Nemsokára itt a végső banki egyeztetési határidő

magyarnemzet.hu, Fotó: Havran Zoltán • 2019. szeptember 23., hétfő •
A pénzintézetek bővített létszámmal végzik el az ügyfél-átvilágítást.
Nemsokára itt a végső banki egyeztetési határidő

A jövő hónap végéig, azaz október 31-ig teljes körű átvilágításon kell átesnie a bankszámlával, illetve önkéntes pénztári, befektetési szolgáltatói vagy életbiztosítási szerződéssel rendelkező ügyfeleknek. A Magyar Nemzeti Bank egyeztetései nyomán a legjelentősebb bankok bővített ügyintézői létszámmal végzik el az ügyfél-átvilágítást a fölösleges várakozás elkerülése érdekében.

A korábbi banki tapasztalatok szerint akár még mindig milliós nagyságrendű lehet azoknak az ügyfeleknek a száma, akik az eredeti, június végi határidőig nem tettek eleget a Magyarországon 2017. június 26-án életbe lépett jogszabály, a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni törvény (Pmt.) előírásainak.

Vagyis még nem egyeztették adataikat a bankszámlájukat vezető, az önkéntes pénztári, befektetési szolgáltatói vagy életbiztosítási terméküket kezelő pénzügyi intézményekkel.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása szerint a teljes körű azonosításra csak azoknak az ügyfeleknek van szükségük, akik 2017. június 26. előtt kötöttek pénzügyi szerződést, és akikről a pénzügyi intézmények időközben nem szerezték be a ­hiányzó adatokat. Számukra – a lakossági és vállalati ügyfeleknek egyaránt – a bank vagy biztosító 2019. június végétől írásban, bizonyos esetekben elektronikus levélben vagy netbanki üzenetben tájékoztatást küldött.

Az utóbbi időszakban kizárólag a szóban forgó ügyfelek kaptak értesítést, a többieknek nincs teendőjük. Számos intézménynél az azonosítási adatok nemcsak személyesen, de intézménytől függően postán, elektronikus levélben, esetleg netbankon vagy videó­bankon keresztül is megadhatók. Érdemes előzetesen tájékozódni az adott pénzügyi intézmény honlapjain, telefonos ügyfélszolgálatain az azonosítás lehetséges módjairól.

Mint ismert, hiába volt a törvény hatályba lépése után két évük az érintetteknek a teljes körű azonosításra, sokan kifutottak volna az időből. Ezért a pénzügyminiszter és a Magyar Bankszövetség javaslatán is túllépve végül október 31-ig hosszabbította meg az Ország­gyűlés az eredeti június 26-i határidőt. Az ügyintézést azonban így sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni.

Amíg a teljes körű azonosításra nem kerül sor, az ügyfél nem kezdeményezhet pénzügyi tranzakciót. Igaz, e korlátozás – amely nem érinti a hiteltörlesztéseket, hatósági átutalásokat és az inkasszót – később is azonnal feloldható, amint a számla tulajdonosa megadja a hiányzó adatait.

Az ügyfélnek a szükséges dokumentumok bemutatása mellett írásban nyilatkoznia is kell arról, hogy kiemelt közszereplőnek – vagy közeli hozzátartozójának, vele közeli kapcsolatban álló személynek – minősül-e.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére