Negyven év után először nézhettek meccset iráni nők

MTI, fotó: EPA/Abedin Taherkenareh • 2019. október 12., szombat •
Iráni sajtójelentések szerint a mérkőzésre 3500–4000 nő váltott jegyet.
Negyven év után először nézhettek meccset iráni nők

Negyven év után először nézhettek férfi labdarúgó-mérkőzést az iráni nők a teheráni Azadi Stadionban, ahol az Irán–Kambodzsa világbajnoki selejtezőt játszották csütörtökön.

Iráni sajtójelentések szerint a mérkőzésre 3500–4000 nő váltott jegyet.

Az iráni hatóságok a nők számára külön beléptetőkapukat, szektorokat és illemhelyeket alakítottak ki. Ezekben a szektorokban csak nőkből álló rendőrök felügyelték a rendet, és női orvosi személyzet teljesített szolgálatot. Számos női szurkoló órákkal a meccs kezdete előtt jelent meg a stadionban, sokan a győzelem jelét mutatták kezükkel, és iráni zászlókat lengettek.

Iránban az 1979-es iszlám forradalom győzelme után tiltották meg a nőknek, hogy futballmeccsekre menjenek, a rendelkezés ellen pedig azóta is többször tiltakoztak. A síita klérus ultrakonzervatív tagjai ugyanis azzal érveltek, hogy a stadionok légköre nem megfelelő a nők számára.

Voltak esetek, amikor női szurkolók álszakállt viselve próbálták megkerülni a tilalmat. Szeptemberben pedig egy nő felgyújtotta magát, miután a rendelkezés megsértése miatt börtönre ítélték.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hatalmas győzelemként értékelte a tilalom részleges feloldását. Gianni Infantino FIFA-elnök korábban azzal fenyegetett, hogy kizárhatják az iráni csapatot a 2022-es katari világbajnokságról, ha a tiltást nem vonja vissza Irán.

Maszúd Szultanifár iráni sportminiszter szeptemberben jelentette be, hogy Iránban ezentúl a nőket is beengedik a férfiak labdarúgó-mérkőzéseire. Hozzátette, az új rendelkezés először csak a világbajnoksággal kapcsolatos nemzetközi mérkőzéseket érinti.

Emellett bizonyos korlátozások továbbra is életben maradtak, így a sportminisztérium korábbi közlése ellenére a nőknek nem biztosítottak sajtóakkreditációt, hogy fotóriporterként dolgozhassanak.

 

közösség

további frisss

lap tetejére