Pornóapáti és Beled között is megnyílik a határátkelő

sd • 2020. szeptember 11., péntek •
Ezt Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője, Kontrát Károly parlamenti államtitkár, Vargha Tamás polgári hírszerzésért felelős államtitkár, valamint Vigh László Zalaegerszeg országgyűlési képviselője jelentette be a Vas megyei határmenti településen.
Pornóapáti és Beled között is megnyílik a határátkelő

A bejelentést megelőzően a politikusok egyeztettek a határmenti települések polgármestereivel, akik tolmácsolták a döntéshozók felé az érintett falvak lakóinak kéréseit, javaslatait. A tanácskozást követően sajtótájékoztató keretében ismertették az egyeztetés tapasztalatait. Kontrát Károly úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány második hulláma elérte Magyarországot is, ezért döntött a kormány az utazási korlátozások mellett. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta,  a kormány jelenlegi legfontosabb feladata, hogy gondoskodjon az idősek, az iskolások biztonságáról, valamint a gazdaság zavartalan működéséről. Ennek egyik eszköze volt a szeptember 1-jén bevezetett utazási korlátozás.
- Vannak azonban kivételek, hiszen a schengeni belső határon 29 átkelőt hagytunk nyitva, ezt jelentettük az Unió felé is. Az elmúlt napokban 21 újabb átkelőt nyitottunk meg, ez azt jelenti, hogy a schengeni határokon belül 50, azon kívül pedig 37 átkelő van nyitva. Azért jöttünk el Pornóapátiba, hogy tájékozódjunk a polgármestereken keresztül az itt élők véleményéről. Megtudtuk, hogy a környező településeken nincs fertőzött, a helyiek komolyan veszik és támogatják a kormány döntéseit - nyilatkozta lapunknak Kontrát Károly miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkár.

- Biztosítja a magyar kormány, hogy 30 kilométeren belül az ingázók a határ egyik és másik oldaláról is átjárjanak - ezt már Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára mondta. Hozzátette: üzleti és gazdasági célú utazások 30 kilométeren kívül is történhetnek, viszont ebben az esetben egy igazolást kell bemutatni határátlépéskor, ami lehetővé teszi a magyar és külföldi állampolgárok ki- és beutazását korlátozások nélkül. Ezáltal szabadon végezhetik munkájukat, nem kell tesztet felmutatniuk vagy karanténba vonulniuk.    

Hende Csaba egy hét alatt háromszor találkozott a Pinka-menti települések polgármestereivel. A vaskeresztesi szüreti mulatság után az Országházban fejlesztési kérdésekben tartottak tanácskozást, csütörtökön pedig az újabb nyugati határnyitás volt napirenden. Szombathely országgyűlési képviselője szerint meg kell találni ebben a rendkívüli helyzetben a kényes egyensúlyt a járvány elleni védekezés és a gazdaság működésének fenntartása között. A Pinka-menti falvak lakói polgármestereikkel petíciót juttattak el az Országgyűlés alelnökéhez arra kérve, hogy járjon közben a kormánynál és nyittassa meg a Beled - Pornóapáti közötti határátkelőhelyet is. Hende Csaba emlékeztetett arra, hogy a V. Németh Zsolttal közösen beterjesztett kérésükről a kormány már döntött és megnyitotta a Szentpéterfa - Monyorókerék közötti átkelőt is, ami a nap 24 órájában üzemel.  
- Elengedhetetlen a szenpéterfai után a pornóapáti határ megnyitása is, hiszen jelenleg a Szentpéterfán székelő orvos és a plébános csak hatalmas kerülő árán tudja megközelíteni a Pinka völgyét, márpedig a háziorvos jelenléte hetente többször is elengedhetetlenül szükséges, akárcsak a lelki gondozást végző plébánosé. Nem mellékesen Szentpéterfán óvoda és iskola is működik, a gyerekek hatalmas távolságokat kénytelenek megtenni, hiszen a Beleden történő áthaladás helyett - ami csak pár kilométerre van Péterfától - kerülniük kell Nárai, Ják irányába, ami azt jelenti, hogy napi 40 kilométernyi felesleges utat tesznek meg a gyerekek. Nem beszélve azokról az ingázókról, akik több 100-an vannak és jelenleg akár 60, 70, 80 kilométert is meg kell tenniük feleslegesen a lezárás előtti állapothoz képest. A magyar-osztrák határszakasz települései a legkevésbé fertőzött területek közé tartoznak, tehát a járványveszély fokozódását nem jelenti, nem jelentheti, ha az ingázók a határok 30 kilométeres sávjában átjárnak és élik jól megszokott mindennapi életüket  - mondta el érdeklődésünkre Hende Csaba, Szombathely és térségének országgyűlési képviselője.

közösség

további frisss

lap tetejére