokat, hadd kérdezzük meg: Ön gratulált már Nemény Andrásnak? 

Még az október 13-i választás estéjén. Gratuláltam neki a győzelemhez, és elmondtam, hogy az ajtóm mindig nyitva áll előtte, keressen bátran. Habár 2010 óta három egymást követő országgyűlési voksoláson maradt alul velem szemben, ő sajnos mindhárom alkalommal elmulasztotta a gratulációt. Én azonban fontosnak éreztem tudatni vele, hogy a pártpolitikai szembenállás ellenére minden olyan ügyben számíthat a támogatásomra és segítségemre, ami valóban Szombathely érdekét szolgálja. Nemény András a decemberi és januári, rendkívül durva stílusú kormányellenes tüntetéseken egyaránt vezető szerepet vállalt, ahol válogatott trágárságokat szórtak Magyarország miniszterelnökére – és halkan megjegyezném: rám is. Arról nem is beszélve, hogy a kampányában egyetlen mondata sem volt arról, hogy bármilyen módon is együtt kíván működni a 2022-ig hivatalban lévő kormánnyal. Helyette meséket költött arról, hogy ő majd a nem létező közvetlen brüsszeli forrásokat hozza el Szombathelyre – több tízmilliárd forintos nagyságrendben. Ehhez a szép és nemes kihíváshoz ezúton is sok sikert kívánok! A városunk érdeke viszont azt kívánja, hogy a mesék és vágyálmok birodalmából térjünk vissza a valóság talajára. Szeretném hangsúlyozni: én a közös munkában gondolkodom, és Szombathely sikeréért küzdök. A kormány pedig ahogy eddig, úgy ezután is mindent megtesz majd a város fejlődéséért. A szombathelyiek tehát továbbra is számíthatnak a kormány teljeskörű támogatására.  

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András egy interjúban arról beszélt: tudatosítaniuk kell az emberekben, hogy ha az ellenzék által megnyert városokban nem valósulnak meg a terveik, az nem az ő hibájuk lesz, hanem kizárólag Orbán Viktoréké. Ön mire számít, ez a politikai játszma várhat Szombathelyre is? 

Nincsenek kétségeim afelől, hogy a szombathelyi szocialisták a következő játékot fogják űzni: minden fejlesztést megpróbálnak majd saját sikerként eladni, a kudarcaikat pedig a kormány nyakába igyekeznek varrni. Ettől azonban óvva inteném őket, mert amint az előbb is rámutattam: a kampányban Nemény András egyetlen szóval sem beszélt a kormánnyal való együttműködésről, hanem ehelyett, ezt kiváltva tett ígéretet a több tízmilliárd forintos közvetlen brüsszeli fejlesztési pénzekre. Továbbá arra is szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy habár a szocialisták 15,6 milliárd forintos adósságot hagytak ránk 2010-ben, a város polgárainak kemény és kitartó munkájával, becsületes adózásával mégis sikerre vittük Szombathelyt. Mi tehát egy jó állapotban lévő, teli kasszával rendelkező várost adtunk most át Neményéknek. A teli kasszát pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy első lépésként azonnal elkezdtek magukra költeni. Ha egy önkormányzati cég vezetőjének 80 millió forintos fizetésére – ami prémiumokkal együtt 120 millió forintra is ugorhat – van pénz, utána nagyon nehéz lesz azt mondaniuk, hogy baj van, forráshiánnyal küzdünk, segítsen a kormány. Most éppen annak lehetünk szemtanúi, amint már novemberben lemennek a pincébe elmajszolni a télre eltett befőttet, de ezt követően januárban ne mondják azt, hogy üres volt az éléskamra. Főleg ne úgy, hogy eközben Molnár Miklós vagy Czeglédy Csaba kezéről meg csöpög a lekvár. Arra kérem Nemény András szocialistáit, hogy fogadjanak el tőlem egy tanácsot: próbálják meg nem felélni, és önmaguk felhízlalására használni a város tartalékait, különben a mohóságukra nagyon hamar rámehet Szombathely.   

Ennek ellenére mégis azt mondja, hogy ha Nemény András kéri, Ön segíteni fog. Nincs itt némi ellentmondás? 

Nincs. Szombathely országgyűlési képviselőjeként továbbra is a város sikeréért dolgozom. Ebben a munkában mindenkivel hajlandó vagyok együttműködni. Egy dolgot azonban fontos leszögezni: én a választópolgárok képviselője vagyok, nem pedig az önkormányzaté. Bárki, aki azt hiszi, hogy postásként küldhet majd a kormányhoz, nagyot téved. Az önkormányzati törvény ugyanis világosan szabályozza a kormány és az önkormányzatok kapcsolatát. Ebben a viszonyrendszerben pedig – még egyszer hangsúlyoznám – az országgyűlési képviselő nem postás a Parlament felé. Ha az önkormányzat valamit szeretne a kormánytól, annak megvan a pontos menete, amelyet kötelező betartani. A törvény szabta keretek közt azonban minden támogatásra, közös munkára nyitott vagyok. Szombathely valódi fejlődését ugyanis csak a kormányunk garantálhatja. Olyan hatalmas lehetőségeket rejt ez az együttműködés, amelyről nem hiba, hanem bűn volna lemondani.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére