Nem büntetnek azért, ha valaki a Király utcai jegyiroda előtt dohányzik

Frisss • 2013. június 11., kedd •
A májusi közgyűlésen felmerült, hogy megbüntetik azokat a dohányosokat, akik megállnak a Király utcában a jegyiroda kirakata előtt. Az ügyben megkerestük a szombathelyi Közterület- felügyeletet, ők nem tudnak ilyen esetről.
Nem büntetnek azért, ha valaki a Király utcai jegyiroda előtt dohányzik

A májusi közgyűlésen Horváth Attila képviselő arról számolt be, hogy a Király utcai jegyiroda plakátjait néző dohányzókat megbüntetik. A képviselő úgy tudja, ez azért fordulhat elő, mert az iroda bejáratától öt méteren belül nem szabad dohányozni, az utcán viszont igen. Az ügyben megkerestük a szombathelyi Közterület- felügyeletet.

Dr. Bognár Judit igazgatóhelyettes a frisss.hu-nak elmondta: a nem dohányzók védelméről szóló törvény határozza meg, hol tilos dohányozni közterületen. Nem szabad dohányozni a buszmegállókban, aluljárókban, a játszótereken. De a közforgalmú intézmények bejáratától számított 5 méteren belül sem jelölhető ki dohányzóhely.

Az elmúlt hetekben nagyobb figyelmet fordítottak a buszmegállók és játszóterek ellenőrzésre, de úgy tűnik a törvény beváltotta a hozzáfűzött reményeket, mert nem került sor sok büntetésre. Az elmúlt időszakban a népegészségügyi szakigazgatási szervvel közösen is tartottak közös ellenőrzéseket, akkor sem tapasztaltak jogszabálysértést.

Dr. Bognár Judit kiemelte, a törvényen kívül az önkormányzatnak jogában áll rendelettel más, egyéb közterületet nem dohányzó közterületté nyilvánítani, de Szombathelyen ilyen rendeletet a közgyűlés még nem alkotott.  Nincsenek ilyen jellegű büntetések, mint ami a közgyűlésen elhangzott - hangsúlyozta dr. Bognár Judit .

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére