Pert nyert Deutsch Tamás Gyurcsányékkal szemben

• 2021. január 14., csütörtök •
Felülvizsgálati eljárásban változtatta meg a Kúria a másodfokú bíróság döntését, kimondta, hogy a fideszes európai parlamenti képviselő tényállításai a valóságnak megfeleltek.
Pert nyert Deutsch Tamás Gyurcsányékkal szemben

Felülvizsgálati eljárásban döntött a Kúria arról, hogy Deutsch Tamás nem híresztelt valótlanságot és nem sértette meg a Gyurcsány házaspár jó hírnevét. Így a másodfokon megítélt félmillió forint sérelemdíjat is vissza kell fizetniük Gyurcsányéknak.

Jó hírnevük megsértése miatt indított személyiségi jogi pert Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök és felesége, Dobrev Klára Deutsch Tamással szemben. Azt sérelmezték, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselője 2017. október 12-én tartott sajtótájékoztatóján valótlan állításokat tett. A sérelmezett közlés az volt, hogy a Gyurcsány család vagyonkezelő cége, az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. az Európai Bizottságtól kapott megrendelésből olyan bevételre tett szert, amiből a Gyurcsány család tulajdonában álló Altus Portfólió Kft. nyolcvanmillió forintot adott kölcsön Czeglédy Csabának. A Kúria a döntés indoklásában kiemelte, a Deutsch által elmondottak közérdeklődésre számot tartó témában hangzottak el kritikai álláspontként, a mondandó lényege az volt, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök családi cége európai uniós forrásokhoz jutott, majd kölcsönt adott Czeglédy Csabának, aki ellen a közlés időpontjában költségvetési csalás miatt volt folyamatban büntetőeljárás. A Kúria hangsúlyozta: „A közlés tényekből levont következtetés volt, miszerint Gyurcsány Ferenc családi érdekeltségébe tartozó cég juttatott kölcsönt Czeglédy Csabának.”

A legfőbb bírói fórum végzése szerint a fideszes politikus a ténybeli alapok tekintetében nem tévedett: az Altus Zrt. kapott uniós megbízást (Gyurcsányék cége egy konzorciumot vezetett, amelynek feladata az európai uniós pénzek nyomon követése volt – a szerk.), az Altus Kft. adott kölcsönt Czeglédynek, mindkét cég Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára tulajdonában volt, mindkettő ügyvezetője Gyurcsányné Dobrev Klára volt, a bukott miniszterelnök maga nyilatkozott erről, és ismert volt az is, hogy a közlés időpontjában költségvetési csalás miatt volt folyamatban büntetőeljárás Czeglédy ellen.

Tekintettel arra, hogy a Kúria Deutsch Tamás alperesnek adott igazat, a jogerős ítélet alapján korábban az Altus Befektetési Zrt.-nek kifizetett 500 ezer forint sérelemdíj is visszajár Deutsch Tamásnak – áll a kormánypárti politikus közleményé-ben. A történethez hozzátartozik, hogy a baloldal ügyvédjének megsegítéséért a bukott kormányfő családi cége a devizaszámláit is feltörte, miközben 5,5 millió forint kamatot számolt fel Czeglédynek. Gyurcsányék családi vállalkozása 2016 februárjában, augusztusában, majd 2017 februárjában összesen kétszázmillió forint kölcsönt nyújtott a hatmilliárd forintos költségvetési csalással és gazdasági csalással vádolt szombathelyi ügyvéd-politikusnak. Nemrég megírtuk, Gyurcsányék kölcsönt nyújtó cége 25 millió forint hitelezői igényt nyújtott be a felszámolónak Czeglédy cégével, a Human Operator Zrt.-vel szemben.

A Magyar Nemzeti Bank ellenőrzése tárta fel azt a lapunk által elsőként nyilvánosságra hozott szerződést, amely szerint az Altus három alkalommal, összesen csaknem kétszázmillió forintos kölcsönt nyújtott a Human Operator Zrt.-nek, amelynek igazgatósági elnöke a költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba volt. Az MNB akkor, tehát 2018-ban tizenötmillió forint bírsággal sújtotta a céget. Az indoklásban engedély nélküli pénzkölcsönnyújtás szerepelt. Jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság az Altus Portfólió Kft.-nél történt hitelezési gyakorlat miatt – közölte a BRFK, az ügyben még tart a nyomozás.


Forrás: magyarhirlap.hu
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére