Otthonfelújítási támogatás: halogatott lakásfelújítások napirenden

há • 2021. március 04., csütörtök •
Régóta érett már a lakás kifestése Németh Juditéknál, de halogatták a munkát. Az új otthonfelújítási támogatás megadta a kezdő lökést, most belevágnak, sőt a nyílászárókat is kicserélik. Kiderült, hogy a vállalkozók már most versengenek a megrendelésekért.
Otthonfelújítási támogatás: halogatott lakásfelújítások napirenden

Nemrég a Frisss.hu is beszámolt róla, hogy egy tavaly novemberben megjelent kormányrendelet értelmében az otthonfelújításra szánt pénz felét, de legfeljebb 3 millió forintot az állam – persze megadott feltételek mellett – visszatéríti.

Lassacskán mindenki ráeszmél, hogy

most érdemes belevágni,

így volt ezzel a szombathelyi Németh Judit és családja is. – A festést már régóta terveztük, de a munka még váratott magára. Most úgy döntöttünk, hogy emellett kicseréljük az ablakokat és a bejárati ajtót is, sőt a teljes festés mellett a belső nyílászárókat is felújíttatjuk – számolt be a terveikről. Hozzátette, hogy még a beépített gépesített konyhabútort és néhány beépített szekrényt is lecserélnek, ha már támogatja az állam. Hogy hogyan állnak az előkészületekkel, arról elmondta, hogy kértek több árajánlatot, és össze is hasonlították őket. – Még nem bíztunk meg senkit a munkával, leginkább azért nem, mert szeretnénk az összes teendőt egy vállalkozóra bízni, és még keressük a megfelelőt. Ugyanakkor

a már beszerzett árajánlatokból azt látjuk, hogy lesz verseny.

Egy 200 ezer forintos ajtónál alig 10 ezer forintos különbségek vannak az ajánlatokban, nincs nagy szórás. Egyelőre itt tartunk, de még jobban körülnézünk. Az viszont már most kiderült, hogy a vállalkozók igyekeznek hozzájutni a megrendelésekhez, figyelik a piacot – részletezte Németh Judit.

Nem mindegy, ki hogyan állítja össze a költségvetést. Juditék nem mennek el a plafonig, azaz nem terveznek 6 millió forintos munkát, hogy aztán visszaigényelhessék a legmagasabb, 3 millió forintos összeget. – Összesen 4 millió forintos munkában gondolkodunk, tehát 2 milliós visszaigénylésre készülünk.

Ismerjük a kedvezményes, 3 százalékos kamattal kínált hitel feltételeit is,

az önrészhez ez is szóba jöhet, de hozzá kell tennem, hogy ez a hitelforma nem szerepel minden bank ajánlatai között, tehát ezt is ellenőriznie kell annak, aki élni szeretne vele – jegyezte meg.

Judit és családja – férjével egy 10 éves gyermeket nevelnek, a feltételeknek tehát megfelelnek – szeretné egy éven belül befejezni a felújítást, de felkészültek rá, hogy akár csúszás is lehet. Az biztos, hogy a rendelet szerint 2022 végéig van lehetőség a támogatás igénybevételére. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kivitelezők leghamarabb nyári időpontokat adnak.

Becslések szerint egyébként

a háztartások 7 százaléka, azaz nagyjából 290 ezer család döntötte már el, hogy igényelni fogja a támogatást,

és további 17 százalék is gondolkodik rajta, ami további 700 ezer családot jelent. Úgy néz ki tehát, hogy milliókat érint ez az intézkedés.

 

illusztráció: www.hgtv.ca

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére