Alvilág és titkosszolgálat szocialista bábáskodással

Frisss • 2013. április 26., péntek •
Szolgáltatott-e bármilyen információt a nemzetbiztonságnak Portik Tamás az 1990-es évek illegális olajügyeiben kulcsszerepet játszó Energol Rt. egykori marketingigazgatója és együttműködött-e vele bármilyen formában Laborc Sándor az NBH volt főigazgatója? Jelenleg szakértői csoport vizsgálja, milyen bűncselekmények valósulhattak meg a Portik-Laborc-találkozókon elhangzottak alapján.
Alvilág és titkosszolgálat szocialista bábáskodással

Fotó: Laborc Sándor (hirado.hu)

Az Alkotmányvédelmi Hivatal Pintér Sándor belügyminiszter utasítására hétfőn oldotta fel a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti megbeszélésekről készült hangfelvételek anonimizált leiratainak titkosságát. Laborc és Portik 2008 júniusában találkoztak nyilvános helyen, másik személyek társaságában. Mindkét alkalommal az elhangzottakat a titkosszolgálat rögzítette. Ezen beszélgetések alkalmával állítólag több bűncselekményről és rendőri korrupcióról is szó esett. Az alkotmányvédelmi hivatal hétfőn döntött úgy, hogy feloldja a találkozók hangfelvételeinek, leiratainak titkosságát. Az irat azonban csak az után volt nyilvánosságra hozható, hogy az elhangzott neveket törölték belőle. A megbeszéléseken a baloldal 2010-es választási győzelme érdekében jobboldali politikusokat a nyilvánosság előtt támadhatóvá tevő információkról is szó volt. Ezeket a dokumentumokat a héten közzétették több internetes oldalon is.

Jelenleg egyébként zajlik az eljárás Portik Tamás ellen, akit nyereségvágyból, előre kitervelten elkövetett emberölés felbujtójaként vádol az ügyészség. 

Az elmúlt húsz év egyik legsúlyosabb politikai botrányának nevezte a Fidesz kommunikációs igazgatója a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti megbeszélések nyilvánosságra kerülésével kirobbant ügyet, amelyet "évekig próbáltak eltussolni". A találkozón elhangzottakat szakértők vizsgálják, hogy azok milyen bűncselekmények gyanúját vethetik fel. Kocsis Máté közölte: kezdeményezte, hogy a Laborc Sándor egykori titkosszolgálati vezető tavalyi nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatásakor készült, titkosított jegyzőkönyvet is tegyék nyilvánossá, mert nem mindegy, hogy Laborc "saját szakállára" találkozott 2008-ban Portik Tamással, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatójával, vagy "végrehajtott egy feladatot". A bizottsági jegyzőkönyvből ez kiderülhet - mondta a politikus, aki szintén tagja a testületnek.

Kocsis Máté szavai szerint: a megbeszélésekből levonható legfontosabb tény, hogy "az alvilág egyik vezére megpróbálta segíteni a baloldalt a 2010-es választási győzelemhez. Az is kiderül, hogy az akkori kormányzat nem mondott nemet erre az együttműködésre" - vélekedett a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja, hozzátéve: Laborc Sándor azzal bízta meg Portik Tamást, hogy gyűjtsön vagy gyártson a Fidesz vezető politikusaira nézve terhelő információkat. Ma már biztos, az alvilág a baloldali kabinetek idején összejátszott a titkosszolgálatokkal, és "a baloldali kormányok, ha kellett, akár az ördöggel is cimboráltak".

Szólt arról is, hogy jelenleg szakértői csoport vizsgálja, milyen bűncselekmények valósulhattak meg a Portik-Laborc-találkozókon elhangzottak alapján. Ha kell, ezt követően feljelentést tesznek - mondta. A képviselő kezdeményezi azt is a következő nemzetbiztonsági bizottsági ülésen, hogy vizsgálják meg, milyen kapcsolatban állt az Energol Rt. a titkosszolgálatokkal. Arra is választ keresne továbbá, hogy "az a kapcsolat, amely a szervezett alvilág és a baloldali kormányok alatt intézményesen létrejött", milyen kérésre vagy utasításra alakult ki.

Azzal kapcsolatban, hogy Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke a Laborc-Portik-beszélgetés teljes leiratának nyilvánosságra hozását kezdeményezi, a Fidesz kommunikációs igazgatója kérdésre azt mondta: Molnár Zsolt a mostani dokumentumok nyilvánosságra hozatalát sem támogatta a testület ülésén.

Az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért választási szövetség képviseletében nyilatkozó Szabó Tímea szavaira reagálva Kocsis Máté arra hívta fel a figyelmet, hogy Laborc Sándor Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt is titkosszolgálati vezető volt.

Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt az üggyel kapcsolatban. „Én ezt nem politikai kérdésnek tekintem, hanem erkölcsi kérdésnek. Csak azt tudom mondani: de hát kérem, micsoda dolog ez?” − mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak, akik a Laborc-Portik ügyről faggatták őt egy szerdai rendezvény előtt. Hozzátette, tájékozódik az ügyben, követi a parlament nemzetbiztonsági bizottságának munkáját.

Az ügyben azóta többen is megszólaltak. Laborc Sándor, a volt Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi vezetője a Népszavának úgy fogalmazott: nem éppen a közzétett beszélgetésre emlékszik. Laborc azt kéri, mutassák be neki az eredeti hangfelvételt, és nem annak több helyen kipontozott, kifestett leiratát, hogy összehasonlíthassa a nyilvánosságra került irattal. Ha szükséges, ezért pert is indít.

Szilvásy György – aki a Laborc Sándor és Portik Tamás, az ismert alvilági figura találkozóinak idején a titkosszolgálatokért felelős miniszterként az NBH-főigazgató felettese volt – úgy nyilatkozott, a dokumentum hitelessége mindaddig megkérdőjelezhető, amíg csak a leiratot láttuk, és nem hallhatjuk a teljes felvételt.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke pedig a Magyar Nemzetnek úgy mondta, különösen fontosnak tartja az ügy körülményeinek tisztázását azután, hogy „nyilvánosságra került, a cigányok ellen elkövetett, felháborító és szörnyű sorozatgyilkosságnak az egyik gyanúsítottja titkosszolgálati ember volt, és az NBH a gyilkosok megfigyelését azután állította le, hogy kiderült, a csoport fegyvereket akar beszerezni”. Kósa Lajos szerint ezek a kérdések különösen nyugtalanítóak a Laborc–Portik-kapcsolat fényében.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére