Orvosi ügyelet, sportliget, víztorony – a közgyűlésről jelentjük

há • 2020. szeptember 24., csütörtök •
„Szombathely felkészült” – ezt Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester mondta a csütörtöki közgyűlés elején azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus-járvány második hullámában a legveszélyeztetettebbek megvédése most a fő stratégia, és ehhez kérte is a szombathelyiek segítségét. Ugyanakkor megköszönte a tavaszi hullám idején tanúsított támogatást és adakozókedvet több vállalkozásnak. Ami a napirendet illeti, Koczka Tibor (Pro Savaria) szeretett volna két pontot levetetni, köztük a civilek támogatásával kapcsolatos előterjesztést is, ami már a kulturális bizottsági ülésen is elbukott. Hiába kérte, a napirend maradt, és a képviselők megkezdték a két közgyűlés közötti időszak tárgyalását.
Orvosi ügyelet, sportliget, víztorony – a közgyűlésről jelentjük

Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) hozta szóba az orvosi ügyelet kérdését. Mint ismert, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) helyett a jövőben a város látja majd el a szolgáltatást, és több kérdés megválaszolatlan volt a legutóbbi testületi ülésen is, például a dolgozók státusza, fizetése, a diszpécseri szolgálat és az ügyeleti autó. A városvezetés nevében László Győző (Éljen Szombathely!) válaszolt röviden: a felek aláírták a megállapodást, és a dolgozóknak a korábbinál magasabb juttatást adnak. Illés Károly (Fidesz-KDNP) frakcióvezető hozzátette, hogy egyrészt nem lesz olcsóbb az ügyelet a korábbinál – pedig a baloldal korábban épp a pénzt találta soknak, amit az OMSZ kért –, másrészt pedig megjósolható, hogy a színvonal romlani fog. A polgármester leszögezte, úgy alakul át az ellátás, ahogy azt az ottani egészségügyi szakdolgozók kérték, ezért a színvonalat sem kell félteni. Kecskés László (Fidesz-KDNP) egészségügyi bizottsági elnökként szólt hozzá a témához, és azt vázolta, ami miatt aggódnak: kevés lesz az ügyeletben egy kivonuló autó. Hiba lenne arra számítani, hogy sürgős esetben – ha az az egy autó helyszínen van – taxival indul útnak a másik orvos. Elmondta azt is, hiába kapnak magasabb bért a dolgozók, elveszítve egészségügyi közalkalmazott státuszukat kimaradnak a jövőbeni bérfejlesztésekből, ami egyértelmű hátrány. A városvezetés szerint ezt nem rajtuk kell számonkérni.

Többen is kifejtették a véleményüket a Sportliget környékén uralkodó állapotokról: egyesek szerint gondozatlan, mások szerint csak annak tűnik a füves terület. Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester arról beszélt, hogy direkt ilyen, mert a virágos rét része volt a projektnek, bár úgy véli, nem volt jó ötlet valóban. Hozzáfűzte: szerinte nem olyan nagy a baj. Kecskés László szerint viszont már pihenni sem lehet ott normálisan, mert szinte használhatatlan a terület. Kiderült, a jövőben olcsóbb lesz a fűnyírás, mert a fenntartó maga végzi majd a feladatot.

Takátsné Tenki Mária (Fidesz-KDNP) a város akadálymentesítési koncepcióját hiányolta, amelynek már márciusban készen kellett volna lennie. Megjegyezte, reméli, hogy a javaslatok majd nem merülnek ki abban, hogy a járdaszegélyeket akadálymentesítik. Kiderült, hogy a 14 képviselőből még csak 10 küldte vissza a javaslatait, ezért csúszik a minden választókerületre kiterjedő anyag kidolgozása. A belváros képviselője több más aktuális ügy mellett sürgette még új kerékpártárolók kihelyezését a körzetében, ugyanakkor üdvözölte az első belvárosi kutyafuttató beruházásának rég várt lezárását.

A víztorony megnyitását kérte Sátory Károly (Fidesz-KDNP) a baloldaltól. Szóvá tette, hogy a nyáron hiába várta a KRESZ-park megnyitását, az is elmaradt, most végre birtokba vennék az emberek a felújított víztornyot, de az sem látogatható. Válaszul elhangzott, hogy a kivitelezésben hibákat találtak, amelyek miatt balesetveszélyes a kilátó, de nem csupán ezért nem tudják lezárni a projektet. A kávézó sem talált bérlőre, pedig ez is része a projektnek. Abban nem értettek egyet a politikusok, hogy profitorientálttá kell-e tenni a kávézót – hiszen nem frekventált, belvárosi helyről van szó –, de ez nem változtat azon, hogy egyelőre senki nem akar itt kávézót működtetni. Addig viszont nincs kész a víztorony-beruházás.

Kisebb-nagyobb városüzemeltetési kérdések is szóba kerültek. Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy már két fórumon is gyűjti a bejelentéseket a város – egy applikáción és egy képviselői bejelentőn keresztül –, ám még mindig nem gördülékeny a feladatmegoldás. Van, hogy hónapokat kell várni egy pad támlájának cseréjére, és előfordul, hogy valótlanul állítja válaszlevelében a hivatal, hogy egy problémát orvosolt. De hozzátette, többségében jól működik a rendszer, csak kéri a hibák javítását. Ágh Ernő (Fidesz-KDNP) a Külső Nárai utca környékének elhúzódó vagy elmaradt beruházásairól beszélt. Hiányolja a Batsányi utcai kereszteződésbe tervezett zebrát, ami már sínen volt, és nem érti, miért nem épül már végre meg a hiányzó járdaszakasz a Nárai felé vezető úton. Előbbire Horváth Attila alpolgármester azt válaszolta, hogy engedélyeztetés alatt van, és ha lesz pénz, meg is valósulhat. Utóbbiról azt mondta, hogy tervezés alatt van. Putz Attila (Éljen Szombathely!) a körzetében lévő egyik presszó körüli áldatlan állapotokat vázolta. Hajléktalanok, italozás, zaj jellemző a környékre, segítséget kér a megoldáshoz, mert a járőrözés nem vezetett eredményre, kamera pedig ott nincs. Többen említették még, hogy egyes városrészeken – Herényben, Kámonban, Zanat környékén és több új lakópark területén – nagyon gyakori az áramkimaradás. Kérték a polgármestert, hogy jelezze a problémát az áramszolgáltató felé, és sürgesse az intézkedést. Szuhai Viktor (Éljen Szombathely!) tanácsnok azt javasolta, hogy a SZOVA vizsgálja meg annak a lehetőségét, hogy a zöld rendszámmal rendelkező autók ingyen parkolhassanak – ahogy ez más városokban is van. Sajnos nem lehetséges különválasztani csupán rendszám alapján, hogy melyik autó tisztán elektromos, ugyanis csak ezek érdemelnének különös elbánást, de így is nagy előrelépés lenne a használatuk ösztönzésében. Javaslatát elfogadták.

Meglepő dologra világított rá Koczka Tibor, aki több más ügy mellett számonkérte a városvezetést azzal kapcsolatban, hogy nem volt idén autómentes nap, miközben katasztrofális a levegő minősége a sok autó miatt. Ráadásul – tette hozzá – az állam támogatja a programot, amit ki kellene használni.

Nemény András a kérdésre – hogy lesz-e télre fedett teniszpálya Szombathelyen – azt mondta, lesz. Ám hogy hol, arra nem tudott felelni. Horváth Attila (Éljen Szombathely!) alpolgármester hozzáfűzte később, hogy erre most saját forrás nincs, ha máshonnan kapunk, akkor lehet. Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) frakcióvezető a diáksportéletet féltette hozzászólásában. Mint mondta, a pandémia miatt a tornatermeket nem használhatják edzésre a fiatalok, miközben a versenyek nem álltak le, így félő, hogy edzés nélkül kell kiállniuk a gyerekeknek, ami nonszensz. A polgármester erre úgy reagált: szerinte is fontos az ügy, ezért saját városi protokollt kellene kidolgozni erre az időszakra, hogy ne álljon le a diáksportélet.

A közgyűlésen adódó felszólalási lehetőségeket kevesellte Czeglédy Csaba (független), aki szerint a városvezetés kevés napirendi pontba sűríti be a tárgyalnivalókat, holott külön-külön mindről lehetne hosszasabban is beszélni. Úgy érzi, korlátozva vannak a jogai az olyan „szürreális helyzetben lévő” képviselőknek, mint ő és Koczka. Ezután arról beszélt, hogy tudomása szerint a Weöres Sándor Színházban kirúgástól félnek a fizikai dolgozók. Ez terjed ugyanis a kollektívában azzal kapcsolatban, hogy mit tervez megválasztása esetén az igazgatói poszt egyik pályázója. Czeglédy szerint önkormányzati cégről lévén szó, ezt a nyilvánosság előtt tisztázni kell. Meg kell nyugtatni az ott dolgozókat, hogy nem lesznek elbocsátások. Nemény András határozottan úgy reagált erre, hogy ez belügy, amihez nekik semmi közük nincs. Nem értett egyet a független képviselővel, szerinte nem szólhat bele a város abba, hogy egy városi cég vezetője kivel szeretne együttdolgozni. „Az új vezetőnek szuverén joga eldönteni”, hogy kiket alkalmaz – mondta a polgármester.

Azt persze nem tudjuk, hogy ezt hallva a többi önkormányzati cég vezetői vajon mit gondoltak…

Az első napirendi pont határozati javaslatait a testület elfogadta, majd ebédszünetre mentek a képviselők.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére