Orbán Viktor: Zárni kellett, hogy húsvétkor nyithassunk

• 2021. március 05., péntek •
Ez a harmadik hullám még a másodiknál is erősebb lesz, ezért döntöttek úgy, hogy az általános iskolákban és az óvodákban digitális oktatásra állnak át, de a bölcsődéket egyelőre nem kell bezárni - mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádiónak. A szolgáltatások közül azok az üzletek, amelyek az élethez kellenek, így például az élelmiszerboltok és a barkácsboltok nyitva lesznek, de mindenki másnak zárnia kell, viszont a virágárusok a hétfői nőnapra kivételt kapnak - közölte a kormányfő. Lesz elég ember és eszköz, hogy a kórházban ápoltakat ellássák.
Orbán Viktor: Zárni kellett, hogy húsvétkor nyithassunk

„Nem volt más választásunk, ezek járványügyi szakkérdések, a szakemberek pedig azt mondták, hogy tragédia lesz, ezért szigorítani kellett"– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjújában. A kormányfő hozzátette, hogy a későbbi, húsvéti nyitáshoz most zárni kellett.

A miniszterelnök elmondta, hogyez a harmadik hullám még a másodiknál is erősebb lesz, ezért döntöttek úgy, hogy az általános iskolákban és az óvodákban digitális oktatásra állnak át, de a bölcsődéket egyelőre nem kell bezárni.

A szolgáltatások közül azok az üzletek, amelyek az élethez kellenek, így például az élelmiszerboltok és a barkácsboltok nyitva lesznek, de mindenki másnak zárnia kell. Ez nagy nehézséget okoz majd a virágosoknak, de ezek az üzletek a hétfői nőnapra kivételt kapnak. Ezután azonban a virágboltoknak is be kell zárni.

Orbán Viktor: Minden bajba jutott ágazat kap segítséget márciusraFORRÁS: MTI/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/FISCHER ZOLTÁN

Így segítik a bajba jutott ágazatokat

Az állami tulajdonban lévő üzlethelyiségeket bérlőknek március egészére elengedik a bérleti díjat. Orbán Viktor kiemelte: a csütörtöki kormányülésen a kormány arról is döntött, hogy a bértámogatást minden olyan ágazatra kiterjesztik, amelyeket érint a korlátozás.

A katásoknak nem kell fizetniük erre az időszakra, az egész márciusi hónapra megkapják a bértámogatást és az adókedvezményeket. Az önkormányzati bérlőknek elengedik a bérleti díjat az egész március hónapra – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök arra kért mindenkit, hogy akik erre készülnének, a luxusvakációkat halasszák el, mert hazahozhatnak ismeretlen mutánsokat, amelyekkel másokat is bajba sodorhatnak.

Akár 20 ezer ember is kórházba kerülhet

„Az Operatív Törzs reggeli ülésén egész hajnalban az oltások körüli kérdésekkel foglalkoztunk. Az oltás nem kötelező, de már szép számban, több mint 2,8 millióan regisztráltak. Május elején 4,7 millió oltásig juthatunk, míg június elejéig 8 millióval tervezünk" – számolt be róla Orbán Viktor.

„Péntekre 6369 új fertőzöttet azonosítottak, és meghalt 143 honfitársunk. Lélegeztetőgépen 677-en, míg kórházban 6877-en vannak. Jelen pillanatban az látható, hogy ez a szám fog felmenni, felmehet akár 20 ezerre is" – közölte Orbán Viktor.

Kiemelte:

TÖBBFÉLE TERVET IS KIDOLGOZTAK A FERTŐZÖTTEK SZÁMÁNAK KEZELÉSÉRE. „LESZ ELÉG ÁGY, LESZ ELÉG LÉLEGEZTETŐGÉP ÉS LESZ ELÉG EMBER"

– fogalmazott a kormányfő.

Hamarosan elérhető lesz a telefonszám, ahol lehet jelezni a problémákat

„A régivágásúak közé tartozom, ezért fordultam a kínai vakcinához" – fogalmazott a kormányfő. Hangsúlyozta: a kínaiak időben szállítanak, az oroszok tartják az ütemet, ellenben az uniós szállítmányok folyamatosan késnek és megbízhatatlanok.

Orbán Viktor közölte: a háziorvosoknál eddig személyes ismeretség alapján történt az oltás, most azonban a tömeges oltással át kell állni az adatalapú oltásra. „Itt előfordultak hibák, ezért egy külön operatív csoport állt fel, hogy kijavítsa ezeket a hibákat. Előfordulhatott, hogy olyan embereket hívtak be, akik egyszer már kaptak vakcinát, vagy megváltozott a lakhelyük" –mondta a miniszterelnök.

A kormányfő közölte, hogy

PÉNTEKEN KÖZZÉTESZIK AZT A TELEFONSZÁMOT, AHOL KÖZVETLENÜL LEHET JELEZNI A RENDSZERBEN A FELMERÜLT KÉRDÉSEKET.

A kormányfő beszámolója szerint az oltási terv átalakítása egyelőre nem jelentett gondot. „Kevés idő telt el, mióta alkalmazzuk a vakcinákat, ezért kevés a gyakorlati ismeretünk is. Arról, hogy mennyi idő teljen el az első és a második oltás között, a tudományos álláspont jelenleg az, hogy ez 21 napnál több lehet. A kínai vakcináknál ezért is tudjuk kitolni az oltások határidejét" – mondta.

A baloldal azt mondja, amit Brüsszelben diktálnak nekik

„A baloldal a vírus helyett a kormánnyal küzd, szerintem ez egy hiba. A vírus ellen kellene küzdenie mindenkinek. A baloldal az egyik nap lezárná az országot, a másikon újranyitást követel. Attól függ, mit mondanak nekik Brüsszelben. Ha azt mondják, hogy az orosz vakcina rossz, akkor ők is azt mondják, ha azt mondja Brüsszel, hogy jó, akkor szerintük is jó" – fogalmazott Orbán Viktor.

Kiemelte: 

„KÉTFÉLE POLITIKÁT LEHET KÖVETNI. AZ EGYIK A NEMZETI ÉRDEKEK ÉRVÉNYESÍTÉSE, AMIT A KORMÁNY IS TESZ, EZÉRT IS KÜLDI A KÉPVISELŐIT BRÜSSZELBE. A BALOLDAL VISZONT BRÜSSZEL ÉRDEKEIT KÉPVISELI MAGYARORSZÁGON".

A kormányfő elmondta, a legnagyobb probléma azokkal a szerződésekkel az, amelyeket az Európai Bizottság kötött a nagy gyógyszergyártókkal, hogy nem kikényszeríthetők. Úgy fogalmazott: „egy ügyvédbojtárt elég hamar elbocsátanának egy ilyen szerződésért".

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a kínaiak most is többet küldtek, mint amiről szó volt.Az oroszokon óriási a nyomás, mert egyre több európai ország jelentkezik be náluk - tette hozzá.
Nehéz elérni, hogy az ember megkapja azt, amire leszerződött.

A tét az európai politika megújítása

Orbán Viktor elmondta, hogy egyetlen nem magyar európai parlamenti képviselő véleménye és lelkiállapota sem érdekli.Továbbra sem beszéltem Manfred Weberrel, de sok sikert kívánok neki! Hajrá, Weber!- tette hozzá. 

Orbán Viktor azt mondta, hogy az útjaik elváltak az Európai Néppárttal. Beszélt a CDU új elnökével, nagyon sikeres tartományi miniszterelnök, úgy tűnik, ide már túl későn érkezett - tette hozzá. Több partnerrel beszélt Orbán Viktor, és dolgoznak azon, hogyan lehetne megújítani az európai politikát. Orbán közölte, hogy a kor legnagyobb kérdéseiben gyenge a hangjuk, és nem rendelkeznek elég befolyással az európai politikában.
Most van egy helyzet, a kezünk is sokkal szabadabb, az egyeztetéseket fel kell gyorsítani. A hazájukat és családjukat védő embereknek legyen egy politikai otthona Európában, és ennek a megteremtéséért kell dolgozni.

Orbán Viktor elmondta, hogy a szakemberek sem látnak előre pontosan a vírus lefolyását illetően. Nagyon sokféle vélemény van. A mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe, hiszek benne, hogy két hét múlva megkezdhetjük a nyitást - zárta a kormányfő.


Forrás: origo.hu
Kép: MTI

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére