Polgárőrök tanácskoztak: plusz 2 millió szolgálati óra a Covid-19 miatt

há • 2020. szeptember 06., vasárnap •
Újabb öt évre Bedi Ákost választották a polgárőrök megyei elnöknek. A májusban elmaradt közgyűlését tartotta meg szombaton a Vas Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége, amelyen költségvetésről, járványról is szó esett. Az eseményen jelen volt Hende Csaba országgyűlési képviselő is.
Polgárőrök tanácskoztak: plusz 2 millió szolgálati óra a Covid-19 miatt

Összefoglalták a 2019-es év tapasztalatait, megtárgyalták a mérlegjelentést, és elfogadták az idei költségvetési tervet a szombat délelőtti polgárőr-közgyűlésen, amelyet a Szombathelyi Rendőrkapitányságon tartottak. Mint kiderült, az esemény jó esetben májusban zajlott volna, ám a járvány miatt akkor elmaradt, ezt a kötelezettségét pótolta most a szervezet. Bedi Ákos elnök így összegzett a Frisss.hu-nak: - Nehéz időszakon vagyunk túl, a kormányhivatal felkérésére szociális otthonok, idősotthonok fertőtlenítésében vettünk részt, karitatív tevékenységet végeztünk, fokozott közterületi szolgálatot láttak el polgárőreink, a katonasággal, rendőrséggel a lezárt határátkelők és karanténpontok ellenőrzésében közreműködtünk - sorolta a rendkívüli teendőket az elnök. - Érettségi vizsgák lebonyolításánál felügyeltünk, termelői piacok megnyitásánál segédkeztünk, és ott voltak polgárőreink az országos koronavírus-tesztelés szombathelyi helyszínén, a Sportházban is - tette hozzá. Elmondta, hogy az idegenrendészeten most is ügyeletet látnak el, és várhatóan a jövőben lesznek hasonló feladataik. Mindehhez támogatást is kaptak. - Az Országos Polgárőr Szövetségen és a Belügyminisztériumon keresztül védőfeleszereléseket, fertőtlenítőket és természetesen anyagi forrást is kaptunk. Országosan 2 millió plusz szolgálati óra keletkezett már idén a Covid-19 járvány miatt, ami óriási szám, tekintve, hogy civil szervezet vagyunk, ráadásul önszántukból, anyagi ellenszolgáltatás nélkül tesszük a dolgunkat - hangsúlyozta Bedi Ákos. Tegyük hozzá: esküt nem, csak fogadalmat tesznek, mégis sok mindent kockára téve helytállnak munkájukban. Az elnök hozzáfűzte: a magyar polgárőrség hungarikum, mivel más országokkal ellentétben itt anyagi ellenszolgáltatás nincs. Itt belső meggyőződésből, a segíteni akarástól vezérelve teljesítenek szolgálatot a polgárőrök - Magyarországon 64 ezren, ezen belül Vas megyében 2089-en.

Köszönetet mondott a térségben működő polgárőr szervezetek munkájáért Hende Csaba országgyűlési képviselő is, aki portálunknak azt mondta, a polgárőrök pótolhatatlanul fontos hozzájárulást adnak hazánk közbiztonságához. - A települések nyogodt hétköznapjairól gondoskodnak békeidőben is, de különösen nagy szerepük volt most a koronavírus-járvány idején is. A rendőrség, a katasztrófavédelem és a honvédség erőit kiegészítve szükség esetén garantálják valamennyiünk biztonságát, és közreműködnek azokban a feladatokban, amelyeket egyébként a fegyveres és rendvédelmi szervek személyi állománya végez - húzta alá az Országgyűlés alelnöke. Hozzátette, a polgárőrség mindaddig plusz feladatokat lát el, amíg a vakcinát meg nem találjuk a vírus ellen. - Mindezért tiszteletemet és köszönetemet  fejezem ki mindannyiunk nevében - fogalmazott Hende Csaba.

Az elnökség mandátuma egyébként jövő februárban járna le. Azt megelőzendő, hogy 2021-ben kétszer legyenek kénytelenek összeülni - februárban a tisztújítás miatt, és májusban a rendes évi közgyűlés megtartása miatt - előrehozták a választást. Megtudtuk: néhány elnökségi tag visszaadta a mandátumát, és újak kezdik meg ezt a munkát, az elnök viszont marad. Bedi Ákost újabb öt évre megválasztotta a megyei szövetgség tagsága.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére