Hende Csaba: Orbán Viktor betartotta szavát

Fotó: CSG • 2013. április 28., vasárnap •
Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében adták át vasárnap délben a 150 millió forintos állami támogatásból, részben felújított Jáki templomot. A templom rekonstrukciója Magyarország megújulásának a jelképe is - mondta a miniszterelnök.

A Jáki templom felújítása még az első Orbán-kormány idején kezdődött, de a kormányváltás után, 2002 és 2010 között egyáltalán nem foglalkoztak vele. 2003-ban már aggódni kellett, a templom északi hajója fel volt állványozva, de nem jutott pénz a folytatásra. 2010-ben pedig már összedőléssel fenyegetett az állványzat – idézte fel az előzményeket Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő.

Kiemelte: egyéni országgyűlési képviselőként a 86-os főút fejlesztése mellett a Jáki templom felújításának folytatását jelölte meg a ciklus két legfontosabb célkitűzéseként, és szorgalmazta azok megvalósítását a miniszterelnöknél. Orbán Viktor betartotta szavát, a 86-os út építése folyamatban van, a Jáki templom felújítása pedig részben megtörtént – tette hozzá a miniszter, aki szólt arról is, hogy 2014-ben a körzet országgyűlési képviselőjének V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár indul majd. Kérte a község lakóit, hogy támogassák, hiszen a templom, a nép, és a hit ugyanaz maradt.

Az ünnepség szentmisével kezdődött, melyet Veres András megyés püspök celebrált és áldotta meg az új falakat.  A Jáki Polgári és Gazdakör rendezvényét verses-zenés összeállítások színesítették, ráadásként pedig hétágra sütött a nap a szép számú közönség felett. Éppen delet ütött az óra, és megkondult a harang, mikor Orbán Viktor miniszterelnök lépett a pódiumra.

Lesz folytatás

Európa és benne Magyarország csak akkor tud megújulni, ha az imádság és a munka hagyományát sikerül visszahelyeznie életfelfogása középpontjába.  Mi ezt a feladatot és helyzetet ismertük fel 2010-ben, amikor a választók ránk bízták Magyarország új alkotmányának létrehozását - mondta ünnepi beszédében. Majd így folytatta: Európában lassan már sem az imádságnak, sem a munkának nincs becsülete. Európa egy agresszív szekuláris, internacionalista és családellenes látomás csapdájába esett, ami logikusan vezet a saját keresztény hagyományainak feladásához. A hajdan égbe törő Európa a földhöz ragadt - fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta, sok még a munka és a tennivaló, de a saját utunkat kell járni. Nem szabad megijedni sem a saját árnyékunktól, sem Brüsszeltől.

Orbán Viktor bejelentette: megállapodás született arról, hogy a kormányzat további forrásokat biztosít a templom rendbetételéhez. A teljes rekonstrukció becslések szerint összesen egy milliárd forintba kerülne.

közösség

további frisss

lap tetejére