Közgyűlés: nem lesz adóssága Szombathelynek?

MO • 2013. július 24., szerda •
Rendkívüli közgyűlést tartottak szerdán délután 14 órai kezdettel a szombathelyi városházán. Dr. Puskás Tivadar polgármester elmondta, erre azért volt szükség, mert van két olyan pályázat is, mely határidős a beadás szempontjából, illetve ennek kiegészítéseihez közgyűlési döntésre volt szükség. Ezen kívül érkeztek még olyan napirendi javaslatok, melyek megtárgyalása meggyorsított néhány folyamatot.
Közgyűlés: nem lesz adóssága Szombathelynek?

A néhány héttel ezelőtt hozott törvénynek megfelelően, a szombathelyi önkormányzat adósság konszolidációja folytatódik. A várost a jelenlegi kormány 18 milliárd forintnyi adóssággal vette át. Az állam ebből több mint 10 milliárdot vállalt át, így most összességében 5,7 milliárd forint maradt, melyből már törlesztettünk -  mondta el dr. Puskás Tivadar.

Lehetőség van arra, hogy a bankok szándéknyilatkozata esetén, ha ők 7%-át befizetik a költségvetésbe ennek az összegnek, abban az esetben az önkormányzat mentesül a tartozás alól, melyet átvesz az állam. Tehát a lényege a dolognak, hogy elképzelhető, hogy Szombathely, a bankok szándéka esetén, december 31.-ével nullás tartozásállománnyal rendelkezik majd.

A polgármester fontosnak tartja, hogy Szombathely fejlődéséhez hozzájárulnak, a 685 millió forintnyi pályázati pénzhez és a 73 millió forintnyi önrészhez, mintegy 110 millió forinttal, mely a Művelődési és Sportház építésének, rekonstrukciójának a kiegészítéséhez szükséges. Ez olyan elemeket tartalmaz, mint a zenekari süllyeszthető árok elkészítése. Mind pedig olyan elemek, melyek nem voltak az eredeti pályázatban, illetve aminek nem nyerték meg a fedezetét, de szükségesek.

A hulladékgazdálkodás eszközparkjának, illetve informatikai rendszerének fejlesztéséről szóló napirendi pont 250 millió forintos pályázatot takar 83 millió forintnyi önrésszel.

Ezeket a közgyűlés egyhangúlag megszavazta és elfogadta.

Két napirendi pont is összehozható a rezsicsökkentéssel. Az egyik a szippantás a másik pedig  a kéményseprés díjának csökkentéséről szólt. Ezen pontokat is megszavazta a közgyűlés.

A Türr István Képző és Kutató Intézet lemond Szombathely javára arról az eddig általuk bérelt és működtetési joggal bírt épületről, mely eredetileg az önkormányzaté volt.

Néhány ingatlant kapunk az államtól, melyeknek hasznosítására sor kerülhet.

Kiemelendő, hogy javaslat által megszavazásra került, hogy a zárt ülés egyik napirendi pontja átkerüljön a nyíltan tárgyalt pontok közé. Így egy ingatlanértékesítési kérdés, méghozzá a Fő tér 10. szám alatt található ART kávézónak is helyet adó épület sorsa vált kérdésessé.

Ebben az esetben majd a szeptemberi közgyűlésen születik döntés.

A rendkívüli közgyűlést zárt ülés követte.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére